BiH u samom vrhu po broju poginulih na cestama

ljubuski.info

Prema informacijama prikupljenim tijekom 2020. godine na bh. cestama zabilježeno je 69 smrtnih slučajeva u odnosu na milijun stanovnika, što je daleko od prosjeka EU i stavlja nas u sami vrh po broju poginulih na milijun stanovnika, podaci su BiHAMK-a.

Ipak, tijekom protekle 2020. godine broj stradalih na cestama smanjen je za 6,5 posto, čime je postignut najniži zabilježeni broj smrtnih slučajeva otkad su evidencije započele.

Nije ostvaren zacrtani cilj

Bitno je spomenuti da je Bosna i Hercegovina, iako nije uspjela ostvaririti zacrtani cilj EU u smanjenju poginulih u prometnim nesrećama za 50 posto, u posljednjoj dekadi 2010.-2020. unatoč godišnjim fluktuacijama imala značajan pad broja poginulih na cestama od 31,5 posto, navodi se u dokumentu pod nazivom Stanje cestovne sigurnosti u EU u 2020. godini s osvrtom na desetljeće akcije za cestovnu sigurnost 2011.-2020.

U njemu se navodi kako je, tijekom prošle godine, u prometnim nesrećama na cestama 27 država članica Europske unije smrtno stradalo 18.800 ljudi, što predstavlja smanjenje od 17 posto u odnosu na 2019. godinu. To znači da je gotovo 4.000 manje ljudi poginulo na cestama EU u 2020. u odnosu na 2019. godinu.

Iako zacrtani cilj smanjenja smrtnosti na cestama za 50 posto nije ostvaren, sa 42 smrtna slučaja na cestama na milijun stanovnika, EU ostaje kontinent s najsigurnijim cestama na svijetu. Usporedbe radi, treba naglasiti kako svjetski prosjek smrtnosti na cestama iznosi više od 180 poginulih na milijun stanovnika.

Najmanji broj smrtnih slučajeva

Temeljem prikupljenih podataka u 2020. godini, u 18 država članica zabilježen je najmanji broj smrtnih slučajeva na cestama do sada.
Manji obujam prometa, kao rezultat pandemije Covid-19, imao je jasan, iako nemjerljiv utjecaj na broj smrtnih slučajeva na cestama. Međutim, preliminarni podaci u SAD-u, naprimjer, pokazuju kako je broj smrtnih slučajeva porastao u 2020. usprkos manjem obujmu prometa, dok je u nekim zemljama EU, tijekom razdoblja ograničenog kretanja, uočeno povećanje rizičnog ponašanja, posebno prekoračenja brzine, navodi se u dokumentu.

Glas naroda

To je laž,nije moguće pored upaljenih svjetala u podne,policije na svakom koraku i milijardama utrošenih na ceste

Policija je isključivi krivac za to!

0.00

Nije isključivi ali jeste velikim dijelom.

Mi smo uvik među prvin.Ali prvo misto po poginulim je Liberia sa 350 Indija 220 po milijonu stanovnika.Valjda ćemo i stignit.

BiH u samom vrhu po broju poginulih na cestama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari