Konačno olakšan ulazak strancima u BiH

ljubuski.info

Nakon višetjednog prepucavanja na relaciji SDA i HDZ BiH u petak je napokon donijeta odluka Vijeća ministara BiH koja je jedina razumna - nova i pojednostavljena pravila za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Konkretnije, od danas će osobe koje su cijepljenje ili prebolovale koronavirus moći ući u našu zemlju bez negativnog PCR testa. Također, odlučeno je da će se na bh. granici priznavati i antigenski test. Do sada se sve ovo odnosile samo na žitelje Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

S obzirom kako se na ovu odluku dugo čeka, pitanje je je li već sada uvelike zakašnjela, na ministre već tjednima traje veliki pritisak turističkih djelatnika ali i cijele javnosti koji je u petak ipak urodio plodom.

Turković opet razočarana

Druga točka koja je cijelo ovo vrijeme bila sporna, i koju su ministri iz reda bošnjačkog naroda izravno vezali za odluku o olakšanom ulasku stranca u BiH jeste ona o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije koji ulaze u BiH. Međutim, ministri iz reda HDZ-a BiH u petak ponovno su odbacili takvu mogućnost.
Ministri iz HDZ BiH ponovo su blokirali puni ekonomski oporavak turizma tako što su glasali protiv privremenog ublažavanja viznog režima za državljane Saudijske Arabije, navela je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Dodaje kako će zbog toga bh. ekonomija izgubiti milijune maraka prihoda, a teško će ublažiti i usvajanje odluke kojom se omogućava ulazak stranaca na bazi cijepljenja i brzih antigenskih testova.
Podržala sam taj prijedlog nakon što je adekvatno pripremljen, iako je HDZ blokirao moj prijedlog za koji je, također, interesu svih žitelja u BiH i koje su podržali turistički radnici iz cijele države. Naša politika nikada nije politika trgovine i opstrukcija kao što smo to pokazali nebrojeno puta, već politika za BiH i u interesu svih žitelja u ovom slučaju razvoja turizma, dodala je.

Pozvala je ministra pravde BiH Josipa Grubešu da 'objasni žiteljima zašto BiH neće prikupiti milijune maraka od PDV'.
Ali, inat i opstrukcije bez argumenata i racionalnih objašnjenja koju smo ponovo vidjeli na sjednici Vijeća ministara od ministara iz HDZ pokazatelj je zašto nam je potrebna funkcionalna i jaka država, bez mogućnosti da nečiji sitni interesi stoje na putu ekonomskog opravka i euroatlantskih integracija. Neka ministar Grubeša objasni žiteljima zašto BiH neće prikupiti milijune maraka od PDV i u čijem je interesu da turisti idu u druge zemlje, a ne dolaze u BiH. Ministarstvo vanjskih poslova BiH će, nakon ove sramne odluke, poduzeti žurne mjere kako bi, u okviru postojećeg režima, efikasnije i brže odvijao proces izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, a kako bi, koliko je to god, moguće ublažili posljedice ovako štetne odluke ministara iz HDZ BiH u Vijeću ministara BiH, navela je Turković.

Trgovska gora

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najavio je kako će prvi radni sastanak Stručnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u svezi problematike odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora sa hrvatskim predstavnicima biti održan u narednih 15 dana. Košarac je istakao da je očuvanje životne sredine i zdravlja građana Republike Srpske i Federacije primarno pitanje.
Tu postoji potreba da radimo na tom pitanju potpuno otvoreno i mnogo više mobilisani nego što je to bilo do sada, rekao je Košarac.

On je rekao kako je Hrvatska potpuno mobilizirana, te da očekuje kako će sve nadležne institucije i u BiH isto učiniti kako na Trgovskoj gori ne bi bilo izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada.

Dragan Bradvica | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari