Daleko smo od standarda po pitanju vodnih usluga

ljubuski.info

Prema Strategiji aproksimacije domaćih propisa u oblasti okoliša sapravnom stečevinom EU (EAS FBiH) iz 2017. godine, procijenjena sredstva za unaprijeđenje vodnih usluga u Federaciji BiH do razine standarda utvrđenih u EU propisima za ovu oblast iznose 3,6 milijardi KM.

Potvrđeno je to iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te kazano kako je što prije potrebno otpočeti s provođenjem unaprijeđenja vodnih usluga.

Na primjer, kada bi se godišnje realizirale mjere u vrijednosti 100 milijuna KM, potrebno je 36 godina da se dođe do usklađenosti ovih usluga u FBiH sa standardima EU, a to je pokrivenost kvalitetnom/javnom vodoopskrbom 96 posto, i kanalizacijom i tretmanom urbanih otpadnih voda za 88 posto stanovništva. Odgađanje realizacije ovih zahtjeva samo usložnjava probleme u ovoj oblasti, što je potvrdila i pojava pandemije COVID 19, a time se naše reformske i financijske obaveze značajno uvećavaju - ističu iz Ministarstva.

Prema procjenama izvršenim kroz provedene projekte, u ovoj oblasti je postignut vrlo visok stupanj transpozicije zahtjeva EU propisa kroz Zakon o vodama i njegove podzakonske akte, te Zakon o hrani.
Transponirano je više od 90 posto Okvirne direktive o vodama (WFD) i Direktive o vodi za piće (DWD), te 89 posto Direktive o tretmanu urbanih otpadnih voda (UWWD). Međutim, provedba usklađenih propisa pa i zahtjeva ovih direktiva, a posebno direktive o urbanim otpadnim vodama, značajno kasni u odnosu na standarde EU - naglašeno je iz Ministarstva.

U 2020. godini usvojena je nova EU Direktiva o kakvoći vode za ljudsko korištenje koja postavlja nove strožije uvjete u pogledu osiguranja zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, čija je transpozicija, a pogotovo implementacija, kod nas još daleko.

Međutim, provođenje reformi i unapijređenja vodnih usluga koje su identificirane u novim pravnim i planskim dokumentima Vlade Federacije predstavlja dobru podlogu za implementaciju zahtjeva i iz novih EU propisa.

Tako je Ministarstvo koordiniralo rad Radne skupine i uz tehničku podršku UNDP-a i drugih međunarodnih razvojnih partnera pripremilo Prijedlog novog programa unaprijeđenja vodnih usluga u Federaciji BiH i korištenje najavljene tehničke i financijske podrške.

U Programu je identificirano 27 aktivnosti koje se tiču reforme regulatornog i institucionalnog okvira, operativnih djelatnosti, financiranja, te smjernica i studija potrebnih za unapređenje stanja u sektoru vodnih usluga.

Ovaj Program u sljedećem razdoblju treba usvojiti Vlada Federacije BiH.

FENA

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari