Hrvatska neke pogranične prijelaze proglasila 'sezonskim granicama'

ljubuski.info

Mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima na posljednjem je sastanku donijelo odluke kojima će se olakšat svakodnevni prelasci granice lokalnog stanovništva, izvijestio je MUP Republike Hrvatske.

Radi se o međuresornom povjerenstvu kojeg čine članovi različitih državnih tijela dviju država koji u svojoj nadležnosti imaju nadzor nad prometom putnika i roba preko graničnih prijelaza, odnosno osiguranje infrastrukturnih uvjeta za siguran i brzi prelazak granice.

Cilj povjerenstva, koje je posljednji sastanak održalo u Kozarskoj Dubici 5. srpnja, jest razmotriti sve zahtjeve jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave te unutar zakonskih mogućnosti iznaći mogućnosti kojima će se olakšati prelazak državne granice, posebice lokalnom stanovništvu.

Posljednjim odlukama povjerenstva na području Splitsko-dalmatinske županije privremeno je prekategoriziran granični prijelaz za pogranični promet Bili Brig-Vaganj u prijelaz za međunarodni promet putnika.

Također, za vrijeme trajanja turističke sezone, privremeno su prekategorizirani granični prijelazi za pogranični promet Jovića Most-Čitluk i Slivno-Drinovačko Brdo u međunarodne.

Produljeno je i radno vrijeme pograničnih graničnih prijelaza Aržano Pazar-Vinica, Dvorine-Subašići i Podprolog-Prolog u 24-satno radno vrijeme.

Na dubrovačko-neretvanskom području privremeno su prekategorizirani granični prijelazi za pogranični promet Gabela Polje I - Gabela, Slano-Orahov Do i Imotica - Duži u granične prijelaze za međunarodni promet putnika.

Na sisačko-moslavačkom području privremeno je prekategoriziran granični prijelaz za pogranični promet Hrvatska Dubica - Kozarska Dubica u granični prijelaz za međunarodni promet putnika, kao i pogranični prijelaz Bogovolja - Hadžin Potok u Karlovačkoj županiji.

Uz privremenu prekategorizaciju produljeno je i radno vrijeme pograničnih graničnih prijelaza Kordunski Ljeskovac - Tržačka Raštela i Pašin Potok - Zagrad u 24-satno radno vrijeme.

U Zadarskoj županiji privremeno je produženo radno vrijeme graničnog prijelaza za pogranični promet Lička Kaldrma - Kaldrma na 24-satno radno vrijeme.

Navedene odluke o privremenoj prekategorizaciji graničnih prijelaza ili privremenom produžetku radnog vremena donesene su na rok od tri mjeseca odnosno do održavanja iduće sjednice povjerenstva, osim za granične prijelaze Slivno i Jovića Most kod kojih se privremena prekategorizacija odnosi za vrijeme trajanja turističke sezone, odnosno od 12. srpnja do 12. rujna 2021.

Također, mješovito povjerenstvo je podržalo inicijativu da se prekategorizira i GP Vukov Klanac-Radež kada se stvore infrastrukturni uvjeti, priopćeno je iz MUP-a.

Glas naroda

zadjite sve

Put za robove i roblje

Treba sve granice izmešu Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u Hercegovini poništiti i za Sve Hrvate sa obje strane granice, Hrvate iz Amerike, Australije itd. i bilo od kuda tko ima hrvatsku domovnicu i putovnicu da se zna da smo ponosni Hrvati ma gdje god da živjeli i radili i da nam je Hrvatska naša djedovina od stoljeća sedmog.

Zanimljiv si ti I interesantan govornik.
Haj Još malo piši, od miline te citati.
Daj malo o konstituvnosti hrvata u Sidneju Pertu , Čiksgu Framkfurtu Sarajevu. Dedera kume malo.

Hrvatska neke pogranične prijelaze proglasila 'sezonskim granicama'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari