Kad Zoki prekuca igricu

ljubuski.info

Sumnjam da dobra većina vas koji ste mojih godina nije odrasla na videoigrama i VHS filmovima posuđenim u lokalnoj videoteci (čovječe, otkad nisam rekao ovu riječ!). Jesmo, mi smo se loptali naveliko, dobro, ja sam obično bio golman, jer imam dvije lijeve noge. Ali bismo se navečer ili subotom i nedjeljom ujutro (poslije mise) okupljali po haustorima s gembojima i gejmgirovima u rukama (i ja sam proguglao kako se ono bješe zvao Segin hendheld).

Oni koji su imali imućnije roditelje, imali su najprije Commodore, to je ono kofol bilo za školu, kakvu školu, jedino 'školsko' u čitavoj priči bilo je naučiti onih nekoliko komandi za pokrenuti program s kasete i onda ono čekaš kao danas programeri kad kompajliraju. I tad su svi ozbiljni izgledali kao da stvarno uče.

Kasnije nego u ostatku svijeta, zbog rata, je li, u nas su došli i Nintendo i Super Nintendo, Sega Mega Drive, ali nije ih manjkalo, jer i rodbina iz Njemačke slala stare konzole. Pa se klinci potuku oko kontrolera, jer jedan je obično bio ishaban. I taj je dobivao slabiji: mlađi brat ili susjed.

Kada smo ipak došli u zrelije godine, moja generacija nastavila se igrati videoigara, baš kao što ovi koju godinu stariji zakupe dvoranu pa šutaju loptu. Ali nama je lopta bila tek druga, a Japan najvažniji. Mislim, japanske videoigre. I tako, u ovo zrelo doba, kad više ne poletimo rukom za najskupljom konzolom, nego uvijek tražiš one jeftine džojstike i neke igre što se mogu na smart teveu igrati... tako nas nerijetko zadesi sudbina jeftinih džojstika - da mi oproste čistunci, ali po*ebu se kontrole i lijevo ti je desno, a desno je lijevo. Najgora moguća pojava na džojstiku.

Zoki je malo neurozan

Nije Zoki, jel, toliko baš stariji da se ne razumije u videoigre, eto možda je njegova generacija ipak odrasla na Spectrumu ili Atariju, njima je možda Commodore bio jeftina kopija moćnih... Ali mi se posljednjih godina čini da je i on počesto na ovim jeftinim džojsticima doma kad se igra videoigara.

Sve češće se čini da je aktualni hrvatski predsjednik zbog neobične pojave da je izvojevao mandat, ali mu SDP izgubio vlast i neće je još godinama dosanjati natrag... Jel, malo se Zoki oteo kontroli, ili bar samokontroli. Sve češće gubi kočnice koje su u politici sasvim uobičajena pojava, ali ga je zbog toga nerijetko i degutantno slušati. Pogotovo jer me posljednjih godina natjerao da sve češće navijam za hrvatski HDZ i Plenkovića, što mi se jednostavno kosi s vjerskim pobudama.

Ne trebam vam ponavljati sve njegove silne ispade u hrvatskoj dnevnoj politici, pandemija, vrhovni sud, Vukovar, Jasenovac, potresi u središnjoj Hrvatskoj... doslovce će lik uvijek iščupati neku kritičnu liniju i pravac da ih brani i zastupa i ono ostaneš u čudu zar ovo iz usta socijaldemokrate da izlazi. Ali izlazi.

Osobno sam i sām imao sličnu krizu identiteta prije nekoliko godina, bio sam jednako otresit, ogavan, oduran... posavjetovao sam se s ljudima koji se razumiju u ove stvari, psihijatrima, psiholozima, fratrima, vidovitim Džemilama što gataju u nož za mazat paštetu... Depresija, anksioznost, uglavnom nešto iz oblasti F medicinskog spektra (to su one dijagnoze zbog kojih se odmaknu od pulta tete u ljekarni). No to je sve sasvim uobičajeno u svakodnevnoj besparici, ili kad Zokiju usred poplava pukne cijev u kupatilu ili kad mu SDP kao žeton propadne na izborima. Događa se svakome. Kočnice popuste, počneš se sam sebi gaditi.

Stoga je sasvim jednostavno objašnjenje 'afera' sapun, 'bigšit' ili sada najnovije 'rupe'. ADP ili nešto slično. Stanje kad ti se pregriju diplomatsko-konzularne kočnice.

Ako ker laje, ne laže

Bit će to u redu, prolazno je, liječi se spektrom finih stvari: godišnjim odmorima, šopingom, alkoholom, bobama... uglavnom, nije dovijeka.

Ono što je sasvim drugi par opanaka jest činjenica da ako je netko u stanju da je izgubio kočnice, to nije znak da je postao zao, opak, pokvaren, bezobrazan. Što li je to pogriješio Zoran Milanović u odnosu prema bosanskohercegovačkim Hrvatima i svima ostalima u BiH?!

Prvo sapun pa parfem. Nego kako drukčije. Mi više naizust znamo što je to pet plus dva uvjeta za ukidanje Ureda visokog predstavnika, zahtjev za status kandidata za članstvo u Europskoj Uniji. A u nas bi nešto obratno. Kao trebalo bi OHR ukinuti prije reforme pravosuđa, pogotovo VSTV-a koji je postao mim (meme). Kao trebalo bi se riješiti stranih sudaca. Dobar mim, zaista.

Kao mi bismo u nekakvu Europu, a imamo najnakaradniji Izborni zakon u povijesti planeta Zemlja. Samo u nas čovjek može četiri mandata biti član Predsjedništva BiH, kao da smo kakva afrička junta-država. Kada je Željko Komšić prvi put iskoristio trik u Zakonu i postao hrvatski član Predsjedništva BiH, i meni je bio dobar fol, vidi čega se lik dosjetio. Kad je drugi put to napravio, bilo mi drago samo što je živcirao HDZ-ovce. Danas već mi se Željko Komšić gadi jer ne zloporabi pravo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, nego se ismijava s Ustavom zemlje u koju se zaklinje. Tri puta da si u Predsjedništvu BiH, frajeru, možda nigdje striktno ne piše da ne smiješ, ali ni u drugim zemljama ne piše pa nitko ne pokušava. A što je najgore, sada si dao motiv više Vječitom Princu Bakiru da i on učini isto nakon što mu Šefik Džaferović jedan mandat ugrije stolicu.

E zato je sasvim u pravu Zoki što ne posjećuje Predsjedništvo BiH. Komu, bolan?! Da gleda ublehaše i njihove pomoćnike što su u vlastitoj državi nepoželjni jer kad se god pojave, izbije tuča. Jeste, na Čeduljicu mislim.

Što li je to pogriješio Zoki kada je rekao da smo predzadnja rupa na svirali. Srećom, Bog dao Kosovo pa smo predzadnja, bili bismo zadnja rupa na europskoj svirali da njih nije. Jer za samo koji tjedan kad Albanija i Sjeverna Makedonija i službeno postanu kandidati za članstvo u Europskoj Uniji, mi ćemo i službeno biti pretposljednja rupa na mapi svih europskih rupa.

Zato, ako Zoki doista ima krizu identiteta iz oblasti F medicinskoga spektra, a vrlo je lako moguće, ako govori bez imalo diplomacije, ako je samo pitanje kada će početi slati u neku stvar... Sve OK, ali iskreno, je li išta slagao o nama?! Nego da se mi okanimo Zokijevog spektra i nabavimo malo bolji džojstik. U kojeg je lijevo lijevo, a desno desno. U kojem je naprijed naprijed, a natrag natrag.

Igor Božović | bljesak.info

Glas naroda

ako ker laje dobro trci jelde zeljeeeee

Dobar ,doooobar Zoki

Samo kod vas su zacementirani lijevi i desni, ako je netko lijevi ne mora značit da mora kritizirat sve pa i ono dobro što dolazi od desnih i obratni...

Što se tiče izbornog zakona i je najnakaradniji, ja sam za to da bude jedan predsjednik i to da bude stranac, bolje bi nam bilo nego da porezni obveznici plaćaju tri predsjedničke plače i plus plaću "predsjednika Federacije" šta god to mjesto predstavljalo

Je li zavrseno bezglavo potucanje po hercogavckim iseljenim gradicima. Milanović koji prica Sam sa sobom je bio na nivou. Roba je bila na nivou . Nije bilo cackanja nosa niti iritacije nosne sluznice.
BiH bila, biće I ostat ce. Ova raznorazna potucala su ionako razarači u pokusaju. A bilo in je znamo svi.

Igor Božović će najprije promjenit bobice tj. terapiju i nadamo se da će nadoć valjda, no dobro za to...prodajem Comodore 64 ko nov sa svom opremom, 2 BASF kasete sa 25 igrica (HOW DARE WINS- meni najbolja i rjetki sam koji je prešao do kraja), dva yoysticka (jedan dobar a drugi brate ko iz MIG-a 29-tke)...ne sjećam se više komandi ali bilo je nešto kao -CRTICA-PI-EL... upaljen zadnji put prije 32 godine, licitacija, početna cjena 5 000 ojera... neki dan mi čovjek davao 3 ipo hiljadarke, reka sam nemože!

Jos ce puno vode proteci ispod mosta dok taj prijedje na VR headset. Sretno sa prodajom playera. :)

Ne može ti doteć vode do kraja zivota

Čudi me da nema di je ko s kim bio i šta je radio

Čiji je no grob diran

Koja je zadnja?

Kad Zoki prekuca igricu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari