Hercegovina će imati plin već 2024. godine?

ljubuski.info

Dovođenje plina u Hercegovinu, kao trenutačno najčišćeg energenta, kapitalni je projekt na koji se gleda s posebnim zanimanjem, a pogotovo u svjetlu najava kako se na realizaciju ne bi trebalo čekati dugo. Naime, već bi 2024. prvi kubici trebali poteći cijevima na smjeru Posušje - Mostar.

Uloga županija

Radi se o projektu Južna interkonekcija kojim će plin preko Hrvatske ući u BiH te otvoriti nove dimenzije u razvoju gospodarstva.

Predstavnici USAID-a, uz čiju se potporu priprema realizacija projekta, obilaze županije preko kojih će prolaziti trasa novog plinovoda, a ovih su dana bili i u HNŽ-u gdje su razgovarali s premijerom županije Nevenkom Hercegom.

Predstavnici USAID-a podsjetili su na to kako proceduralna problematika ide svojim tijekom i kako su za sami projekt plinofikacije, čiji je investitor tvrtka BH Gas, uz potporu USAID-a, završeni idejni projekt, studija izvedivosti i studija utjecaja na okoliš.
Ostaje nam ključno pitanje riješiti međudržavni sporazum između BiH i RH, s tim da je Hrvatska, odnosno tamošnji investitor tvrtka Plinacro, već riješila potrebnu proceduru i odredila točku priključka na međudržavnoj granici. Po projektnoj dinamici, plin bi u Hercegovinu, transportnom odnosno magistralnom mrežom, trebao stići do 2024. kada je predviđen završetak projekta, a onda je na mjesnim razinama razvijati sekundarnu mrežu, osnivati specijalizirane tvrtke i sl. - kazao je Mak Kamenica, direktor USAID EPA projekta.

Herceg je podržao projekt, naglasivši njegov značaj te kazavši kako će isti ovom prostoru omogućiti sigurnu opskrbu plinom i nabavu toga energenta na tržištu EU. Objasnio je kako će županija biti na raspolaganju, razumijevajući podijeljene mjerodavnosti na više razina kada je riječ o ovim strateškim projektima na polju energetike te kako očekuje koordinaciju po vertikalnoj liniji. Zbog toga je izrazio zadovoljstvo najavom USAID-a da uskoro organizira zajednički sastanak svih predsjednika županijskih vlada i resornih ministara kako bi razmijenili informacije.

Treba istaći kako je Južna interkonekcija strateški važan projekt za BiH koji će u prvom redu omogućiti diversifikaciju izvora opskrbe, pozicionirati je na mapu važnih energetskih koridora, ali i omogućiti gospodarstvenicima u Hercegovini jeftin i ekološki prihvatljiv energent koji će otvoriti nove perspektive ekonomskog razvoja.

Trasa plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska polazi od mjesta Zagvozd (Hrvatska) do granice s BiH te zatim ide preko Posušja, Tomislavgrada i Bugojna do Novog Travnika, gdje se spaja s postojećim transportnim sustavom. Drugim krakom plin će se distribuirati od Posušja do Mostara.

Prednosti

Realizacija projekta omogućit će uvođenje prirodnog plina kao novog i ekološki prihvatljivog energenta u sve sektore potrošnje na promatranom području, uključujući industrijski sektor i sektor široke potrošnje, kao i sva zainteresirana kućanstva.

Taj projekt je u funkciji povezivanja transportnih sustava BiH i Hrvatske, a ima, objašnjavaju iz BH Gasa, nekoliko strateški važnih ciljeva - prvi je osigurati siguran i pouzdan pravac opskrbe prirodnim plinom primarno postojećih potrošača, dok je vrlo značajan i cilj diverzifikacije izvora (plin iz Kaspijske regije preko IAP projekta, LNG s Terminala Krk, plinska čvorišta zapadne Europe) i pravaca opskrbe te u konačnici integracije s transportnim mrežama zapadne Europe.

Dario Pušić | Večernji list

Glas naroda

Neceli se sve zapalit

Bi li ti drago bilo?

Radovanje zlu i nesreći boze sačuvaj

Ljudi moji jos kanalizaciju nemamo valjda kontaju na te plinove ,kad se plati gradjevinska placamo otpadne i septicke vode ,a svi kopamo septicke jame ,kao to se placa bit ce ,gdje idu ti novci od dozvola pitali se iko prodaju nam proizvod koji nemaju ,a crpe novce i eu isto tako pojedincima iz hdz netrba gradjevinska to plati sirotinja jer se inace nemoze skopcat na elektro i vodovod

to samo znači opet čeprkanje i uništavanje prometnica

Da, plin nam je prijeko potreban, da ga niste spomenili ne bi ga se se ni sitija

kako god ne može biti skuplji od ljubuške vode

Kada budes kopao septicku iskopaj i čatrnju, [ * neprimjereno * ] i njih i vodu...

Ovo je budućnost

Kakav plin i bakrači to je sigurno neko izvlačenje para od države ili neki donacija.

Ja jedva čekam da to dođe, imam pajdu iz Zenice, radio je malo nešto u naftagasu, 50ku i litar rakije i navrne mi crivo od cola na glavni vod, neće nitko ni skužit, imaju više gubitaka nego da čitav ljubuški spoje.
Kupim sebi daciu na plin, kuvam na plin, grijem se na plin, doduše, malo manje dičijih rođendana e, a i svraćanje kad bude nema pušenja. A ako mi netko dođe u kontrolu samo im kažem: ako puknem puko sam doslovno.

Grijanje na plin bilo bi u ekonomskom smislu extra riješenje ali žalosno je što je Nevenko Herceg iz Ljubuškog a isti taj plin zaobilazi Ljubuški i tako nam dotični ministar poručuje;smrzavajte se na zimu ili plaćajte skupu struju...

Koji plin !?Čitate li novine ?Plin je poglašen nečistom energijom !?Nedavno,od svjetskih moćnika ! ?Piši propalo!

Jadan ne bio pa Njemacka se uni da dovrsi sjeverni tok a na Krku grade spremista na veliko.Ti si izgleda jedan od ovih sto misli da su vjetrenjace dovoljne a one proizvode samo par posto energije.

Hercegovina će imati plin već 2024. godine?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari