Kulturna zbivanja u Ljubuškom tek dobivaju svoj zamah

ljubuski.info

Ivana Barišić, predsjednica HKD Napredak Ljubuški govorila je o vrijednom radu ove Napretkove podružnice u Hercegovini.

Mjesec lipanj koji je već na izmaku bio je veoma intenzivan. Uz nekoliko predstavljanja knjiga i koncert jazz kvarteta Birdland povodom Svjetskog dana glazbe, posebno se izdvaja promocija slikovnice "Herceg Stjepan" koja je upravo ugledala svjetlo dana. Uz veliki književni značaj slikovnice, neosporan je i onaj turistički doprinos jer se Ljubuški svojim prirodnim ljepotama pozicionira na sam vrh najatraktivnijih turističkih odredišta.

Svrha društva jest kulturno i prosvjetno djelovanje, gospodarsko jačanje i podizanje socijalne sigurnosti hrvatskoga naroda, promicanje hrvatske duhovnosti, jačanje nacionalne svijesti, očuvanje i razvijanje svih kulturnih vrjednota Hrvata, istaknula je Ivana Barišić.

U nastavku razgovora upoznajte još brojne zanimljive detalje o HKD Napredak u Ljubuškom.

Napretkove podružnice postaju sve aktivnije i gotovo svakodnevno u nekoj od podružnica imamo određenu aktivnost, što je svakako hvale vrijedno. Možete li nam predstaviti aktivnosti Napretka u Ljubuškom?

Ljubuška podružnica HKD Napredak aktivno djeluje od obnoviteljske Skupštine u siječnju 2009. godine. Od tada se neprekidno popunjava tablica različitih aktivnosti i manifestacija te smo dosegli doista vrtoglave brojke. Impresivan je i popis imena koji su dali svoj obol različitim programima ljubuške podružnice HKD Napredak. Možemo slobodno reći da nas nije zaobišlo niti jedno poznato ime iz svijeta književnosti, kulture, umjetnosti, glazbe pa i politike te su svojim djelovanjem dali doprinos radu naše podružnice. Uvijek smo bili aktualni što se tiče predstavljanja knjiga, za likovne radionice i fotokolonije tražilo se mjesto više, ugostili smo domaće i inozemne predstave, organizirali kvizove, izložbe, koncerte i javne tribine, bili nakladnici i sunakladnici brojnim književnim izdanjima te bili podrška, prije svega, lokalnim autorima. Kratkim filmom uobličili smo desetogodišnji rad ljubuške podružnice HKD Napredak. Ovogodišnji lipanj posebno je sadržajan u našoj podružnici. Uz nekoliko predstavljanja knjiga i koncert jazz kvarteta Birdland povodom Svjetskog dana glazbe, izdvojila bih ovom prilikom slikovnicu "Herceg Stjepan" koja je upravo ugledala svjetlo dana, a uz veliki književni značaj slikovnice, neosporan je i onaj turistički doprinos jer se Ljubuški svojim prirodnim ljepotama pozicionira na sam vrh najatraktivnijih turističkih destinacija. Ljubuška podružnica hrabro i sigurno gazi drugim desetljećem zalažući se za nove kulturne vrijednosti, a ujedno njegujući svoj nacionalni identitet i tradiciju.

Koliko je značajan rad Napretka u Hercegovini i u Vašem gradu?

Važni su svi oni koji na bilo koji način pridonose društvenoj zajednici, tako i Napredak koji preko sto godina baštini tradiciju djelovanja kroz stipendiranje studenata, društveno-humanitarni rad, organiziranje kulturno-umjetničkih manifestacija kroz koje se afirmiraju nove generacije te na taj način jamče opstojnost ovoga društva koje je imalo važnu društvenu i gospodarsku ulogu tijekom različitih razdoblja naše bliže i dalje prošlosti. Svrha društva jest kulturno i prosvjetno djelovanje, gospodarsko jačanje i podizanje socijalne sigurnosti hrvatskoga naroda, promicanje hrvatske duhovnosti, jačanje nacionalne svijesti, očuvanje i razvijanje svih kulturnih vrjednota Hrvata. Njegujući ove, statutom propisane norme, Napretkove podružnice u Hercegovini pokazuju koliko je značajan rad ovoga društva koje nastoji obogatiti i promicati kulturu života na ovim područjima.

Koji je projekt najvažniji za HKD Napredak u Ljubuškom?

Ne bih mogla izdvojiti jedan baš najvažniji jer doista jednak doprinos lokalnoj zajednici daju i one manifestacije s većim financijskim izdacima, kao i one s manjim. Kroz ovih dvanaest godina otkad djeluje podružnica bilo je različitih izazova, intenzivnijih projekata, kao i onih manje zahtjevnih. Oko svakog projekta se jednako potrudimo, ali moram istaknuti da smo mi manja podružnica kojoj je prije svega važan kontinuitet kulturnih aktivnosti koji ostvarujemo isključivo za korist oplemenjivanja naše društvene zajednice. Redovito apliciramo na javne pozive i u skladu s tim djelujemo te ovim putem zahvaljujem svima koji su u proteklom periodu omogućili uspješno djelovanje Napretkove podružnice u Ljubuškom.

U vrijeme pandemije koronavirusa, jeste li uspjeli provoditi određene aktivnosti?

Tijekom pandemije trudili smo se, u skladu s epidemiološkim mjerama, realizirati određene aktivnosti, dali smo svoj doprinos i kroz humanitarni rad, neki članovi Napretka iz Ljubuškog aktivirali su se kroz on-line projekte naše Središnjice, u Ljubuškom je u srpnju održana i sjednica Središnje uprave, a krajem prošle godine uspjeli smo održati nekoliko aktivnosti na otvorenom. Ove godine se vraćamo na staro, polako hvatamo uobičajeni ritam i dinamiku realizacije kulturnih aktivnosti u Ljubuškom.

Što se pokazalo, koliko je ljudima važna kultura, odnosno kulturna događanja?

Mislim da se tek sada, s vrlo kratkim odmakom, vidi koliko je ljudima važna kultura i koliko su im nedostajali kulturni sadržaji, po tome što vlada veliki interes za sve oblike društvenog života. Ljudi se rado odazivaju na sve događaje, druže se, opuštenije komuniciraju i vraćaju se normalnom načinu života.

Kakve su Vam vizije kao predsjednice Napretka u Ljubuškom?

Kao što se i iz dosadašnjeg razgovora može vidjeti, ne razmišljam o "velikim" idejama i projektima. Kvalitet i kontinuitet su naše niti vodilje. Ljubuški se kroz Napretkovu podružnicu, uz prepoznatljivu turističku destinaciju, stabilizirao i kao središte kulturnih zbivanja, koje, mogu slobodno reći, tek dobivaju svoj zamah.

Napredak je stoljetno društvo te je neupitan njegov opstanak, a to nam dokazuju i mladi čiji se društveni angažman kroz rad podružnica sve više osjeti. Oni nesebično daruju sebe i svoje vrijeme za zajedničke ciljeve, a upravo je HKD Napredak idealna prilika za kvalitetan društveni angažman. Na svima nama je odgovornost i ostvarenje jednog od najvažnijih projekata, a to je da ljudima stvaramo ugodnu atmosferu za bolji život na našim prostorima.

Je li važno da se podružnice udružuju kroz određene projekte?

Suradnja je uvijek važna i prijeko potrebna. Ljubuška podružnica ima dva potpisana sporazuma o suradnji s podružnicama u BiH i jedan međunarodni sporazum s udrugom u Republici Hrvatskoj. Na ovaj način pokazujemo iste ciljeve i težnju za kulturnim doprinosom društvenoj zajednici. Zadnjih godina podružnice su počele intenzivnije razmjenjivati sadržaje što je jako pohvalno. Ljubuška podružnica je posebno ponosna na novoosnovani jazz kvartet Birdland koji je ubilježio svoje prve nastupe u Ljubuškom, a veliki je interes i za njihovim nastupima, kako u podružnicama u BiH, tako i u Republici Hrvatskoj. Razmjena sadržaja može samo doprinijeti interakciji podružnica koje su zapravo idejna snaga cijelog Naprekta.

hrvatskiglasnik.ba

Glas naroda

Kulturna zbivanja Grada Ljubuški
1. Noćna Škripa i paljenje guma od ponoći
2.pljuvanje udalj sa prazni gajbi od pive ispred seoski prodavnica
3.Sportske discipline Kopanje nosa i gadjanje u nepoznato u društvu
4. Bacanje smeća kroz prozor od auta prilikom vožnje iznad 130km da odleti što dalje u prirodu da se nevidi
5 Mlade večeri psovke tkoće više svega svetog da se dositjeti. Itd itd.

Točno tako

podiglo je cijene kave i sokova.

Tako npr. cijena espresso kave sada kod njih iznosi 2 KM, bijele kave 2,5 KM, dok su cijene sokova 3 KM

Jel ovo točno?

Ima se tu još svega dodati, počeli Ljubušaci pričati ko bosanci "rekO" "došO" "pošO", a o žargonu da ne pričamo kad čuješ kako i što omladina priča dođe ti na riganje.

O jadna mačko...

Ako je ovo predstavnica kulture najbolje bi bilo da svi skočimo u catrnju, naravno, prednost adzeovcim pa da vidimo imali mista za ostale...

A ta nisi ti mislija prije adz ovaca
E neš, polako čekaj red, a šta reče učatrnju, ooo, ček ček.
Oo ebemti, učatrnju.!?

Bože,dobro im se da hvaliti sami sebe!!!Uvijek isti likovi!!!Dno dna sa rezultatima ovih 30god,vidi se da su ovo loši đaci bili.Dobri otišli,gadi im se ovdje živjet!!!Koje vrijeme,i koji moral????

A ti osta!U koje onda ti spadaš?

Nemoralne

mos mislit - sarajevski popovski Napredak u Ljubuskom i to u pratrskom objektu ... mores mislit kojih zavrzlama i skrivenih putanja kulture i morala ... placa li se iznajmljivanje prostora odnosno koliko pratri "uzimaju"? ... Nadalje Glazbena skola u pratarskom prostoru ... placaju li zupanija najamninu prostora i koliko? ... Dali u Glazbenoj skoli ima i nadarene djece iz Ljubuskog islamske vjeroispovijesti? Ovaj "projekt" kad uzmes u obzir "sv. Lovru" koji je se "obratio" i koji stoji kao "upozorenje" ispred Glazbene skole je jako jako "obecavajuci" za Ljubusku mladost ... Ovi uslikani su samo podmetnute zrtve ...

Jel vo nam se vratijo drug Ante Granić?

dzaba se farbas u plavo,draza toniju mlađa plavuša

Kulturna zbivanja u Ljubuškom tek dobivaju svoj zamah
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari