Kardinal Vinko Puljić blagoslovio nova crkvena zvona na Humcu

ljubuski.info

Sveto misno slavlje na uočnicu blagdana sv. Ante na Humcu predvodio je kardinal Vinko Puljić Vrhbosanski nadbiskup. Za više tisuća vjernika ne samo iz Ljubuškog, već iz ostalih mjesta Hercegovine i Dalmacije blagdan sv. Ante je poziv na blagoslov djece i njih samih. Predmolitelj večerašnjeg misnog slavlja je bio gvardijan fra Dario Dodig. Kardinal je na samom početku mise pozdravio misare osobito djecu i roditelje. Bog je sve stvorio sa svrhom, pa tako i čovjeka čistog i dostojanstvenog - rekao je kardinal upućujući poruke sa ciljem odumiranja nečistoći javnog mijenja, po uzoru na čistoću sv. Ante. Sv. Ante je primjer kako Božja riječ može ući u srce i dušu. Boga treba čuti, slušati i njegovu riječ živjeti i ponijeti ga u svoj život. Sv. Ante je primjer vjere iz koje proizlaze njegova čudesa. Kardinal Puljic se posebno emotivno obratio narodu moleći da mu se vrati vjernost. Nakon propovijedi je blagoslovio postavljena tri zvona u zvoniku nove crkve. Izrađena su u Padovi, u Italiji, u poznatoj ljevaonici "De Poli" (utemeljena 1453. godine). Najveće zvono teško je 1300 kg i posvećeno sv. Anti, srednje od 550 kg posvećeno je Blaženoj Djevici Mariji, a malo zvono težine je 280 kg i posvećeno je sv. Franji. "Dakle, imat ćemo zajedno šest zvona koja će slaviti Gospodina. Nova zvona su u tonalitetu uklopljena sa starim zvonima i sve to bit će dodatno bogatstvo za našu župu, za naš ljubuški kraj" - kazao je fra Dario Dodig, gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu. Misna slavlja ovogodišnje devetnice sv. Anti su slavljena na novom vanjskom oltaru koji je još nedovršen. Na koncu mise kardinal Puljić blagoslovio je djecu i njihove roditelje. Sutrašnje misno slavlje u 11 sati predvodit će msgr. Luigi Pezzuto nadbiskup i apostolski nuncij u BiH.

Posljednji puta kardinal Vinko Puljić je Humac posjetio prije 25 godina. Župnik fra Ljubo Kurtović i gvardijan su mu darovali kip sv. Ante i dvije monografije na sjećanje za današnje misno slavlje.

I.K.

Glas naroda

u zvonjavi zvona s raznim tonalitetima na Humcu, od danas pa u buduce - ce svakako biti ugradjeni spojevi s vremenom postavljanja. Tako luksuzna zvonjava ce nas stvarno i uvijek podsjecati da su postavljeni u nikad gorem vremenu za hrvatski narod - kad je svaki novac potrebit za demografski deficit koji ce uskoro snaci ovaj narod ... ali Nadbiskup i fratri imaju valjda svoju racunicu u svemu ovome ... bezprimjerna licimjerna zvonjava ...

Neka zvona, oni su glas Božji!
Samo treba da se zvoni uvijek kad postoji opasnost od krupe....

To je donacija, tko je kriv što ljudi više vole davat za zvona nego za žive ljude... I što fratri više vole tražit donacije za zvona?

Sv. Franjo bi se zgraža nad ovim "franjevcima" ... https://kapucini.hr/pravilo-i-oporuka-sv-franje/

Jes vala dok sveti Franjo iz bogataške obitelji otišao u siromaštvo današnji moderni fratri iz siromašnih dolaze u franjevce da se obogate svoju obitelj.
To je golema razlika i u suprotnosti na sv.Franju na kojeg se pozivaju...
I uveli novotariju da se moli za poglavice plemena i predsjednike državne poglavare tj.komšića dodika izetbegovića

Sto vam smetaju zvona i fratri.A ne smetaju vam skupi auti i druge gluposti.Neka
fratara i zvona nikome zla ne cine.

ja mislim da su naši fratri predebeli od fratarskog siromaštva i za to nam prije umru i zato mi ih je žao
nek se drže života Franje Asiškog a ne starih Rimljana koji su jeli ležeć

Nikom ne čini zla ni sv.Franje regula( pravilo) točnije četvrto Franjino pravilo?
Kome ne odgovara nek se odmakne a u Oporuci je rečeno sve bez dvosmislenosti!
Amen!

Nakon ovih prekrasnih dana na Humcu za nas koji dođosmo sa strane uživajući u slavlju i zajedništvu i osobnim zavjetima, zahvaljujući našim fratrima koji su čuvari svetišta., ponesošmo blagoslov svetog Ante.

Ljubuškom nažalost ni sveti Ante više ne može pomoći

Kardinal Vinko Puljić blagoslovio nova crkvena zvona na Humcu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari