Zašto se u FBiH naplaćuje potvrda o cijepljenju?

ljubuski.info

I ako se građani BiH pretežito cijepe doniranim cjepivima, potvrde o cijepljenju uredno se naplaćuju u većini domova zdravlja u Federaciji BiH.

Budući da je vrijeme godišnjih odmora i putovanja, značajno je povećana potražnja za potvrdama. Istovremeno, ista uvjerenja u Republici Srpskoj potpuno su besplatna, kao i ona koja se dobiju u susjednim zemljama. Kome i po kojem osnovu se uvjerenja naplaćuju?

Potvrda o cijepljenju u Zenici se naplaćuje 12 KM. Iz Instituta za zdravlje Zenica pojašnjavaju kako se u slučaju izdavanja ovakve potvrde radi o usluzi koja ne spada u primarne zdravstvene usluge. Zbog toga se svaki izvod iz medicinske dokumentacije naplaćuje.

Samo cjepivo se ne naplaćuje. Plaća se dokument koji ne predstavlja nikakvu zdravstvenu zaštitu niti predstavlja bilo kakvu prevenciju nego predstavlja ostvarivanje nekog drugog prava izvan zdravstvenog sustava, a to je u ovom slučaju pravo na putovanje, odnosno slobodan prelazak granice, izjavio je Senad Huseinagić, ravnatelj Instituta za zdravlje Zenica.

Na potvrdi koju građani dobivaju u Zenici, nema nikakvog koda koji bi se, eventualno, mogao elektronski unijeti u uvezani sustav u europskim zemljama.
To je informacijski sustav koji trenutno funkcionira u skoro svim županijama na području Federacije BiH i taj sustav kreira tu potvrdu s QR kodom, ali njezinu valjanost mora regulirati država na međunarodnom planu, dodaje Huseinagić.

Potvrda o cijepljenju naplaćuje se i u Domu zdravlja Stari grad u Mostaru kada se koristi u komercijalne svrhe. Prvo je bila riječ o iskaznicama koje je odobrio Federalni zavod za javno zdravstvo, međutim pojedini građani nisu uspjeli prijeći granicu s tom potvrdom.
Onda smo odlučili kao i veliki broj drugih zdravstvenih ustanova da damo jedan posebno dizajnirani certifikat na engleskom jeziku o svim karakteristikama cjepiva koji ovjeri naša ustanova. U komercijalne svrhe naplaćujemo 20 maraka, dok u ostale svrhe su besplatne, to je obično za neko liječenje, za neka sportska natjecanja, ekskurzije, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Stari grad Mostar Edin Kapetanović.

Kapetanović pojašnjava kako je odluka o naplati donesena na razini ustanove. Zasniva se na činjenici da taj oblik usluga prema osiguranicima ne dolazi u osnovnom paketu usluga te nije riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. I dok se u Federaciji BiH naplaćuje, u Republici Srpskoj ista potvrda je u potpunosti besplatna.

Potvrda je besplatna, dvojezična i sadrži set nužnih podataka koji pokazuju da se osoba cijepila. I ono što je najvažnije, postoji QR kod koji potvrđuje skeniranjem da je potvrda važeća, odnosno upućuje se na bazu instituta, kaže ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Problem nejedinstvenosti sustava na razini Federacije BiH ključan je u ovom slučaju pa je tako domovima zdravlja i županijama stavljena mogućnost da odlučuju o naplati i izdavanju uvjerenja.

Potvrde su ranije naplaćivane i u Tuzli, ali je odnedavno njihovo izdavanje besplatno. U Županiji Sarajevo certifikat se dobija elektronskim putem i besplatan je.

BHRT

Glas naroda

Štabi tek da su oni platili vakcine.Sve druge države troše pare na vakcine testove potvrde itd.A naši vakcine i testove dobiju priko donacija i gule narod.

Pa ako nisi cijepljen a zelis potvrdu . . .moras je platit. Logika

Sramota sve [ * neprimjereno * ] samo po 1 km da se plati dnevnica davaocima

Hahaaahahah bas tako

Koliko košta pozitivna potvrda.

Zašto se u FBiH naplaćuje potvrda o cijepljenju?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari