Ljubomir Rašić iz Ljubuškog, županijski rekorder u darivanju krvi

ljubuski.info

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja kako bi se izrazila zahvalnost dobrovoljnim darivateljima, ali i potaknulo druge da daruju tekućinu koja život znači. Bio je to povod da kontaktiramo Crveni križ ZHŽ kako bismo saznali koliko je u protekloj godini prikupljeno doza krvi, tko su rekorderi s najviše darovanih doza, ali i koja prava i pogodnosti imaju dobrovoljni darivatelji krvi.

Naime, u 2020. godini struktura CK ZHŽ organizirala je 33 akcije kojima je pristupilo 1.556. darivatelja krvi, a prikupljeno 1.278 doza. Najviše ih je prikupljeno u Širokom Brijegu, njih 362, zatim 351 doza u Ljubuškom, u Grudama 298, dok je u Posušju darovano 267 doza krvi.

Porast broja prikupljenih doza

Kako navode iz Crvenog križa ZHŽ, rekord u darivanju krvi na području ove županije drži Ljubomir Rašić iz Ljubuškog s 90 darovanih doza krvi, slijede ga Širokobriježani Srećko Slišković i Ivica Šaravanja, oba s po 68 darovanih doza krvi, zatim Vlado Bogut iz Gruda s 59 te Branko Leko iz Posušja s darovanih 49 doza krvi. Svi oni, kako nadalje ističu iz CK ZHŽ, su dobrovoljni darivatelji krvi više od 20, a Ljubomir Rašić čak 30 godina, što zaslužuje svaku pohvalu.

Važno je spomenuti kako u ZHŽ 1,64 posto stanovništva redovito daruje krv, po čemu su druga županija u FBiH, odmah iza Zeničko-dobojske županije. Toj brojci svakako treba pridodati i one koji su redoviti darivatelji krvi u Transfuzijskom centru Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.
Tijekom 18 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, u proteklih šest mjeseci na području ZHŽ prikupljeno je 617 doza, što je na razini 2019. i 2020. godine koja je bila izazovna zbog pojave koronavirusa. Moramo istaknuti porast broja prikupljenih doza krvi u protekloj godini u odnosu na 2019., i to u Posušju za 28 posto te u Ljubuškom za 23 posto. Također, ulažemo napore da dodatno animiramo srednjoškolce i maturante, a akcije darivanja krvi organiziramo i u većim tvrtkama te ovim putem pozivamo i sve ostale da omoguće svojim radnicima biti dio ovog humanog čina, poručuju iz CK ZHŽ.

Prava i pogodnosti

Na upit koja prava i pogodnosti imaju dobrovoljni darivatelji krvi, kazali su nam kako, primjerice, srednjoškolci imaju pravo na slobodan školski dan.
Svih sedam javnih srednjoškolskih ustanova na području ZHŽ, u suradnji s gradskim i općinskim organizacijama Crvenog križa i Transfuzijskim centrom SKB Mostar, organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi za svoje punoljetne učenike, a prije samih akcija vrši se animacija srednjoškolaca kako bi im se približila važnost dobrovoljnog darivanja krvi. Obrazovni sustav, uz pomoć Crvenog križa, na taj način pridonosi jačanju svijesti o humanosti i važnosti darivanja krvi kod mladih, ističu iz CK ZHŽ.

Prema odredbama Zakona o radu Federacije BiH, dobrovoljni darivatelj krvi ima pravo na najmanje jedan slobodan dan plaćenog odsustva za svako darivanje krvi, ako je u radnom odnosu. Iako su zakonom propisane veće novčane kazne za kršenje ovog prava radnika koji je odlučio dobrovoljno darivati krv, povratne informacije su poražavajuće. Nažalost, većina privatnih tvrtki ne poštuje pravo radnika te ovim putem apeliramo na sve poslodavce da omoguće slobodan dan svakom dobrovoljnom darivatelju krvi i tako iskažu poštovanje prema darivanju krvi, toj plemenitoj gesti koja spašava život.

Rad tijekom pandemije

Također, u suradnji sa Zavodom za zdravstveno osiguranje ZHŽ, gradske i općinske organizacije Crvenog križa osiguravaju refundaciju troškova markice, godišnje premije zdravstvenog osiguranja za sve darivatelje krvi koji su krv darovali najmanje deset puta u svom životu. Ipak, najveća pogodnost, kako ponosno ističu iz CK ZHŽ, jest spoznaja da darovanom krvlju spašavamo živote.

Kažimo i to kako je važnu ulogu Crveni križ ZHŽ odigrao i tijekom pandemije koronavirusa sa svojim gradskim i općinskim organizacijama te je bio na raspolaganju starijim i nemoćnim osobama, kao i svima ostalima.
Pružali smo volonterske usluge pri nabavci hrane, lijekova i drugih potrepština onima koji su tražili pomoć Crvenog križa. Jednako tako, u suradnji sa županijskim Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi te kolektivom psihologa, uspostavili smo dežurnu telefonsku liniju za pružanje psihosocijalne pomoći u vrijeme kada su se stanovnici ZHŽ prvi put susreli s pandemijom globalnih razmjera. Teško je čak i nabrojati sve aktivnosti koje su provodili volonteri i zaposlenici Crvenog križa tijekom prošle godine, no nikada nije bio doveden u pitanje program dobrovoljnog darivanja krvi, kao i izvođenje obuke i osposobljavanje iz pružanja prve pomoći, odnosno programi u kojima Crveni križ ima javne ovlasti. Vrijedi podsjetiti i na prikupljenu i dostavljenu pomoć potresom pogođenom području Petrinje na početku ove godine, kada smo otpremili preko 120 tona humanitarne pomoći, zaključuju iz CK ZHŽ uz zahvalu Vladi ZHŽ na podršci koju je pružala i pruža CK ZHŽ pri provođenju svih aktivnosti vezanih za stanje nesreće uzrokovane širenjem koronavirusa.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list

Glas naroda

RESPECT! O ovakvim ljudima ni vlasti ne brinu a kad nam zatreba svi se sjete.

Šta tebe,osim vlasti,sprečava da daruješ krv?To je human čin koji i tebi sutra može valjat.

Ništa. Do sada 32 puta.

Rašiću čestitam ti Dan darovatelja krvi. Hvala što spašavaš živote drugih.

Mijenjamo svijet:Trgovina krvlju(dokumentarni film na youtube-u).
Pogledajte sve ce vam biti jasno.

Svaka ti čast Ljubo.

Svaka čast moj susjedu,uvjek si bio primjer

Sve to treba naplatit jer kako bolnica naplati nama ako nisi osiguran jer svakako dajemo kuvertu i kese kad nam tamo netko leži jer smo gazepe naučili na dodatne pare

Svaka čast za darivanje krvi to je humano ,ali humano bi bilo i jučer Ljubo pustit radnice malo da odmore izvedu djecu Sveti je Ante a ne do ponoći da crnče pa zar ti nije dosta

Rasicu treba sve besplatno dati u bolnici i trgovini.

Ljubomir Rašić iz Ljubuškog, županijski rekorder u darivanju krvi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari