Odluke Federalne vlade mogu izazvati masovne prosvjede

ljubuski.info

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je dopis Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, u kojem su oštro osudili potez Vlade FBiH i Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, koji su uputili tekst Prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca bez usuglašenih stavova sa socijalnim partnerima, te su naveli da bi taj tekst i još neke odluke Federalne vlade mogli izazvati masovne prosvjede.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine oštro osuđuje ignoriranje izaslanstva sindikata u ESV-u (Ekonomsko-socijalno vijeće), bez čije je suglasnosti upućen tekst Zakona o reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca u dalju proceduru, a izaslanstvo sindikata je iskorišteno kao alibi 'da su izvršene pro forma konzultacije' bez usuglašenih spornih članova Nacrta predmetnog Zakona, naveli su iz SSS BiH.

Posljedice za poslodavce

Istaknuli su kako navedeni tekst zakona u ovom obliku može prouzročiti 'nesagledive posljedice za poslodavce', s obzirom na to da se odnosi na sve poslodavce, bez obzira na strukturu kapitala (privatno ili javno).
Ovakvim prijedlogom se omogućuje da manjina upravlja većinom ili blokira rad poduzeća i ustanova ili perfidno uspostavi legitimno sindikalno predstavljanje (preneseno političko previranje legitimnog predstavljanja naroda ili elita u ruhu sindikata), dodali su.

Kako su naveli, ovakav prijedlog zakona će izazvati uništenje sindikalnog pokreta jer će njime biti omogućeno formiranje 5-6 sindikata kod poslodavaca, u granskim oblastima i u samoj Federaciji, što će za posljedicu imati ostavljanje radnika bez bilo kakvih osnovnih prava zaštićenih po konvencijama i preporukama MORA, ratificirane u BiH.

Tisuće sindikata s legitimnim blokiranjem

U konačnici, ovakav zakon će napraviti ogromne probleme i Federaciji Bosne i Hercegovine, jer će imati tisuće sindikata koji će na potpuno legitiman način moći blokirati proces rada i u privatnim i u javnim poduzećima, naveli su iz SSSBiH.

Prema njihovim riječima, koristi od ovakvog zakona neće imati "ni oni zbog kojih se on donosi".
U članu 12. je navedeno da će u kolektivnom pregovaranju sudjelovati svi usitnjeni ili mali reprezentativni sindikati, tako da svaki od 5-6 reprezentativnih sindikata može blokirati proces kolektivnog pregovaranja i onemogućiti postizanje kolektivnih ugovora, što je svojevrsni nonsens u odnosu na rješenja ovih pitanja važećim Zakonom, naveli su.

Iz Saveza samostalnih sindikata su istakli kako će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH na čelu s resornim ministrom u vrlo kratkom periodu dovesti Federaciju Bosne i Hercegovine u kolaps.

Dodali su kako će za posljedice koje prouzrokuje ovakav Zakon biti odgovorni pojedinci.
Predlažemo Parlamentu, ako se predmetni Zakon nađe u parlamentarnoj proceduri, da se isti ne razmatra, te ponovo vrati na usuglašavanje socijalnim partnerima u ESVFBiH, zaključuju sindikati u svom obraćanju.

Glas naroda

Samo u velikim gradovima

Masovni prosvjedi! Kad ste zadnji put to vidjeli u BiH!? Nikad! Društvo smo koje nema ukorjenjenu kulturu prosvjedovanja, neg se skupi i trpi kao kakvi kmetovi

Sjetite se one šačiće ljudi koji su ustali prosvjedovat protiv neustavnkg policijskog sata koji krši ljudska prava i zadobili kaznenu prijavu

More i metla puknit ko top

Ms samo nalože da idemo na susjede i braću pa da ti isti mogu poslije vladati.

Bilo je i u veljači 2014 velikih prosvjeda....pa su oni to lijepo u svoju korist... nažalost jedini "prosvjed" u BiH je napustit zemlju i miran si....pa nek oni sami sebe poslije uzdržavaju.....

Odluke Federalne vlade mogu izazvati masovne prosvjede
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari