U ovoj godini 45 milijuna KM za branitelje

ljubuski.info

Vlada FBiH donijela je odluku kojom je utvrdila koeficijent jedan za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj rujan 2021. godine.

Na osnovu utvrđenog koeficijenta i utvrđenog iznosa članom 22. stav (1) Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, bit će utvrđena i visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade za isto razdoblje ove godine.

Za isplatu novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihove obitelji u Proračunu FBiH za 2021. godinu su planirana sredstva od 45 milijuna KM, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kako je nakon sjednice izjavio pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, prema usvojenom koeficijentu mjesečne naknade bit će na istoj razini kao u prvoj polovini 2021. godine.
Pošto je ovo najmlađi zakon u ovoj oblasti, dužan sam vas informisati da je kroz bazu isplata dosada prošlo 20.000 korisnika, te da se trenutno na isplati nalazi 17.700 korisnika, kao i da je za ovu namjenu u prvoj polovini godine isplaćen 21 milijun KM, kazao je Terzo.

Podsjetio je kako je, osim rečenog, razvojačenim braniteljima u prvoj polovici ove godine isplaćeno 1,7 milijuna KM za liječenje, odnosno za subvencioniranje troškova pogreba.

Pored toga, resorno ministarstvo je zajedno s Federalnom vladom, odnosno Ministarstvom financija FBiH za razdoblje siječanj-lipanj 2021. godine isplatilo 161 milijun KM na ime naknada osobne i obiteljske invalidnine, za dobitnike ratnih priznanja i na ime egzistencijalne naknade. To znači da su se svaki mjesec u prosjeku za 103.000 korisnika isplaćivale spomenute naknade, precizirao je Terzo.

Dodao je kako je Proračun Federacije BiH u ovoj oblasti stabilan, kao i da u spomenutom razdoblju nije bilo kašnjenja, te da nije planirano bilo kakvo smanjenje za naknade u toj oblasti.

Terzo je napomenuo kako je proračun resornog ministarstva 347 milijuna KM, te da on jamči blagovremenu isplatu naknada.

Glas naroda

Točnije neki dobije previše a nrki ništa, takva je nagrada.....

(1) Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti razvojačeni branitelj sa navršenih 65 godina života pod uvjetom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12

mjeseci, ukoliko ima prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine, i ako ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne mirovine isplaćene u Federaciji BiH za mjesec prosinac 2018. godine.

(2) Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti razvojačeni branitelj sa navršenih 57 godina života pod uvjetom da je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12

mjeseci, da je prijavljen kao nezaposlena osoba kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ukoliko ima prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine, i ako ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50% minimalne mirovine isplaćene u Federaciji za mjesec prosinac 2018. godine.
Znači samo teška sirotinja i tko radi na crno

Šta su oslobodili neka odrace .

oslobodili smo uhljebim 2fotelje2 sa kojih kradu i razgone narod,a bolje bi bilo da nismo da smo otišli odma u njemačku nego da smo pripremili uhljebim teren za lopovluk

koliko je branitelja umrlo od rata gdje idu ti novci što ostaju

U ovoj godini 45 milijuna KM za branitelje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari