Hoće li u Aluminiju biti pokrenut pogon Anoda?

ljubuski.info

Na dnevnom redu Skupštine dioničara mostarskog Aluminija koja je zakazana za 9. kolovoza, nalazi se i donošenje Odluke o zaključenju ugovora o zakupu pogona Anoda društva Aluminij d.d. Mostar s društvom Aluminij Industrija d.o.o.

Pokretanje pogona Anoda predviđeno je sporazumom o poslovnoj suradnji s izraelskim investitorom, a iz Aluminij Industrije još su u siječnju ove godine tražili da iskoriste ekskluzivno pravo koje im daje potpisani ugovor i aktiviraju pogon Anoda i angažiraju radnike.

Međutim, u dokumentu koji je krajem veljače usvojila Vlada FBiH konstatirano je kako Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije smatra da još nisu stečeni, odnosno ispunjeni svi preduvjeti iz članka 4. Ugovora temeljem kojih bi društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij Industrija d.o.o. Mostar pristupila potpisivanju novog ugovora o zakupu pogona Anode.

U Aluminij Industriji naveli su kako bi aktiviranje pogona Anoda bilo veliki investicijski projekt sa značajnim troškovima. Plan ponovnog pokretanja bi bio podijeljen u 3 faze koje bi obuhvatile pregled stanja i opreme, čišćenje i sanaciju kvarova, testiranje opreme i puštanje u rad.

U prvoj fazi bilo bi angažirano 10 radnika i trajala bi 5 dana, druga faza 30 radnika i 12 tjedana, a treća 70 radnika i 2 tjedna. Za realizaciju ovog projekta, kako su naveli iz Aluminij Industrije, bilo potrebno da društva Aluminij d.d. Mostar i Aluminij industrija d.o.o. Mostar, sklope ugovor o zakupu pogona Anoda.

Sudeći prema najavama za Skupštinu dioničara, ugovor o zakupu pogona Anoda mogao bi biti odobren, a Aluminij Industrija bi krenula u novu fazu investiranja.

Nedavna izjava resornog ministra Džindića nije išla u prilog optimističnim predviđanjima:
Nažalost, mislim da će i proces financijske konsolidacije pokazati da ovo gospodarsko društvo u ovakvom načinu rada i obliku poslovanja ne može nastaviti rad. Svjesni smo i vidimo da nije kompatibilan proces najma pogona sa spektakularnim najavama o pokretanju proizvodnje. Nažalost, ne vidim oporavak i takav model da se proizvodi s gubitkom je neuporabljiv, naglasio je ministar početkom srpnja uoči najavljenog sastanka s predstavnicima uprave i nadzornog odbora Aluminij industrije.

Je li se nešto u međuvremenu 'događalo' i ima li eventualno otopljavanje odnosa poveznicu s činjenicom da u novije vrijeme u Aluminij sve češće dolaze ljudi iz utjecajnog Glencorea, znat će se nakon skupštine Društva Aluminij.

indikator.ba

Glas naroda

Uvoze ruski aluminij i pretaču u trupce, tako žele i anode proizvoditi priko leđa radnika, žele financijsku potporu vlade a roba ode Glenkoru a zna se čiji je on, dugovi ostali i kamate idu na njih. Radnici rade s privremenim ugovorima na minimalcu za tu industriju. Besmislena priča zvana Aluminijski

da se ne pokreće sa svojim parama opljačkaj pa kupi ga njegovim parama

To znaju i ptice na grani

dragan je uzeo pare iz aluminija on će pokrenut anode,a direktore tuži za "nesavjesan rad" nisu mu davali pare aluminija za uhljebe

On i njegovi uzimaju svaki dan milione a ugroženi su

Dovršimo započeto

Hoće li u Aluminiju biti pokrenut pogon Anoda?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari