Preminuo Žarko Bilić

ljubuski.info

Doc. dr. Žarko Bilić, profesor kineziologije, preminuo je 10. srpnja 2021. godine u 70-oj godini života.

Rođen je 7. svibnja 1952. g. u selu Lisice, općina Ljubuški, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Godine 1977. diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu na temu "Rijeka Trebižat od izvora do ušća - mogućnosti razvoja aktivnosti u prirodi, rekreacija i turizam".

U prosincu 2001. g. brani magistarsku radnju "Razlike u dimenzionalnosti i strukturi motoričkih i nekih morfoloških karakteristika kod učenika od V. do VIII. razreda". Dana 27. listopada 2005. na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu brani doktorat: "Nivo transformacijskih procesa i stupanj strukturalnih promjena motoričkih sposobnosti i morfoloških karakteristika pod utjecajem trenažnih operatora".

Bavio se rukometom, plivanjem, judom...

Još za vrijeme studija obnašao je dužnosti prodekana studenta, kao i niz drugih dužnosti. Član je prve postave judo kluba "Bosna" i rukometne selekcije koja je 1976. g. osvojila zlatno odličje na Univerzijadi na Tjentištu.

Demonstrator je na bacačkim disciplinama iz atletike i učitelj skijanja od 1978. g. Kroz 1983/84. predsjednik je Književne omladine BiH. Od 1984-1990. predsjednik Karate kluba Čitluk. Za Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu bio je voditelj tima za održavanje i uređenje trening staza. Bio je i član uprave Atletskog i teniskog kluba Ljubuški, predsjednik Društva pedagoga TZK Ljubuški pri kojemu djeluju: škola skijanja, rafting klub, Zbor atletskih sudaca, znanstveni časopis...

Godine 1977. zapošljava se i šest godina radi u gimnaziji u Čitluku, a 1978. s kolegama obnavlja Rukometni klub "Izviđač" iz Ljubuškog u kojemu je trener i igrač. Dva mandata bio je predsjednik Omladinske organizacije - Čitluk, devet godina direktor "Rudnika boksita", te godinu i pol Ugostiteljstva i turizma u RO "Aluminij"

U razdoblju 1985.-1987. na poslijediplomskom studiju ("Energoinvest") Sarajevo: "Tehnologija rješavanja problema razvoja...". Objavio je udžbenike iz Skijanja, Kineziološke rekreacije, Antropološke analize, znanstvene radove u časopisima Sportski Logos, Homo Sporticus, Glasnik, Univerzitetska Hronika, Sport Science i Acta Kinesiologica, gdje je glavni urednik.

Sudjelovao je s priopćenjima na međunarodnim skupovima (do 2009) poput NTS - Sarajevo, 'Child in motion" - Portorož, "Sport za sve" - Zagreb, "Anthropological status and physical activity" - Novi Sad, konferenciji - Tivat, konferenciji "Management in sport" - Beograd, itd. Od 2005. g. suradnik - Razredna nastava "Uvod u sistematsku kineziologiju". Od 2006.g. za "Kineziološku rekreaciju".

Godine 2006./07.g. predaje i na Rukometnoj akademiji u Ljubuškom, zajedno s predavačima iz BiH, Hrvatske, itd. Ak./g 2007/08 izabran je za docenta na Fakultetu PMOZ - Studij fizičke kulture u Mostaru. Od akademske godine 2009/10 predaje Osnove kineziologije na Visokoj školi za sportski menadžment Aspira u Splitu, kao i Sportsku rekreaciju na Edukacijskom fakultetu u Travniku.

Kao profesor po pozivu 2006. i 2007. gostuje na postdiplomskom studiju u Banja Luci za područje "Methodology research", te 2009/10 na poslijediplomskom studiju Edukacijskog fakulteta u Travniku za područje "Istraživanja procesa".

Iskrena sućut obitelji.

Glas naroda

Spokoj vječni daruj mu Gospodine, obitelji iskrena sućut!

Legenda Ljubuškog počivao u miru

Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

NE CUNINAJ....! Legendarno, pokoj mu duši.

Pokoj ti dusi ljudino siroka srca i duse. Bio si i ostaces jedna od ljubuskih legendi. Zara, mi ljubusaci pamticemo te po dobru. Sve bude i prodje iza nas ostane ili dobro ili zlo po cemu se ljudi pamte. Pocicaj u miru. Molim dragoga Boga da te uvede u raj i njegove vrtove.

Neki dan smo se rukovali pred Namexom stisak nije bio nejjači da bi pretpostavio ovakav kraj pokojni je unikatna legenda obitelji sućut imate na koga biti ponosni

Pokoj mu duši!
Dokazan Domoljub kad je najviše trebalo!
Na moje oči je sjeo u autobus i pozivao druge Ljubušake da idemo zamjeniti iscrpljene Branitelje na lijevoj obali Neretve preko onih bačava.
Dragi Žara ostat ćeš upamćen po dobrim ljudskim djelima !

Zara ljudina, nek mu je laka zemlja znamo ga svi kako je dobar čovjek bio.

Matej 11:28-30 KOK

Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite na sebe moj jaram i učite od mene jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći spokoj svojim dušama. Moj je jaram sladak, a moje breme lako.”

Pokoj mu duši,obitelji sućut.

Pocivao u miru Bozijem,obitelji iskrena sucut.

Pokoj mu duši, počivaj u miru

Velik čovik.Legenda. Pokoj ti duši.

Pokoj mu duši i laka mu zemlja bila, al jel se cijepio mozda??

Nije za baciti ta tvoja opaska - pitanje

Žara je bio gromada stvarno je li se cijepio

A tko pita???

Tko pita???

Tko pita???

Ulica

Odg lijepo

Tko pita pa pita zeljanica pita, tko drugi...

Stvarno je bio gromada od čovika u svakom pogledu. Mentalnom, intelektualnom, fizičkom. Vizionar.
Pokoj mu duši.

Pokoj mu dusi jeli se stvarno cijepijo

Nevjerujem da se cjepio ,,,,Pokoj vjecni daruj mu gospodine ,,,dok je narod isa pjeske u Medjugorje on je otisa pjeske na grob druga tita !!! Uz sve ostale uspjehe -- vrijedno je spomenuti !!!!

U stadu ovaca jedan je zvona.

Ti ne možeš pješke u Ljubuški

Ne znam. To je bilo takvo vrijeme. Gori su mi ratni dezerteri bez dana terena koji govore tko je bio komunist

Pa šta ako je išao... Jbq vas više tito i komunizam, tko ti je bio dida, di si bio 91, di si bio 45, di si bio u 1456, di si bio u 7.st

Pokoj mu duši.
Čuli iša pješke na Titin grob, ta nije valjda iša sam?

Sta ce Macenko sad bez prijatelja.

Zara je veliki covjek...pokoj mu dusi..bio mi je prijatelj...

Preminuo Žarko Bilić
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari