Za 12 mjeseci kula Herceguša će zasjati u punom sjaju

ljubuski.info

Nakon što je nedavno završila prva faza radova koja je rezultirala obnovom istočnog obrambenog bedema, a čemu su prethodila provedena arheološka iskapanja, u Gradskoj upravi Ljubuškog u četvrtak je upriličeno potpisivanje ugovora "Rekonstrukcija i konzervacija starog grada Ljubuški i rekonstrukcija bočnog zida na ljubuškoj tvrđavi" u okviru projekta Heritage Revived.

Ugovor vrijedan 780.692,90 maraka potpisali su gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, dopredsjednik Vlade zapadnohercegovačke županije i ministar financija Toni Kraljević, ministar MUP-a ŽZH David Grbavac, predsjednik Skupštine Županije zapadnohercegovačke Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH HERAG Rade Luburić i v.d. direktora JP Parkovi d.o.o. Ljubuški Nikica Vučić.

Izvođač radova, tvrtka Građevinar Fajić ima iskustva s konzervacijom i obnovom kulturnih spomenika i starih građevina, a uspješno su završili i prvu fazu obnove tvrđave hercega Stjepana.
Projekt je prilično zahtjevan. Međutim, ukoliko ostali sudionici budu na razini kao što ćemo biti mi, onda možemo poručiti da ćemo ovaj posao završiti dobro, kvalitetno i na vrijeme ako budemo imali sreću s vremenom i nekim drugim okolnostima - kazao je direktor tvrtke Građevinar Fajić d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić.

Obnova kule Herceguše

Gradonačelnik Vedran Markotić u izjavi za medije osvrnuo se na projekt i dosadašnje radove na obnovi srednjovjekovne tvrđave, kao i na druge značaju projekta za Ljubuški.
Prošle godine radili smo bedem na tvrđavi koji je bio u najkritičnijem stanju, a današnjim potpisom ugovora, čija je vrijednost puno veća, radimo središnji dio tvrđave, odnosno obnovu kule Herceguše i branič kule, koji bi za 12 mjeseci trebao zasjati u punom sjaju. Mislim da je to za Ljubuški velika stvar - istaknuo je.

Realizacijom ovog projekta bit će proširena turistička ponuda, što će doprinijeti razvoju turizma, a time i otvaranju novih radnih mjesta.
Dosad nismo bili u mogućnosti da možemo tvrđavu turistički valorizirati, nismo mogli tu dovoditi posjetitelje, jer je njihova sigurnost bila ugrožena baš zbog tog središnjeg dijela koji je u dosta lošem stanju. Obnovom tog dijela tvrđava bit će sigurna za turiste i naše stanovnike - zaključio je gradonačelnik Markotić.

Širenje turističke ponude

Glavni cilj projekta "Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja - Heritage Revived" je diverzificirati i promovirati kulturnu turističku ponudu povijesnih gradova zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturom i turizmu iskustva, novim i poboljšanim turističkim objektima i turističkoj infrastrukturi.

Nositelj projekta vrijednog 1.965.441,19 eura je JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški (BIH), Grad Solin (HR), Županijska uprava za ceste Split (HR) i Općina Ulcinj (MNG)
Ovo potpisivanje ugovora je jedna od aktivnosti projekta. Drugi dio aktivnosti odnosit će se na izgradnju vojnog rimskog logora na Gračinama gdje ćemo izgraditi posjetiteljski centar. Ove dvije aktivnosti su u vrijednosti oko 1,1 milijun eura. Mislimo da kad se i ovaj projekt završi da će posjetitelji imati što i vidjeti kroz ove starine - rekao je ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić.

FENA

Glas naroda

Ljepo je za čuti, napokon , zahvaljujući EU projektima ne zbog financije, već zbog nemogućnosti da rade firme/pojedinci koji za to nisu osposobljeni. Ta dva kompleksa ako se mudro bude poslovalo i okoliš poštivao i k tome popratni sadržaji budu dobro posloženi biće budućnosti!

I još samo da kažete šta je kula hercegusa i gdje se ista nalazi.... Ah da, da nije u Blagaju?

Kad se završi znali se koliko će bit ulaznica?

Sedmorica veličanstvenih jadni moj grade na koje grane spade

Markotic Kvesic Kraljević Grbavac Jelčić Luburic i Vučić blago gradu koji ih ima

Sa ovom ekipom ,,sposobni,, svjetla budućnost je pred nama.

Sedam patuljaka, 'ko je Snjezana, Boras..

Eto nek tebe imamo, pa kud puklo.

Kvesko jesi to ti

najtraljaviji covik u ljubuskom

780.000 moreli to bit evo za100.000 napraviću sve iznova.

Najškolovaniji Kraljević koji je studirao 20 godina

Zato je on kralj iskaznica

Ekipa za oce'pit i poist

More li kakva fabrika umjesto obnove Kule.
Da I mi nesto zaradimo sutra a ne samo ovi jedni te isti koji ce sutra od karata šišati ovce. Deja vu.

svi koji vole radit tvornice su u njemačkoj a ovde je samo HDZ zemlja uhljeb-dembelija

Jeli se onaj bi zon vratija u mup,novinari čuvajte se boks udaraca ispod pojasa

Luburić je bas sposoban lik. Malo pomalo ide on naprijed, ko bi rekao od njega..za par godina profesor na katedri u Mostaru.. Kad je sposoban i kad zna i ima znanja koje je decinijam sticao bravo..

Nebi me čudilo da i tamo počmu naplaćivat parking ili sam prolazak prema kuli

Ovaj Ekra je mogo kosulju ispeglat

Ovo je za svaku pohvalu i ako nisam dao glas Markotiću zbog HDZ -a on na iducim izborima ima moju podršku. Kula je simbol našega grad i moramo je sačuvati . Imali smo dosta načelnik i gradonačelnika koji iza sebe nisu ostavil veliki tragova ,a Markotić je mlad i sposoban covjek koji unatoč lošoj financijskoj situaciji cini velike stvari. Samo naprijed pusti kritičare od kojih većina živi na ostavštini svoji predaka i nisu ništa stvorili .
Svaka dobra stvar za turizam i sljedece naraštaje treba podržati i ostvariti. Lijepa naša kula i laka zemlja našim precima koji su je sagradili . Ljubuški <3

Ovu kulu obnavljaju dvadeset puta.Mogli ste za te pare novu skolu napraviti da se ne zbijaju sva djeca u onu staru.

vidi se dokle smo dogurali sa HDZezekanovskom 30-godišnjom dodvorničkom vladavino da nam je Tvrđava Herceg Stipana postala "KULA"
hebala vas "KULA" gu-zolisci dodvornički fujjjj!

Ako je to kula odman sorit i gotovo.

Za 12 mjeseci kula Herceguša će zasjati u punom sjaju
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari