Hercegovina dobiva još jedan nacionalni park

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla dobiti još jedan, peti nacionalni park, a koji bi, kako se očekuje, trebao osigurati veću razinu zaštite jednog od omiljenih izletišta Hercegovaca i Dalmatinaca.

Radi se o Parku prirode Blidinje koji bi, ako se usuglasi nekoliko čimbenika koji odlučuju, mogao dobiti status nacionalnog parka.

U BiH postoje, podsjećamo, četiri nacionalna parka: Una, Kozara, Sutjeska i Drina, dok Blidinje i Hutovo blato imaju status parka prirode.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je zaključak kojim je suglasna s donošenjem zakonskog rješenja o proglašenju NP-a Blidinje te je inicirala njegovo donošenje i usvajanje na razini Federacije Bosne i Hercegovine, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode FBiH. Blidinje, koje je dom jednom od prepoznatljvijih simbola ovoga dijela Europe - jezeru omeđenom visovima Čvrsnice i Vrana, kao i gustim crnogoričnim šumama, jedinstven je prizor harmonije krškog i kontinentalnog pejzaža.

Održivo korištenje

 

Premijer HNŽ-a i županijski zastupnik Nevenko Herceg objasnio je u izjavi za Večernji list kako je još u vrijeme dok je bio federalni ministar turizma i okoliša urađena cjelokupna dokumentacija oko proglašenja Blidinja nacionalnim parkom, počevši od planova upravljanja, preko studije izvedivosti pa do master planova.

S obzirom na to da je Park prirode smješten na prostoru triju županija, promjena zakona je u nadležnosti FBiH, a ako bi došlo do proglašenja nacionalnim parkom to bi, naglasio je Herceg, značilo kako bi Blidinje dobilo viši stupanj zaštite, odnosno ista bi se provodila na kvalitetniji način.

Svi sadržaji koji sada postoje neće biti onemogućeni, već će samo, kaže Herceg, biti stavljeni u funkciju održivog korištenja te će se jasnije provoditi nadzor i zaštita niza segmenata, poput divljači ili prirodnih i kulturnih vrijednosti. Sve je već prije iskomunicirano sa strukom i lokalnom zajednicom, a na ovaj bi se način omogućio i pristup većim sredstvima s viših razina, ali i međunarodnih fondova.

Europska obveza

Uostalom, podsjeća Herceg, ovo je i obveza na europskom putu, odnosno sukladno smjernici Natura 2000. Ilustracije radi, Herceg navodi kako je u EU čak 18% teritorija zaštićeno na neki način, dok je kod nas manje od 3 posto. U FBiH, podsjećamo, trenutačno je jedini nacionalni park Una, koji privlači posjetitelje smaragdnom ljepoticom Unom koja se na svom putu provlači kroz često naglašen krški reljef stvarajući neke od impresivnih pejzaža, kao i velikom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta.

U BiH postoje još tri NP-a, Sutjeska, osnovan 1962., a obuhvaća nadaleko poznatu prašumu Perućicu, te Kozara, osnovan 1967., a nalazi se u sjeverozapadnom dijelu BiH te obuhvaća širi prostor planine Kozare, a koja omogućuje bavljenje različitim rekreativnim aktivnostima, od planinarenja pa do biciklizma. Posljednji je NP Drina.

Na krajnjem jugu BiH nalazi se Park prirode Hutovo blato, jedinstvena mediteranska močvarna oaza i dom velikom broju životinjskih vrsta, napose ptica, po čemu je poznato na svjetskoj razini. Smješteno jugoistočno od Čapljine te omeđeno visovima poput onoga planine Žabe, Hutovo blato pruža jedan od najljepših kraških prizora u ovom dijelu Europe.

Glas naroda

Naše vode dolaze odozgar i ovo je za nas odlična vijest.

Pod hitno tok rijeke Trebižat proglasiti parkom prirode dok [ * neprimjereno * ] nije sve izbetonirala Iako je u zakonu gradnja već zabranjena

Treba se pokrenuti protiv toga betoniranjaa

Kakav bolan Trebižat, to je uništena rjeka a kamoli da bude park prirode.... eventualno srušit HE Peć Mlini pa onda potrat po redu nizvodno pa se onda nadat kakvom proglašenju.

Potpis! Sve slapove poput Cukovog slapa koji je zapustten i nagrdjen, zastititii od devastacije.

E još kad bi ti znao koji je Ćukov vodopad, taj na kojeg misliš nije ziher.

Hercegovina dobiva još jedan nacionalni park
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari