Unatoč povećanom broju kaznenih djela, policija zadovoljna

ljubuski.info

Na Vlašiću je 28. i 29.7.2021. godine, održan redovan sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih komesara Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prvog dana sastanka prisutnima je izrazio dobrodošlicu, komesar Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Srednjobosanske županije Faik Adilović obzirom da je navedeno ministarstvo domaćin ovog dvodnevnog sastanka, a potom je isti otvorio, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman.

Na održanom sastanku razmatrano je stanje sigurnosti na području Federacije BiH za prvih šest mjeseci 2021. godine, kao i dostignuti nivo rada policije u svim segmentima rada u Federaciji BiH, rad policije u Federaciji BiH, te druga aktualna pitanja u vezi sa radom i djelovanjem policijskih struktura u Federaciji BiH.

Promatrajući stanje sigurnosti na području Federacije BiH, prema statističkim podacima Uprava policija županijskih Ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, karakterizira povećanje:

  • broja izvršenih kaznenih djela za 242 djela ili 3,21% više,
  • broja napada na ovlaštene službene osobe za jedan napad ili 2,38% više,
  • broja registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 924 prekršaja ili 5,91% više, dok je smanjen broj prometnih nesreća za 260 nesreća ili 2,75% manje.

Drugog dana sastanka pridružili su se Eric Larson uime veleposlanstva Sjedinjenih Američkih država, a uime direktora Stevena Glasera, iz Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL), te Dijana Stevanović uime Izaslanstva Europske komisije u Bosni i Hercegovini i Marica Bender predstavnica Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini, inače voditeljica projekta 'Jačanje principa tretmana osoba lišenih slobode zasnovanog na ljudskim pravima, europskim standardima i najboljoj praksi u Bosni i Hercegovini'.

U svom obraćanju Larson je ukratko iznio određene segmente iz izvršne zapovijedi predsjednika SAD-a Joe Bidena od 9. lipnja 2021. godine, posebno kada je riječ o dijelovima iste koja se odnosi na korupciju koja bez obzira gdje se događa, direktno šteti politici nacionalne sigurnosti, ekonomskog razvoja društva svih suvremenih država, a posebno Bosne i Hercegovine.

Nadalje, tijekom ovog sastanka se razgovaralo o postojećim informatičkim sustavima i elektronskim bazama podataka u Federaciji BiH, njihovom postojećom međuoperabilnošću i mogućnostima boljeg+ uvezivanja. Također se razgovaralo o možebitnim načinima za unaprijeđenje ovih sustava, te razvoju i uvezivanje baza podataka na razini Federacije BiH kroz finaciranje i europskih i međunarodnih fondova, a koji su ponovo iskazali spremnost podržati sektor sigurnosti u BiH u cilju stručnog i tehničkog unapređenja, a sve s naglaskom na projekte IPA 2019. i IPA II 2021. godinu.

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su određeni zaključci, i to:
Promatrajući stanje sigurnosti na području Federacije BiH, kroz iskazane parametre za jasno definirane oblasti koje se obrađuju u Informacijama o stanju kriminaliteta-sigurnosti, a iste se sačinjavaju na temelju podataka Federalne uprave policije i Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH u prvih šest mjeseci 2021. godine može se ocijeniti kao zadovoljavajuće.

Obzirom da je činjenica velikog odljeva policijskih službenika u mirovinu uz tendenciju povećanja u sljedećem razdoblju, što u velikoj mjeri može dovesti do znatnih poteškoća u održavanju sigurnosne situacije na zavidnoj razini, naročito što policijske agencije u FBiH nisu ni popunjene u svom punom kapacitetu, sudionici su izrazili zabrinutost zbog nedostatka sluha nadležnih institucija na rješavanju ovog pitanja, te apeliraju na iste da se što prije pokrene inicijativa, odnosno konkretne aktivnosti na popunjavanju policijskih struktura.

U sljedećem razdoblju će se poduzeti aktivnosti na reorganizaciji Support tima Federacije BiH, čiji je zadatak razvoj i održavanje informacijskih sustava u Federaciji BiH, a koji uspostavljen 2009. godine na osnovu Sporazuma o uspostavljanju sustava elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstava.

Dogovorene su konkretne aktivnosti u suradnji s Vijećem Europe u BiH u pogledu jačanja mehanizama, te sprovođenje i usuglašavanje zakonskih procedura s Europskim standardima kada je u pitanju postupak sa osobama lišenim slobode, i to od momenta njihovog lišenja slobode pa do otpusta i integracija istih na slobodi, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Feeralne uprave polocije.

Glas naroda

kakvi su to stručnjaci da je država puna kriminala,nije ih se ni sramota fotografirati,stručnjaci za kokošare i travare

Zadovoljni su svojom plaćom, inače, nebi mrdnuli svojom vrsnicom da ne moraju. Očekujemo rješenje za borbu protiv gusina od poljoprivrednih “stručnjaka” u poljiciji.

naravno da je tadovoljne,tiskare rade punom parom samo za tiskanje papira za kazne

ma di nece biti zadovoljni ...

Vi ste jedni obicni pijuni,sahovske figure kojima upravljaju politicki [ * neprimjereno * ]. Vi nemate svoje ja,spali ste na dno ljudskosti,odnosno obicni ste ljudski sljam. Zaposljavate podobne a ne sposobne. U svojim redovima imate policajce kiji nisu sposobni ni sto metara pretrcati,upotrijebiti pistolj,travare i teske kriminalce. Takvih vas ima i na ovoj slici u vecini.

Unatoč povećanom broju kaznenih djela, policija zadovoljna
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari