Za šest mjeseci oduzeto 2,9 milijuna KM nezakonitog duhana i cigareta

ljubuski.info

U prvih šest mjeseci tekuće, 2021. godine, službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH privremeno su oduzeli duhan i cigarete, koji nisu bili obilježeni trošarinskim markicama, u vrijednosti od 2,9 milijuna KM.

Usporedbe radi, u cijeloj 2020. godini ukupno je oduzeto duhana i cigareta u vrijednosti 2,4 milijuna KM.

Upitani što se radi s tim proizvodima, u UNO-u BiH kažu kako u svakom pojedinačnom slučaju u kojem se roba oduzima zbog učinjenog carinskog prekršaja nadležni sudovi donose odluke kojima se nalaže što činiti. Takav duhan i cigarete najčešće bivaju uništeni.

Duhan i cigarete se najčešće uništava jer je riječ o robi za koju ne postoji nikakva dokumentacija o podrijetlu, ne zna se što je sastavni dio te robe te bi ona mogla dodatno biti štetna za zdravlje ljudi ako bi je konzumirali, pojašnjava Ratko Kovačević, načelnik Odjela UNO-a BiH za komunikacije i međunarodnu suradnju.

U prvih šest mjeseci 2021. godine, Uprava za neizravno oporezivanje BiH je izdala 91.911.782 komada trošarinskih markica kojima mora biti obilježena svaka kutija cigareta i pakiranje duhana. U prvih šest šest mjeseci prošle godine, izdano ih je 96.491.968.

Da bi se duhan i cigarete zakonito prodavali u BiH, moraju biti obilježeni trošarinskim markicma koje izdaje UNO BiH. Svaka kutija cigareta ili pakiranje duhana koji nisu obilježeni trošarinskim markicama ili su obilježeni trošarinskim markicama drugih zemalja, nezakonito se prodaje u BiH, ukazuje Kovačević.

Kada su u pitanju prihodi od trošarina na duhan i duhanske prerađevine, Uprava je u prvih šest mjeseci prikupila 374,1 milijun KM, dok je u istom razdoblju 2020. godine prikupljeno 375,9 milijuna maraka.

Glas naroda

Miro Džakula je najveći kriminalac u BiH on i njegovi suradnici su gori od Bandića

Mene interesuje ima li dokaza di i kako se uništava oduzeti duvan.

koliko ste korumpiranih političara,policajaca,carinika i općinara zatvorili?

U buica i zonge ,najbolji duvan samo im sušara se pokvarila

A ganda sto zonga dila

Za šest mjeseci oduzeto 2,9 milijuna KM nezakonitog duhana i cigareta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari