U Hercegovini zasađeno milijun sadnica paprike

ljubuski.info

Ovih dana užurbano je na hercegovačkim kraškim poljima; strojevi i vrijedne ruke poljoprivrednih proizvođača, od kojih veliki dio čine i nekadašnji branitelji, vrše sadnju posljednjih sadnica paprike koja će u ranu jesen početi ponovno osvajati tržišta zemalja Europske unije.

Upravo je s današnjim danom u hercegovačku zemlju zasađeno čak milijun sadnica rog paprike koja će vrlo skoro naći svoj put do polica trgovačkih lanaca. Sadilo se na nekoliko lokacija na Mostarskom blatu (Široki Brijeg i Mostar), Rodoču i Ljubuškom, a poljoprivrednici uključeni u ovu priču s optimizmom gledaju na rezultate rada te očekuju još bolje rezultate.

Nakon uspješno odrađene sadnje rajčice, proces sadnje paprike koji se obavljao posljednjih tjedana, nagovještava još jednu uspješnu sezonu, a kroz koju bi se ponovno trebalo dokazati kako se Hercegovina može pozicionirati na europsku mapu poljoprivednih regija. Priča koja traje već nekoliko godina posljedica je strateške suradnje Podravke i tvrtke Marinada iz Mostara, a koja je okupila veliki broj poljoprivrednih proizvođača iz Hercegovine, među kojima se ističu i braniteljske zadruge čiji su članovi ponovno pokazali, na nešto drugačiji način, kako se voli domovina i kraj koji je stoljećima hranio svoju djecu i odgajao brojne naraštaje.

Ove godine zasađeno je ukupno dva milijuna presadnica industrijske rajčice i rog paprike, pri čemu je rajčica zauzela površinu od oko 34 hektara, a paprika površinu 21 hektar. Većim dijelom to je u okolici Mostara i Širokog Brijega na Mostarskom Blatu i Rodoču, ali također i na području Ljubuškog. Tijekom sadnje rajčice mogao se primjetiti optimizam kada je riječ o očekivanim rezultatima, a koji će i ove godine pokazati koliko je isplativo za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje na kraškim poljima imati dobro uhodan projekt sa zajamčenim cijenama.

Podravka i njezin poslovni partner u BiH Marinada započeli su prije tri godine realizaciju projekta pokretanja organizirane poljoprivredne proizvodnje industrijske rajčice i paprika roge okupljajući oko sebe veliki broj poljoprivrednih kooperanta, braniteljskih zadruga i OPG-ova s konačnim ciljem ostanka ljudi na ovim područjima. Trenutno je u tijeku izgradnja tvornice za preradu voća i povrća u Mostaru koja će proizvoditi Podravkine gotove proizvode i poluproizvode a Podravka će ih kao i sirove proizvode sve otkupiti. Krenulo se s pokusima 2018. godine da bi već naredne 2019. i 2020. godine proizvodnja rajčice, paprike iznosila preko 1800 t., a što je Podravka sve otkupila. Ove godine, očekuju se impresivni rezultati- prinos oko 2,5 kg rajčice po presadnici, što će biti oko dvije i pol tisuće tona rajčice te prinos oko 0,7 kg paprike po presadnici, što će biti oko šest stotina tona paprike.

Večernji list

Glas naroda

Drago bi mi bilo da prođe Da nebude kao sa cmiljem

Ako su umiješani branitelji,propada 100%!
Oni nisu naučili kopati.

Bucu za predsjednika je šlag na tortu

DOBRI SU OVI hrvati znaju saditi krumpir i papriku bolji su od beduina

Dasta će, vidijo san lani sade dica i babe.
Eto, BizMisa

Vere , češi se sama . On je moj .

E jesi se usrićila. Poprzena babo

E,jesi se usrićila. Zna li to čovik ?

Sad nema više paprike iz Makedonije

A I netreba.Treba nasemu narodu da zivi...svaka vam cast

Milijon paprika znadeli iko kolko tu sad triba tona mesa da se to napuni pa da je istovremeno gonjat i dizat govedarstvo stočarstvo jerbo se čovik pita štaćeti prazna paprika totiga ala dodje ko i prazna puška.

Ili ti prazna glava.

Ako su kavode kao ove u nameksu bolje da ih nema jer to je otrov a ne paradajiz

U Hercegovini zasađeno milijun sadnica paprike
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari