Koliko plaćamo bacanje guma i starih automobila?

ljubuski.info

Federalna vlada je na sjednici održanoj u četvrtak donijela dvije komplementarne uredbe iz oblasti zaštite okoliša.

Prva se odnosi na proizvode koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada i na kriterije za obračun i plaćanje naknada. Njome su obuhvaćene gume, baterije i akumulatori, te ulja i vozila.

Cilj donošenja ove uredbe je zaštita okoliša i ljudskog zdravlja, očuvanje prirodnih resursa, razvoj suvremenih tehnologija proizvodnje guma, baterija i akumulatora, ulja i vozila, uspostava optimalnih sustava upravljanja otpadnim gumama, baterijama i akumulatorima, uljima i vozilima, te doprinos razvoju gospodarstva u dijelu upravljanja otpadom, kao i povećanje i unaprjeđenje ljudskih resursa u ovoj oblasti.

Obveznici izvještavanja su, temeljem Uredbe, svi proizvođači, uvoznici i distributeri novih i rabljenih proizvoda koji nakon uporabe postaju posebne kategorije otpada i dužni su se registrirati u informacijski sustav, te redovno u njega unositi podatke u propisanim rokovima.

Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman guma na tržište Federacije BiH je 0,32 KM po kilogramu. Naknade za plasman baterija ili akumulatora se obračunavaju prema masi proizvoda koji se prvi put plasiraju na tržište FBiH, a koje se prijavljuje Fondu putem informacijskog sustava, a iznose 0,22 KM za startere, 3 KM za prijenosne baterije ili akumulatore i 0,26 KM za industrijske baterije i akumulatore.

Koeficijent visine naknade za plasman mineralnih i sintetičkih ulja i maziva za upravljanje otpadom iznosi 0,20 KM po litri. Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman motornih vozila iznosi 160 KM po toni vozila.

Druga uredba utvrđuje način raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada i uvjete za dodjelu sredstava za ponovnu uporabu, preradu i povrat komponenti iz otpada (reciklažu) za gume, akumulatore i baterije, ulja i vozila. Također, Uredbom se propisuju uvjeti za dodjelu poticajnih sredstava, priopćila je federalna Vlada.

Naknade se uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji tako prikupljena sredstva raspoređuje u odnosu 30 posto Federaciji BiH i 70 posto županijama. Od sredstava koja pripadaju FBiH, 30 posto pripada Fondu, a ukoliko nisu uspostavljeni fondovi za zaštitu okoliša županija sredstva će biti raspoređivana županijskim proračunima.

Federalni fond doznačena sredstva koja mu pripadaju raspodjeljuje tako da je pet posto namijenjeno za rad informacijskog sustava upravljanja otpadom, 20 posto za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom u FBiH i 75 posto za poticaje u vidu financijske pomoći za aktivnosti prikupljanja i reciklaže posebnih kategorija otpada.

Fond za zaštitu okoliša županija 20 posto doznačenih mu sredstva raspodjeljuje za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom, a 80 posto za poticaje.

Kada su u pitanju poticajna sredstva, Uredbom je propisano kako se ista dodjeljuju sakupljaču u vidu financijske pomoći, na temelju javnog natječaja koji se provodi jednom godišnje od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, fondova za zaštitu okoliša županija i županijskog ministarstva nadležnog za okoliš.

Uredbe se počinju primjenjivati od 1.1.2022. godine.

Glas naroda

Kakve naknade za bacanje guma i akumulatora?To je naknada za uhljebe,gume i akumulatori su sirovina za koju [ * neprimjereno * ]i dobro plaćaju.Da mi je samo vidjeti kako izgledaju ljudi u uredu za zaštitu okoliša u našoj županijia i gradu Gradu Ljubuškom i šta rade po cijeli dan

Koliko plaćamo bacanje guma i starih automobila?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari