Čelnici Federacije godinama krše zakon

ljubuski.info

Iako Uredi predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH čine jednu instituciju oni odvojeno planiraju proračune i funkcioniranje u smislu uspostavljanja organizacijskih jedinica što se odražava i na postupke javnih nabavki.

Svaki Ured je donosio vlastite planove javnih nabavki i postupke nabavki je provodio zasebno, stoji u financijskom izvješću za 2020. godinu.

Revizori smatraju kako za ovakvo cijepanje nabavki ne postoji opravdanje.

Osim navedenog, sva tri Ureda su ugovore na osnovu izravnih sporazuma zaključivali uglavnom do 6.000 KM što je točno na zakonskoj granici, jer se radi o vrijednostima do koje se mogu i sklopiti izravni sporazumi po Zakonu o javnim nabavkama.

Ured predsjednika Marinka Čavare u prošloj godini plan javnih nabavki i njegove izmjene nije objavio na svojoj službenoj internet stranici, a tu praksu su zadržali i u ovoj, što je u suprotnosti sa članom 17. stav 2. Zakona o javnim nabavkama.

Plan nabavki za prošlu godinu donijeli su 31. siječnja 2020., a procijenjena vrijednost je iznosila 203.200 KM, koja je izmjenom plana nabavki od 22. maja umanjena na 190.203 KM.
Planom nisu navedeni okvirni datumi pokretanja postupaka, kao ni trajanje ugovora, odnosno okvirnih sporazuma, a ne sadržavaju ni konkretne predmetne nabavke prema stvarnim potrebama, navode revizori.

Čavarin ured je u prošloj godini proveo 10 izravnih sporazuma ukupne vrijednosti od 64.935 KM.
Zaključeno je devet ugovora na osnovu izravnih sporazuma u vrijednostima do 6.000 KM, što ukupno iznosi do 54.000 KM i jedan ugovor od 1.500 KM. Realizacija po osnovu ovih deset ugovora iznosila je 21.671 KM. Uzorkom je obuhvaćena vrijednost zaključenih ugovora do 30.000 KM putem pet izravnih sporazuma, utvrdili su revizori.

Ured potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović plan nabavki je donio 4. veljače 2020. i procijenjena vrijednost je iznosila do 158.500 KM putem 21 izravnog sporazuma, konkurentskog zahtjeva i javnog poziva - Aneks II dio B.
Planom javnih nabavki direktni sporazumi planirani su u vrijednosti do 6.000 KM i konkurentski zahtjev do 20.000 KM zbog čega plan nije sačinjen tako da sadrži procijenjene vrijednosti u skladu sa članom 15. Zakona o javnim nabavkama, navode revizori.

Provedeno je 16 izravnih sporazuma u vrijednosti do 78.000 KM i jedan konkurentski zahtjev za dostavu ponuda u vrijednosti do 20.000 KM, što zajedno iznosi do 98.000 KM. Realizacija po zaključenim ugovorima iznosila je 45.030 KM.
Uzorkom je obuhvaćena vrijednost zaključenih ugovora u vrijednosti do 57.011 KM, od čega sedam izravnih sporazuma (37.011 KM) i konkurentski zahtjev za nabavku goriva (20.000 KM), stoji u revizorskom izvješću.

Izmjenom i dopunom plana javnih nabavki Ureda potpredsjednika Milana Dunovića procijenjena vrijednost iznosila je 128.000 KM, za sedam tisuća više nego što je bilo predviđeno planom nabavki.

Provedena su 24 izravna sporazuma u vrijednosti od 82.709 KM i nabavka hotelskih, ugostiteljskih usluga i seminara u skladu s Aneksom II dio B u vrijednosti od 8.501 KM.
Realizacija po zaključenim ugovorima iznosila je 39.971 KM. Uzorkom je obuhvaćena vrijednost zaključenih ugovora u iznosu od 47.721 KM, od čega sedam izravnih sporazuma (39.370 KM) i usluge prema Aneksu II dio B (8.351 KM), navode revizori.

Nabavke karata, marama, paketića…

Za svaku nabavku zaključivala su se po tri ugovora kao što su nabavke uredskog materijala, higijenskog potrošnog materijala, tonera, dnevnog tiska, osiguranja zaposlenih, te osiguranja motornih vozila i za usluge servisiranja motornih vozila.
To je usložnilo procese nabavki i uvećalo je ukupne troškove, tvrde revizori.

Čavarin Ured je za materijal, sitni inventar i usluge izdvojio 158.439 KM, Ured potpredsjednice 111.054 KM, a potpredsjednika 68.791 KM.

Za usluge prijevoza i goriva Ured predsjednika Federacije BiH izdvojio je, čak, 10.224 KM, potpredsjednice Mahmutbegović 6.877 KM, a potpredsjednika Dunovića 3.664 KM.

Praksu cjepkanja javnih nabavki, pa i zaključivanja izravnih sporazuma do 6.000 KM zadržali su i ove godine, s tim da Kabinet predsjednika FBiH opet nije objavio plan javnih nabavki, dok druga dva Ureda jesu.

U dopuni plana javnih nabavki Ured potpredsjednice planirao je nabavku ženskih marama putem izravnih sporazuma do 6.000 KM. U planu nabavki navedeno je još 17 izravnih nabavki, sve do 6.000 KM, za cvijeće, dnevni tisak, uredske stolice i slično.

Ured potpredsjednika Dunovića, također, planirao je dnevni tisak po izravnom sporazumu, ali do 2.000 KM. Planom nabavki ovog Ureda predviđeno je 25 izravnih sporazuma u ovoj godini, od čega ih je 10 do 6.000 KM.

U planu nabavki ovog Ureda je i nabavka godišnjih karata za Narodno pozorište i novogodišnjih paketića, putem izravnog sporazuma, od po 1.000 KM.

Rizične javne nabavke

Portal PratimoTendere.ba pratio je 15 javnih nabavki Ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH i svi su označeni crvenom zastavicom koja predstavlja visok stupanj rizika.

U travnju ove godine je objavio kako su ova tri Ureda u četiri istovjetne javne nabavke kupovali tonere, odnosno uredski materijal i ugovore dodijelili tvrtkama koje su sami odabrali.
Kao da svako od njih ima vlastitog favorita među vlasnicima firmi, poslovi su podijeljeni na sarajevski "Franex trade" i "All 4 Office". Sve je koštalo 24.000 KM bez uračunatog poreza na dodanu vrijednost, objavljeno je na PratimoTendere.ba.

Glas naroda

dobro urednik portala ne pise da su im istekli mandati

ma lažete,nebi oni to

Iboga ti zna li ko rec ovi Cavara kakav je on presednik i cega jednom se godisnje cuje zanj

Hahah istina. Predsjednik Federacije, a nitko ga ne bira od naroda. Samo djaba sjedi na drzavnom proracunu sa par milja, sa svoja dva pod predsjednila. Ovaj se pojavi samo kad treba pomilovat nekog zlocinca, ali ruku na srce, u zadnje vrijeme iskace i iz pastete, da mu to ne slijedi odstrel

Partija je njega postavila da štiti rvacke nacionalne interese. On i ova drugarica kraj njeg se bore za opstojnost rvackog naroda. Jesu ugroženi i vazda napadani od sarajeva ali oni ne posustaju, brane narod i čine sve da izbore novi izborni zakon da konačno i mi rvati imamo legalno biranja predstavnika. Domoljubi i veliki kršćani fala vam što se borite da nam bude bolje. Vi se borite toliko patite a rvacki narod vam to nevidi pa vam plješće udaraju rukicom po gujici.

Hvala dragom dobrocinitelju! Da za interese naroda tj dijela naroda koji su u partiji

Čelnici Federacije godinama krše zakon
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari