Petorica postulanata obukli franjevački habit

ljubuski.info

U subotu, 10. srpnja 2021., u 18 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, pod svetom misom u 18 sati, petorica postulanata obukli su franjevački habit i stupili u novicijat Hercegovačke franjevačke provincije.

Novicijat će provesti u samostanu na Humcu. Novi novaci su: Luka Bešlić (župa Posušje), Ante Dodig (župa Seonica), Davorin Krtalić (župa Cim), Danijel Milićević (župa Čerin) i Mirko Rajič (župa Čeljevo).

Misno slavlje i obred oblačenja predvodio je vikar provincije i magistar postulanata fra Iko Skoko. Uz vikara su bili generalni vizitator fra Miro Relota, magistar novaka fra Stanko Mabić, gvardijan fra Danko Perutina te još 30 misnika.

Fra Iko Skoko je u homiliji istaknuo kreposti ove generacije postulanata:

Zacijelo, moram istaknuti između ostalog u ovoj generaciji postulanata njihove dvije kreposti, a "krepost je postojana i čvrsta spremnost činiti dobro" (KKC - Kom. 378). Ova generacija postulanata se posebno isticala slušajući i primjenjujući konkretno što je sv. Franjo rekao o odnosu prema bolesnoj braći: "Ako se koji brat razboli gdje god bilo, neka ga ostala braća ne napuste dok se ne odredi jedan brat ili više njih, ako bude potrebno, da mu služe kako bi željeli da se njima služi" (Np10). Oni su kao i ostala braća u samostanu to posvjedočila u odnosu prema bolesnoj braći, posebno prema pok. fra Ivanu Ševi. Nadalje, sv. Franjo je savjetovao: "Neka se sva braća nastoje truditi oko dobrih djela, jer pisano je 'uvijek radi nešto dobro, kako bi te đavao našao zaposlena' (Np 7). Od njihovih dobrih djela tijekom postulature istaknuo bih obilazak siromašnih osoba i obitelji te dijeljenje objeda i hrane potrebnima najmanje tri puta tjedno, a kad je trebalo i cijeli tjedan.

Liturgijskom asistencijom ravnao je fra Marko Galić zajedno s novacima i bogoslovima. Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uzveličao je župni zbor Čerin. Nakon svete Mise, druženje je nastavljeno u klaustru samostana.

Glas naroda

Jelde, siromaštvo Skoko ne hosteli, trgovine, kafići i luksuz, svakim danim sve manje vjernika jer niste uzor, ne živite život koji propovjedate, komunjare u crkvi…

Istinaaaaa sve sta di reka...istinaaa

Kako onda pišete da su za vrime lokgauna crkve bile pune a za sv.Antu i dvorište?

Koga to više briga, vidi Ike i trbušine. Tako treba, narod sve tanji a u fratara sve veći
dvori, kafići, a ne bi me čudilo ubrzo i diskaći. Imaju onog fratra što oda zavrnutih rukava
idealan za šefa. Evanđelje, svetost, poslušnost, siromaštvo... za običnu raju, njima raj na
zemlji... Ili nije tako. Čast izuzecima, ima ih, nije da nema.

Nego Skoko reci ti meni kakva je popunjenost apartmana?

Jel ono vizi opet se zaredio

jeli ovaj Skoko poštar i prakaratur Dragana Čovića koji se spominje u pljački Aluminija

Petorica postulanata obukli franjevački habit
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari