Kako smo se ranije nosili s najezdama gubara?

ljubuski.info

Najezda gubara zahvatila je cijelu Hercegovinu, počevši od juga, od Ivanice nadomak Dubrovnika pa do Peć Mlina u općini Grude, odnosno vrela rijeke Tihaljine - Trebižata pa sve do Mostara.

Gubar je jedan od najznačajnijih šumski štetnika koji se javlja nakon listanja šuma i voćnjaka.

Stradali hrast, grab...

U brdskim dijelovima Hercegovine gubari su u proteklom razdoblju potpuno ogoljeli hrast, a primjeri za to su područje od Ivanice i Trebinjske šume, preko čapljinskoga područja do brdskih dijelova Ljubuškoga i juga grudske općine. Gusjenice gubara napravile su štete u šumama graba i svih vrsta hrasta, a stradalo je i ostalo kraško drveće, od smrdelja do klena, s iznimkom jasena. Pošteđena su ostala tek zimzelena stabla - zelenike, crnike i smreke.

Područja kraških šuma crne se.

Zanimljivo, od voćaka gusjenicama gubara najomiljenije su bile rijetke dunje, zatim su ogoljene jabuke, trešnje, dženerike, a nije pošteđeno ni ostalo voće s iznimkom smokve i masline. Riječ je o pojavi koja se javlja ciklično, otprilike svakih sedam do deset godina. Uz štete koje gusjenice gubara izazivaju na prirastu drvne mase, ako invazija potraje više godina, posljedice su sušenje stabala i značajne štete u šumarstvu. Čak i prilikom blažih napada štete su osjetne jer stabla postaju podložna drugim štetnicima i bolestima.

Ovih dana primjetna je druga faza razvoja ovog štetnika, a to su leptiri. Manje upućenima nestvarno je da se neugledne gusjenice transformiraju u leptire, koji napadaju na sve slobodne prostore, čak i na vrata i prozore, u potrazi za mjestom gdje bi mogli odložiti jaja.

Struganje jaja s kore stabala

Transformaciji prethodi faza kukuljenja tijekom koje se gadljiva gusjenica pretvara u leptira.

Ženke leptira gubareve gusjenice snesu do 2000 jaja koja najčešće odlažu na kori stabala, ali i na drugim mjestima koje smatraju prikladnim. Legla su svijetložute boje. Valja reći kako je jedan od načina za suzbijanje ove štetočine upravo struganje jaja s kore drveća.

U Hercegovini se to radilo za najezda gubara 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a prikupljena jaja solidno su plaćana. Uz mehaničko uklanjanje legla gubar se suzbija i kemijski, tretiranjem iz zrakoplova. Inače, naziv gubar dolazi od izgleda jajnog legla koje podsjeća na gubu.

Večernji list

Glas naroda

,,,fino,u zatvor izidogusce

Šteta što nisu napadali ljude takve bi tribalo pustit u Hercegovinu.

Sićam se da su u 70 tim nama dici govorili da ne diramo gnjezda koja su bila kao u nekoj paučini jer da ćemo dobit nekakav osip.

Gubar je sezonska štetočina i nestaće ali guba što je došla puno prije to necrkava ni na minus 35 i samo se razmnožava u svpjoj vrsti.

Je sezonska, ali ako se ponavlja iz sezone u sezonu može uništiti kompletnu šumu. Šuma se počela obnavljat, ali sve ovo oslabljuje drvo. Ako se dogodine ponovi isto neki će se osušit i propast. Invazivna je vrsta ova gusjenica i leptir i dlake su otrovne, izazivaju osipe. Ja sam ove godine mogao lopatom skupljat gusjenice, navalile na kuću. Nimalo ugodna pojava.

Da to nije bačeno iz onih avijona šta letaju po noću

U Yugi si bio plaćen za uklanjanje jaja. A ovi dananšnji agronomi ni ne znaju za ovog štetnika. Yuga je bila puno naprednija država nego ove državice danas izgleda.

Gubari od 1991 boga pobrstiše,protiv nji se triba borit.30 godina ovi brste i dan i noć bez obzira na godišnje doba.

Istina

Kako smo nekad unistavali gubar.?? Jesu li stariji zaboravili. No ona drzava nije valjalo i zato nam je ovako. Danasnji stručnjaci agronomi ne znaju nista a zavrsili agronomije. No jos je dobro.. Samo se strpimo dolazi gore i gore...

Kako smo se ranije nosili s najezdama gubara?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari