Ljubuški postaje dostupniji grad

ljubuski.info

Izgradnja autoceste na Koridoru 5C, koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i slovi za najveći infrastrukturni projekt u povijesti naše zemlje, je najaktivnija u Hercegovini gdje mijenja ekonomsku sliku, pokreće nova ulaganja i vodi ju ka Evropi.

Radovi na izgradnji prometne infrastrukture, čiji je ulagač javno preduzeće "Autoceste FBiH", aktivni su na relaciji od Bune do Zvirovića.

Poddionica Buna-Počitelj, koja se počela raditi 2018. godine, u dužini od 7,2 kilometra je gotovo završena, a radovi koji su započeli godinu dana kasnije na poddionici Počitelj-Zvirovići odvijaju se punom parom.

Radovi u punom zamahu

Šef projekta za poddionicu Počitelj - Zvirovići Vanja Podhradski kaže da je ova dionica duga 11,75 kilometara i podijeljena u dva lota koja obuhvataju trasu autoceste i most Počitelj i da se radovi odvajaju planiranom dinamikom, te se završetak očekuje sljedeće godine.
Završeni su grubi zemljani i betonski radovi, faktički na cijelom potezu trase Počitelj-Zvirovići. Izvedeni su svi manji objekti, tako da su propusti i natputnjaci završeni. Naredna faza je postavljanje posteljice, nakon čega će se krenuti sa izradom gornjih strojeva autoceste, što uključuje cementnu stabilizaciju, kamenu gredu, slojeve asfalta koji podrazumijevaju završne radove na samoj autocesti, objasnio nam je Podhradski.

Punim intenzitetom radovi se izvode i na mostu Počitelj, koji se smatra jednim od najzahtjevnijih projekata na Koridoru 5C sa svojih 980 metara i visinom od 100 metara koji će spojiti dvije obale rijeke Neretve.

Šef projekta iz širokobriješkog Heringa Mario Jurišić ističe kako se radi o zahtjevnom projektu, te da se most gradi tehnologijom slobodne konzolne gradnje.
Imat će stubove visine 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara. Tri stuba su već gotovo dosegli svoju visinu od 92, 97, 92 metra, a narednih dana će se na njima raditi bazni segment za daljnju gradnju rasponske konstrukcije, objasnio je Jurišić, navodeći kako se planira ovo velebno zdanje završiti tijekom sljedeće godine.

Uz Hering, na ovoj dionici autoceste angažirano je oko 20 manjih domaćih firmi i zaposleno oko 400 građana BiH, što je izuzetno važno s obzirom na činjenicu da je početak radova korespondirao sa pojavom pandemije, kad je bila borba za očuvanje radnih mjesta.

Čapljina postaje veliko prometno čvorište

Kako se radovi izvode na području Čapljine, lokalno stanovništvo je imalo posebne dobrobiti od ovog projekta.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić ističe da autocesta ovom gradu od samog početka gradnje donosi puno toga, od zapošljavanja lokalnog stanovništva do izgradnje infrastrukture, i novca koji ostavljaju u Čapljini radnici koji su na radilištu, pa sve do novih ulaganja.
Na Koridoru 5C koji prolazi kroz BiH, uz Sarajevo, samo Čapljina ima dva ulaza odnosno dva izlaza na svom području što privlači investicije. Mi već sada imamo jednu petlju koja je u Zvirovićima i ovaj drugi dio u Domanovićima, odnosno Počitelju je trenutno u izgradnji, a u Zirovićima već gradimo privrednu zonu. To je jako dobra lokacija za sve one koji žele ulagati, jer se pravi u neposrednoj blizini autoceste koja će omogućiti da se do Luke Ploče dođe za svega 20 minuta, a do Splita za sat i 15 minuta, što je ljudima koji svoje proizvode žele plasirati dalje važno, kaže Vidić.

Ističe kako će time biti otvoreno mnoštvo radnih mjesta kao i u gospodarskoj zoni koja se planira graditi na petlji na području Domanovića kada autocesta pređe na lijevu obalu Neretve, uvjeren da će biti značajna ne samo za Čapljinu, nego i Mostar i čitavu istočnu Hercegovinu.
Jednog dana kad Koridor 5C prođe kroz cijelu BiH, Čapljina će još više dobiti na značaju. Bit ćemo uvezani sa hrvatskim autoputom A1, zatim Korodiom 5c, a već su u planu i trase za Jadransko-jonsku autocestu, koji će se sa koridorom 5C spajati upravo na području Čapljine i zbilja ćemo postati još veće prometno čvorište, kaže gradonačelnik Čapljine.

Ističe da je Čapljina i sada prometno čvoriše, gdje se ukrštaju dvije magistralne ceste i nekoliko regionalnih cesta, željeznica, a s autocestom će biti još bolje pozicionirani.

Ljubuški postaje dostupniji grad

Dobrobit izgradnja autoceste, kako kaže gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, teško je nabrojati, s obzirom na to da su prvi kilometri Koridora 5C napravljeni na području grada Ljubuškog, što je uvelike pomoglo razvoju lokalne zajednice.
Ovdje je napravljen granični prijelaz Bijača koji je, uz Gradišku, jedan od dva međunarodna prijelaza najvažnija u zemlji. Izgradnjom autoceste, Ljubuški postaje dostupniji grad, a prometna povezanost je jako bitna za turizam i kompletnu ekonomiju. S ovom mrežom autocesta i Koridorom 5C, koji vidimo da se svakim danom sve više gradi mi postajemo dostupniji. Za nekoliko godina će svi turisti koji budu išli duž Jadrana i Makarskog primorja i Dubrovnik, iz srednje Europe ići preko teritorija BiH, a posljednja stanica prije ulaska u Republiku Hrvatsku bit će naš Grad Ljubuški, kaže Markotić.

Ističe da autocesta prolazi pored prirodnog bisera vodopada Kravica što će biti značajno za turizam, jer će biti dostupna svim turistima koji budu stajali na odmorištu, a to će se osjetiti najviše kad se povežu s dionicom autoceste prema Mostaru. Izgradnja autoceste će osigurati lakši pristup novim tržištima i značajno doprinijeti povezivanju unutar zemlje, osnaživanju veza unutra regije i sa Europskom unijom.

Najveći infrastrukturni projekt u povijesti BiH

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, ističe da je Koridor 5C iznimno važan za čitavu Bosnu i Hercegovinu, jer je njime naša zemlja uključena kao važna tranzitna zemlja poveznica između evropskog jugoistoka i sjevera.
Kroz BiH prolazi više od 325 km Koridora 5C, što je najveći infrastrukturni projekt u historiji zemlje ikada. Do sada je u izgradnju autoceste uloženo 1,3 milijarde KM, a izgrađeno je u potpunosti i u upotrebi je 102 km autoceste. Riječ je o dionicama i poddionicama kako slijedi: Zenica jug-Sarajevo sjever, Sarajevo sjever-Sarajevo zapad, Sarajevo zapad-Tarčin, Zvirovići-Bijača i Svilaj-Odžak, ističe ministar Lasić.

Financijska sredstva i podrška Europske Unije i ostalih kreditora su ključni u izgradnji Koridora 5C. Posebno tu ističe bespovratna sredstva Europske unije, za koja će JP Autoceste, kao krajnji korisnik kredita europskih banaka, moći aplicirati, a koja se realiziraju putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.
U protekloj godini smo bili pogođeni pandemijom izazvanom koronavirusom, a nastavak strateških investicija na izgradnji i završetku Koridora 5C je jasna poruka da su međunarodne finansijske institucije predvođene EIB-om i EBRD-om, uz doprinos Evropske unije, snažno privržene Bosni i Hercegovini i njenome razvitku. Sigurni smo da će završetak radova na projektu izgradnje Koridora 5C pomoći ostalim sektorima privrede, a posebno turističkom sektoru, jer je dobra cestovna infrastruktura preduvjet za napredak, zaključio je Federalni ministar prometa i komunikacija BiH.

klix.ba

Glas naroda

Svi autoputevi su uništili mikroekonomiju krajeva kroz koje su prošli
Mađarica autoput zg Mađarska je uništila Međumurje a A1 je uništio gospodarstvo kuda je prošao jer ljudi prolete tim autoputevim bez zaustavljanja jer ik čekaju ako stanu
prljavi vc ovi bez vode
loši i skupi restorani
odmarališta u prasuncu
loša mreža autoradiona
jedini je spas prošišat autoputem bez zaustavljanja

Lakše zbrisati odavde

Autoput služi da se sigurno i što brže dođe od točke A do točke B bez zaustavljanja i da ubrza promet robe.Pravi primjer su rimske ceste i njemački autoputevi.Druga stvar je da kod nas ne postoji nikakva industrija ,magistralne ceste izgledaju kao pijaca a autoputevi služe samo da bi po njima presretači hvatali divljake koji voze čak 160 km/h

Točno tako,i majka svih modernih puteva američka cesta Rut66 je izgubio smisao prolaskom modernih autoputeva.uz gore navedene prljave wc ove,i bezveznu ponudu.a Ruta66 je bila sve suprotno,.

Baš je postao dostupniji ilegalnom gradnjom na magistralnim cestama i obilaznicama

Bitno je da su prestavnici Hrvata u BiH namjestili poslove Heringu i Grude putevima. Pogledajte imovinu Lasića, Čovića i Bevande, koji su im to omogućili. A mi trebamo kao biti sretni što dobivamo auto put, za koji su nas zadužili idući 50 godina. Mi smo ovce, a oni nas šišaju i to tupim makazama

I to rade godinama u unutar svojih resora, namještaju zakone za kladionice za što ih Reno i ekipa obilato nagrađuju( Bevanda i Jelica), namještaju carinske procedure, pogodujući Đajiću i ekipi ( prije svega Ivić Brkić) i tako redom., a nama priče prodaju treći entitet, hr kanal itd....

A opet,kako možemo čut ipročitat,Bošnjački predstavnici u vlasti jal optuženi jal presuđeni za svakojake kriminalne radnje a nema Hrvata.To mi malo ne paše sa tvojim komentarom.

Naravno kad im Tadićka čuva leđa. Oni koji su malo bolje upućeni znaju da je puno gore nego što je napisano. Bevandi je kladionica potpuno opremila kuću, da ne govorim o ostalima.

Kao što znate ,prije Tadićke je bio neko drugi pripadnik drugog naroda.Tadićka je samo šefica a u tužiteljstvu su Bošnjaci većina.Tadićkin rad je hvaljen i podržan od stranaca.I na kraju ,BiH ima više nezavisnih nivoa vlasti i svaki zase podnosi optužbe a i vi ko građanin ako imate saznanje možete podnit optužnicu ili izvršit prijavu.Sve to ne minja činjenicu da se na HDZ i Čovića baca i drvlje i kamenje,mediski,a u stvarnosti optužnice i presude iđu na sasvim drugu stranu.

Ljubuški postaje dostupniji grad
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari