Prometna nekultura među najvećim problemima biciklističkog turizma

ljubuski.info

Ni velike vrućine nisu zaustavile sve naše bicikliste tako da smo, u suradnji s Biciklističkim klubom Široki Brijeg, imali jako uspješnu biciklijadu, rekla je Ana Soldo, ispred Ureda Vlade Zapadnohercegovačke županije za europske integracije o bicilijadi "Borak Cycling Trail" koja je održana krajem lipnja.

Ova biciklijada organizira se sa ciljem promoviranja cikloturističke ponude Hercegovine i njenih turističkih kapaciteta.
Tijekom vožnje sudionici su osim prirodnih ljepota vidjeli i neke kulturne vrijednosti, kao što su srednjovjekovni stećci u Provu i Gradcu. Vidjeli su zanimljiv prirodni fenomen Lončarevih njiva, mlinice koje se nalaze u kanjonu Borka, poznata kupališta na Mostarskom blatu ali i endemsku vrstu prikanac, rekla je pomoćnica ravnatelja za planiranje razvitka i upravljanje razvitkom i opće poslove.

Ovo je četvrta u nizu biciklističkih utrka koje su organizirane u sklopu ovog projekta, a prva u Širokom Brijegu.
Borak Cycling Trail organiziran je kao rekreativna utrka, no međutim događaj je također bio obogaćen i sa XCM Borak trail utrkom. Zajedno su imale jako puno sudionika, preko 150, govori Soldo i dodaje kako su ponosni na postignute rezultate te reakcije sudionika.

Iskustava sudionika su vrlo pozitivna iz više razloga.

Prije svega imali smo priliku uživati u ljepotama i osvježenju koje rijeka Lištica pruža u ljetnim mjesecima i u samom polju Mostarskog blata koji je prirodno stanište mnogih biljnih i životinjski vrsta. Biciklisti sudionici biciklijade u lijepom, duhovitom i prijateljskom ozračju posjetili su i prvi izbor ledeno hladne rijeke Lištice gdje je konstantna temperature oko 8 stupnjeva, rekli su iz Biciklističkog kluba Široki Brijeg.

Smatraju kako je pva županije izuzetno prosperitetna ciklo turističko odredište, a kao neke od najvećih problema izdvajaju prometnu nekulturu.
Budući da je proces razvoja kulture dosta spor, a biciklizam je na našim prometnicama relativno novija pojava, potreban je protok određenog vremena kako bi se vozači naviknuli jedni na drugi i međusobno poštovali, dodaju.

Ovo je jedan u nizu događaja održanih u okviru projekta prekogranične suradnje "Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore - Cycling Rural" a koji za cilj ima promociju turističkih atrakcija ove županije.
Projekt Cycling Rural je nastao kao nadogradnja projekta Ćiro koji je završen 2018. godine na području HNŽ, te je prepoznat kao poznata cikloturistička destinacija i vezuje se na neke prirodne ljepote. Htjeli smo i u našoj županiji napraviti nešto slično tomu i tako je krenula cijela priča, objašnjava Soldo.

Projekt Cycling Rural podrazumijeva uvezivanje odnosno mapiranje različitih tematskih biciklističkih staza u ZHŽ, uvezivanje sa stazama u Crnoj Gori, konkretno u zaleđu Herceg Novog gdje su tri tematske rute i sa osam tematskih ruta u ZHŽ.
Osim mapiranja staza, što je najvažniji dio u našoj županiji, jedan dio se odnosi na infrastrukturne radove na ovim stazama, to su lakši zahvati u smislu čišćenja staza, podizanja polomljenog kamena i šljunka s površinskog dijela makadamskih putova, nasipanje novih, ravnanje i frezanje, čišćenje okolnog raslinja i izgradnja dva pješačka mosta na rijeci Lištici blizu restorana Borak. Cijela ova šetnica u Širokom Brijegu, koja je započeta kroz još jedan projekt koji financira EU Adriatic Canyoning, završena je i sa ova dva mosta. Imamo jedan kompletan plato koji je dosta lijepo uređen i već se koristi u pravom smislu, objašnjava.

Video: Projekt za unapređenje prekogranične suradnje "Cycling Rural" - Široki Brijeg

 

Navodi kako su reakcije na ovaj vid projektnih aktivnosti zapanjujuće jako dobre, te da je svima zanimljiv i sami proces rada.
Tijekom obilazaka terena i priprema za radove ili za postavljanje turističke cyclo signalizacije ljudi su jako zainteresirani a i puno ih je uključeno u naše radionice koje smo imali. Jako je puno aktivnosti koje zahtijevaju publiku i interakciju sa stanovništvom. Rezultati su jako dobri, govori.

Tijekom ljetnih mjeseci planiran je niz događaja, a jedan od njih je radionica u Parku prirode Blidinje 23. ili 24. srpnja.
Imat ćemo i jako zanimljiv događaj, tzv. putujući sajam, gdje ćemo imati sajamske programe na tri lokacije, u Sarajevu ispred BBI Centra, u Mostaru ispred Mepas Malla i u Širokom Brijegu u sklopu Street Food Festivala u Širokom Brijegu. Taj dio bit će jako zanimljiv, jer smo kroz projekt uradili jedan način inovativnih prezentacijskih alata i to će biti simulatori koji su povezani na bicikla. Bicikliranjem kroz taj simulator moći ćemo virtualno proći kroz naše biciklističke rute u ZHŽ, dodala je.

O projektu...

U okviru projekta educirano je i licencirano četrdeset biciklističkih vodiča u suradnji s Biciklističkim savezom BiH, a u suradnji s Razvojnom agencijom REDAH provodi se proces certificiranja za "Bike Freandly Concept".

Vrijednost projekta je 495.000 eura od čega EU financira 400.000. Projekt traje 24 mjeseca i kraj je planiran za 1. listopada, a partneri su Grad Široki Brijeg, Grad Ljubuški, Općine Grude i Posušje.

Nositelj projekta je Ured Vlade ZHŽ za Europske integracije i partneri iz Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novi.

Kroz ove dvije godine u planu je jako puno aktivnosti koje su vezane s razvojem biciklističkog turizma i razvojem aktivnog turizma u ovoj županiji.

bljesak.info

Glas naroda

a što je sa biciklistima koji ne poštuju promet i prelaze pješačke prelaze na biciklima , voze se trotoarima itd

Veća je opasnost da biciklista 'pokupi' sleper, s obzirom na sirinu nasih cesta, nego vjerojatnost da cu ja smetat pjesacima na pjesackom, kojih btw slabo ima, a promet vozili ma je gust. Zato ne [ * neprimjereno * ]. te, kome smetaju biciklisti, samo vama zdangubima kojima se neda prosetat 200m pa svugdje idete sa autima

dok policija ne zavede reda u prometu tj divljake i teroriste ne pomete (a to ce dugo potrajati zbog politike i rukovodstva u sup-u) moji biciklisti ne izlazite na asfaltirane prometnice jer ste u životnoj opasnosti!

A sta imaju raditi na prometnicama,pogotovo magistralnim putevima. Ugrozavaju sebe i sve ostale sudionike prometa. Pod hitno treba ograniciti minimalnu brzinu na prometnicama, isto je opasno iznad maksimalne kao i ispod maksimalne brzine. Ne moze se voziti 10 km/h gdje je dozvoljeno ogranicenje 50 i vise.

Policija,reklame i ležeći policajci nemaju šta raditi na prometnicama.Najveća antireklama za naš turizam su upravo policajci umjesto da je obrnuto

Čuj 10km/h? vi se ne znate strpit i imat malo strpljenja kad vidite da stari deda vozi 40km/h a jadan ne moze brze i ne moze pjesice po ovim vrucj ama. NE bi ni vama bilo lose da malo usporite... I autoškola vozi 40 na sat, sto njima ne zgate

Policija služi za punjenje proračuna a to je najlakše na pravcima van naselja gdje voze ovi manijaci što prekorače brzinu za 15 km/h i to bez upaljenih svjetala u podne

I još naručito dica voze bicikla livim kolničkim trakom.

ceste su problem bilo kakvog turizma,sigurniji si i bolje se možeš snaći u Afganistanu nego u ovom cirkusu

Prometna nekultura među najvećim problemima biciklističkog turizma
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari