Pravi branitelji zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore

ljubuski.info

I ove godine obilježava se obljetnica oslobađajuće akcije 'Lipanjske zore', u znak sjećanja na žrtve i značaj lipnja ratne 1992. godine. Međutim, u svemu tome, tajanstveno se "izgubilo" sjećanje na jednu od najznačajnijih vojnih operacija - 'Čagalj' - kojom se omogućilo oslobađanje Čapljine i okolnih mjesta od tzv. JNA i paravojnih srpskih jedinica te je to bio strateški uvod u oslobađanje Mostara i okolnih mjesta.

'Lipanjske zore hrvatske Hercegovine' akcija je kojom je potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara. Samom oslobodilačkom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana, izvješćeno je.

Ovo je proizvelo reakciju najviših i visokih časnika HVO-a i HV-a, kao i branitelja koji su sudjelovali u akcijama 'Čagalj' i 'Lipanjske zore'.

Kako se već na prvi pogled vidi, od tog lipnja 1992. godine, ova vojno-oslobađajuća akcija doživjela je i svoj "preobražaj", odnosno, dobila je novo ime - 'Lipanjske zore hrvatske Hercegovine', iako se nikada nije tako zvala i iako se nije odnosila na oslobađanje općine Čapljina i Metkovića. "Čaglja" nigdje.

Ali, čini se, '92. je daleka godina, te (Ne)namjerno zaboravljaju neke povijesne činjenice, a u blatu politikanstva doprinosi tadašnjih istinskih branitelja se ili zaboravljaju ili zatajuju i njihove zasluge priskrbljuju drugi. I to je vrlo česta praksa, a mnoge tadašnje zapovjednike i branitelje iritira, ne razočarava, aktivno prešućivanje povijesnih činjenica.
Istina nekima ne odgovara i onda se čudimo kako to da imamo 2.000 "pukovnika" uvedenih u prava i već sada desetak samoproglašenih generala. Na žalost, često na brojnim obilježavanjima značajnih datuma iz protekloga rata, ne govore nekadašnji izravni sudionici i ratni zapovjednici, a u ovom slučaju prve, velike uspješne oslobodilačke akcije koja je tzv. JNA trajno otjerala iz doline Neretve - najčešće govore "samoproglašeni zapovjednici" ili oni koji uopće nisu bili ni dionici akcije te zato nije ni čudno da ne znaju ni službeni naziv akcije, komentar je jedog od aktivnog sudionika akcije 'Čagalj', visokog časnika koji uskoro o svemu piše i knjigu da se, kako kaže, sačuva uspomena na časne branitelje.

No, da ne bi ulazili u sferu rekla-kazala, donosimo popis postrojbi koje su sudjelovale u ovoj akciji, tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta, generala Janka Bobetka iz njegove knjige 'Sve moje bitke'. Upravo Bobetko je planirao akciju 'Čagalj' te izdao zapovijed za njeno provođenje i o tome je iscrpno pisao u svojoj knjizi 'Sve moje bitke', koja je mnogima priskrbila probleme.

Međutim, danas nitko ne spominje operaciju 'Čagalj' pod Bobetkovim zapovjedništvom u kojoj je oslobođena Čapljina, te je tako omogućen uvod u oslobađanje Mostara i okolice u operaciji 'Lipanjske zore', a kojom je zapovijedao general Slobodan Praljak.

"Posebno operacijom 'Čagalj' hrvatski narod sačuvao dio svog teritorija"

Nakon što je iscrpno analizirao stanje i poližaje snaga, ljudstva i naoružanja, tadašnje JNA i paravojnih srpskih snaga na području između Hutovog blata i rijeke Neretve, Klepcima, Tasovčićima, Prebilovcima, Aladinićima, od Stoca prema Žegulji, Bivoljem brdu, Pijescima itd., general Bobetko u svojoj Zapovijedi za napadnu operaciju 'Čagalj', od 6. lipnja 1992. godine piše o stanju u JNA.
Ukupna snaga pješaštva ne prelazi 600 četnika. Nedostatak pješaštva kompenziran je velikom količinom tehnike. Oklopna sredstva koje može angažirati ekvivalentna su dvjema oklopno-mehaniziranim satnijama, dok je topništvo koje može pokrivati područje u zoni djelovanja jačine dvije brigadne topničke grupe. Podrška zrakoplovstva je moguća po dubini našeg postroja. Područje je naseljeno pretežito hrvatskim i muslimanskim življem, tako da od preostalog pučanstva protivnik ne može očekivati znatniju potporu. Izvlačenjem oficira i vojnika jugoarmije, stvorena je pometnja u organizaciji neprijatelja. Novomobilizirani četnici nemaju niti znanja, ni iskustva, a posade tenkova i topništva u fazi su obuke. Moral imje izuzetno slab, te osim grupica okorjelih četnika, ostali će teško prihvatiti žešći okršaj…, napisao je zapovjednik Južnog bojišta.

Ipak, Bobetko u svojoj knjizi operaciju 'Čagalj' naziva vrlo riskantnom, ali i vrlo uspješnom, a koja je istjerala agresore lijeve obale Neretve, zauzimanja Stoca, zaključno s Mostarom.

Pojašnjavajući zašto se odlučio na ovu akciju, Bobetko piše:
Veliko je pitanje kako bi se tijek zbivanja dalje odvijao da nismo tako efikasno i radikalno izvršili zadatak čišćenja lijeve obale Neretve. Posebno tom operacijom, hrvatski je narod u Hercegovini sačuvao do dana današnjega dio svoga teritorija…Zanimljive su bile vijesti iz Trebinja, koje su emitirali četnici, iznoseći da je tu operaciju izvela i podržala 6. američka flota, vjerojatno zbog efikasnosti i grupiranja i točnih pogodaka našeg topništva koje je uspješno izvršilo svoj zadatak.

A "američka 6. flota" je…

U zapovijedi o operaciji 'Čagalj', u iscrpnom pojašnjenju i razmještanju snaga, Bobetko piše da je za operaciju u području Hutovo Blato - s. Neretva, Zapovjedništvo južnog bojišta angažira:" BG-1 (zapad-Čapljina) 1. i 2. sat./1.br. HVO Čapljina, ojačani vod Čitluk, vod policajaca (Čitluk), div. vod (Čitluk), jed. naoruž-mješt. Počitelj, diverzantska grupa Našice, diverzantska grupa Zadar, postrojba HOS; BG-2 (jug. Metković) 1 ojač.sat./156.br.HV, 1 ojač. vod/156 br. HV, 1-2/1.br HVO Čapljina, grupa HOS, diverzantska grupa Vukovi, 1. POG/156.br.HV, od. pion.inž. v/156.br HV, od.pion. 1. pion. satnije/40.inž.bataljuna, diverzantska grupa Pilot".

Gotovost za napad, kao je Bobetko zapovijedao je 07. lipnja 1992. godine u 04.00 sati, a početak bojnog djelovanja po prijemu signala 'Omega', Zapovjedništva južnog bojišta. Danas je ovo činjenična povijest.

Međutim, Bobetko u svojoj knjizi piše i o jednom zanimljivom detalju.

Zanimljiv je još jedan detalj koji ne želim prešutjeti. Kada sam u čapljinskoj bojni tražio dobrovoljce koji će krenuti sa mnom prema Domanovićima, nitko se nije javio, osim zapovjednika satnije HOS-a, čije je zapovjedno mjesto bilo u Ljubuškom. Pitao sam ga za koje vrijeme može pokrenuti barem vod, ako ne i cijelu satniju. Odgovorio mi je da to može biti za jedan sat. Dao sam suglasnost, i on je doista pokrenuo ojačan vod i pratio oklop do spajanja sa satnijom 4. brigade na Gubavici. Posije je on ušao u sastav Hrvatske vojske i pokazao se vrlo hrabar i čestit u svim operacijama u Hercegovini. Taj detalj ili isječak iz događaja koji su se zbivali na tom prostoru Hercegovine, najdublje mi se urezao u pamćenje, jer smo s jedne strane mogli doživjeti nacionalnu katastrofu, ali s druge strane smo potpuno iznenadili obranu Mostara time što smo ovladali aerodromom i svim dominantnim položajima za taj prostor, piše Bobetko. Radilo se o Ivici Primorcu, bivšem pukovniku HOS-a i zajmljeniku generala Blaža Kraljevića, danas generalu HVO-a .

Pokojni general Bobetko potom spominje i, tada pukovnika Damira Krstičevića, danas generala i bivšeg hrvatskog ministra obrane, koji je dobio zadatak da jednu satniju prebaci preko Neretve i s njom ovlada širim područjem Gubavice, sjeverno od Bivoljeg brda.
Pravac od Gubavice vodi ravno prema Mostaru, napisao je Bobetko u svojim memoarima.

Mnogi su zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore

Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Međutim, nitko ne spominje ni operaciju 'Čagalj' u kojoj je oslobođena Čapljina, a kojom je tada zapovijedao general Janko Bobetko, a koja je omogućila i bila uvod u oslobađanje Mostara i okolice u operaciji 'Lipanjske zore' kojom je zapovijedao general Slobodan Praljak.

O razlogu, početku, tijeku i završetku ovih oslobađajućih akcija u svojoj knjizi 'Sve moje bitke' je iscrpno pisao general Janko Bobetko koji je u vrijeme akcije Čagalj bio zapovjednik Južnog bojišta, planirao akciju Čagalj te izdao zapovijed o provođenju iste.

Nitko ne spominje ni tadašnjeg zapovjednika Sektora Mostar-Široki Brijeg-Čitluk-Čapljina, brigadira Zdravka Andabaka. Sjedište Zapovjedništva (do 18.06.1992.) bilo je u Međugorju i tek nakon 18.06.1992. godine i uspješno provedenih akcija Čagalj i Lipanjske zore zapovjedništvo je premješteno u Mostar.

I to je povijesna istina za koju postoje i vjerodostojni, činjenični dokazi. Naravno, danas nitko niti ne spominje tada mladog i novog zapovjednika HVO-a Čapljina u vrijeme akcije Čagalj, Antuna Luburića. Rijetko i nikako se spominje i sudjelovanje brojnih branitelja iz Gruda, Ljubuškog, Čitluka, ne spominje se, a niti u obilježavanju sudjeluje Ivica Primorac, tadašnji pukovnik HOS-a itd.

U zaborav je otišlo i zarobljavanje prvog tenka JNA u akciji 'Čagalj', kojeg je 07.06.1992. godine, zajedno sa suborcima, zarobio danas pokojni Mnogi su zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore. Nitko ne spominje mladića Čikaga koji je tri puta ranjen na bojištima u Hrvatskoj, a četvrti put u toj akciji.

Zaboravile su se i još neke "sitnice" - Iz Stožera HVO Mostar u zapovjedništvu akcije Lipanjske zore uz generala Praljka sudjelovao je samo časnik Radmilo Jasak i Mladen Naletilić Tuta, dok Jasmin Jaganjac nije bio uključen ni u pripremu kao ni u aktivnosti u pripremanju akcije. Zbog zaštite komunikacijskih sredstava u provođenju akcije Lipanjske zore, posebnu radio vezu osigurao je časnik Josip Kožul, danas poznatiji kao vlasnik poduzeća A3. Danas se o toj uspješnoj akciji malo ili nikako ne govori, i uvriježio se naziv 'Lipanjske zore', iako je akcija 'Lipanjske zore' - akcija oslobađanja Mostara i okolice, a ne Čapljine.

, lipanj

Glas naroda

Nakon 29 godina istina počela izlaziti na vidjelo.Dosta je bilo prikrivanja stvarnih činjenica.Još su živi stvarni sudionici akcije.Slika govori više od riječi.Prvi zarobljeni tenk u dolini Neretve i to od strane pripadnika HOSa.Zapovjednik posade tenka Martin Čeprkalo iz Čapljine.Vječni spokoj svima poginulim u akciji i da se ne zaboravi

ovi sto se nije potpiso mozda se boji haga

Pozivam čitatelje na prepoznavanje osoba sa fotografije radi istine tko su sudionici akcije Mario Medić,Pero Majić ,puk.Ivica Primorac ,Janko Šutalo nastavite dalje istine radi....

Zašto se pisac teksta nije potpisao?
Istina je voda duboka, a izgleda da je tekst napisala osoba koja se najviše hvali u istom, o njemu i njegovim ne/djelima se zna, ipak ima onih koji znaju što je istina....

Autor teksta je izvorno potpisan kod tiskovine Dnevni list pogledajte a izvor dokumenata je knjiga generala Bobetka.Doata su neki prisvajali rude zasluge pa sad neka kmeče..

Dosta dugo su neki prisvajali tuđe zasluge pa sad neka kmeče.

Fale na slici Radiski pukovnici Boze Hrstic cvićar,Dane Bunoza,Ivica Bunoza Radanov ,Ljuban Markic ....

Danas je deseti a nema invalidnine. Da je nisu ukinuli?

Ne vidiš ivicu bunozu i božu hrstića oni sjede u tenku pa se ne vide..

Ne vidiš ni Ivicu Primorca Pok.Biloga Dubova on ti je sada zapovijednik inžinjerijeHOS a.I on je u tenku haha.Dva puta bio u Čapljini.Parader u uniformi Hos a.

Misli veliki komandant da je Bobetko radio ko ured za obranu Ljubuški pa da prolaze lažni dokumenti za zapovjedne penzije.

Ljubišaci učesnici akcije koji su se probijali kroz minsko polje lokalitet šljunkara klepci javite se neka vide da nas ima.

Martin Čeprkalo poginuo sa ovim tenkom u Podveležju pogođen od četničke granate.P.U.M.B.

E kad bi još pisac tio da kaže šta se sa ovim tekstom nastoji postić bilo bi puno jasnije?

HDZ i Čović žele za sebe sve zasluge oslobođenja ovog djela Hercegovine žele krivotvoriti povijest.Pročitaj članak Darija Pušića u Večernjaku milog vođe.

Di si ti pročita da to Čović oće za sebe uzet a ko je to drugi planira ,organizira,izveo i osigura akciju osim HDZa?

Misliš na akiju podjele BiH i izdaje i prodaje bpsanskih Hrvata?Naravno da je HDZ planirao

Nismo dobili Banovinu već BiH iz koje iseljavaju svi Hrvati koji su bili protiv Banovine da nije žalosno bilo bi smiješno

Tko je izdao Hrvate Bosne? Hercegovački Hrvati sigurno nisu jer su se borili za svoje domove, hrabro i stalno. Sada neki proturaju takve floskule o izdaji Hrvata iz Bosne, jer su uspjeli stvoriti mržnju među Hrvatima na svim stvarima. Bolje bi svima bilo da imamo kakav takav hrvatski dio pa bi se borio za prava Hrvata uopće, a ovako...prepušteni smo političarima koji za svoje interese, ne misleći dalje od svoga dvorišta uništavaju sve hrvatsko u BiH. Bolje bi nam svima bilo da se udružimo i izaberemo par pametnih ljudi da nas vode i da opstanema na svomu hrvatskom tlu bilo u Bosni ili u Hercegovini.

Članak objavljen pari istini,ali u tim operacijama koje su počele tijedan ili dva nakon pada Kupresa. Blokada Čapljine vojarna i Neretva,zatim Čeljevo,Krivodol,Slipčići,Tepčići,ševaš njive,Buna,Blagaj do Drenovca i Goli brda sudjelovali su mnogi momci iz Ljubuškog u prvim obranama i prodorima, više satnija ili djelova satnija,kao i postrojba Hosa,od kojih je dobar dio poginuo tijekom rata,dobar dio umirao od bolesti u proteklim godinama, bili su nam ponos i slamka spasa, vječna im hvala...Ljubuški mora dignuti glavu i vratiti tim ljudima dostojanstvo i ponos kako bi ostatak života živili bar zbog ovog mirno i bez boli. Raselili smo se, duhovno propali, a sve zbog laži,novca i kriminala. Krajnje je vrijeme povratku sebi i istini,jer žrtva koju su dali ovi ljudi će nas dotući ka narod.Pozdrav iz Zagreba

Rat je gotov okrenimo se budućnosti pohapsite ratne profitere privatizacijske pljačkaše lažne fakultetlije i invalide kradljivce proračuna borimo se protiv mita i korupcije u pravosuđu Itd Itd Itd

Djeca komunista rade u Bih a djeca branitelja također rade ali u Njemačkoj..

Poznato je da svaku strategijsku bitku mora popratiti dobro osmišljena logistika Neko reče da Gospodin Dragan Čović prepisiuje sebi veliki značaj u ovoj operaciji. Sad se postavlja pitanje zašto nema Gospodina Čovića u prvim redovima i na slikama pa zato što je njegovo dijelovanje svedeno na sami radijus dijelovanja iz pozadine logističkog kataktera neke se stvari predhodno moraju osmisliti da bi se na kraju izvršile.

Tada je draganče bio u komunističkoj pozadini.

Urednice portala, zamjena imena, umjesto Ivica Primorac stoje rijeci Stanko Primorac-Ćane

Dobro otvori knjigu i pročitaj stoji ispravno napisano ime Ivice Primorca

Službene dokumente rođo a ne privatne rukopise.Jedino imenovanje u časnika HOSa Stanka Primorca Ćane datira od 01.07.1992 godine i imenuje se SATNIKOM od strane Dobroslava Parage predsjednika hsp-a i vrhovnog zapovjednika HOSa.Pogledaj HR registar branitelja i vidjećeš da je toga datuma isti dezertirao iz HOSa i priključio se 156 brigadi HV Makarska .Sve ima i u arhivu RH

Šta ste se svezali Čane ako nije heroj kakvim ga prikazuju nije brate lažov

“Sve Moje Bitke” ( 272. str.) general Zbora Janko Bobetko navodi: “Zanimljiv je još jedan detalj, koji ne želim prešutjeti . Kad sam u čapljinskoj bojnoj tražio dragovoljce koji će krenuti prema Domanoviću (preko rijeke Neretve), nitko se nije javio, osim zapovjednika satnije HOS-a, čije je zapovjedno mjesto bilo u Ljubuškom. Pitao sam ga za koje vrijeme može pokrenuti barem vod, ako ne i cijelu satniju. Odgovorio je da to može biti za jedan sat. Dao sam suglasnost i on je doista pokrenuo ojačan vod i pratio oklop do spajanja sa satnijom 4. Gardijske brigade, na Gubavici-Stolac. Poslije je on (Stanko Primorac- Ćane) ušao u sastav Hrvatske vojske i pokazao se vrlo hrabar i častan u svim operacijama u Hercegovini gdje je bio zapovjednik brigade”.

Ako je Bobetko naveo Ćanu imenom u svojoj knjigi častim cjelo tvoje drustvo ručkom u Bagića. Objavi kopiju stranice iz knjige gdje se vidi da Bobetko navodi Ćanu.

Dragi Ljubišaci i čitatelji ovog portala NUDIM NAGRADU OD 1000 KM tko u knjizi Janka Bobetka a poglavito na stranici 272 nađe ime Stanka Primorca Ćane vezano za vojnu operaciju ČAGALJ. Knjigu posjedujem a vi slobodno nazovite 063 434 505

Možeš pisat šta hoćeš i ostavljat komentare kakve hoćeš ali Ćani Primorcu nisi do koljena što se tiče rata...čovjek je nekoliko puta ranjen što od gelera što od puščanih zrna sa umjetnim kukom zbog ranjavanja tako da za njeg nemaš što reći.
U knjizi možeš namjerno ili nenamjerno izostavit ili omaškom upisat drugačije podatke tako da evo čitaj.
https://veterani.ba/naslovna/2021/06/07-06-1992-pocela-operacija-lipanjs...

Nije napisana jedna knjiga prvo izdanje je tiskano u 50 000 primjeraka pa ti donesi jednu gdje piše po tvome dižem nagradu na 10 000 KM

Ranjen samo jednom 04.08.1992 u podlakticu tj u ruhu a gdje nađe ove gelere oko [ * neprimjereno * ]e objavi da znamo

Jadnice bio je i Ivica primorac a i Cane i nas 18 Radiscana plus Grudani ali viste jadni kao i ovaj urednik koi je tada bio u podrumu Mirkice Marica.

Dana 7.6 92god kad je počela akcija Čagalj Stanko Primorac Ćane je bio pripadnik HOSa i imao čin ROJNIKA dok je Ivica Primorac bio zamjenik Blaža Kraljevića u činu pukovnika Nek se zna

Ivica Primorac je, po papirima, bio logističar u HOSu

Meni kao branitelju dodje muka od spomeni Čikaga jer je ta osoba zlo što je nosili uniformu HVOa. Pljačkao i maltretirao jadne ljude. Kratko i jasno Smeće

Da si pravi branitelj znao bi da se radi o Tomislav Madi ČIKAGO bojovnika HOSa i 2 A brigade GROMOVI a ne osoba za koju ti komentiraš

Tko je ovaj sa šeširom ?

Da,istina je i zapisano je u službenim izvještajima tadašnjeg rejona,čak i u uredu obrane gdje sam kratko radio, ondašnjem Općinskom stožeru Ljubuški, Ćane Primorac je vodio dečke preko Neretve u akciju, skupa sa djelom ljudi koje je vidio pok. Čuvalo . Mislim da i sad postoji u arhivi.

Ili si čitao krivi zapis ili radio na pogrešnom mjestu.HOS nije prelazio Neretvu već je udarao direktno na Klepce iz svoje baze u Gnjilištima i Karaotoku.Ako poznaš arhivu nađi zapovjed Ur. broj 1080-01-01-92-1 Klasa 8/92-01/139 zapovjedništvo južnoj bojišta u potpisu generala Janka Bobetka stoji imenom i prezimenom svaki od njemu podređenih časnika ovog tvog nema na popisu.

Šta će pričati za 30 godina kad mi pomremo

Klepci su valjda tada i danas na lijevoj obali Neretve. U zapovjednom lancu tako je da se zapovjed od generala izdaje pismeno ljudima na samom vrhu,dok su ostale zapovjedi se davale usmeno.Nakon toga je svaki od vođa ili zapovjednika podnosio izvještaj,ako je imao kad.Općinskii stožer je vodio evidencije o svojim ljudima i svoje izvještaje slao u svoj stožer

Točni navodi,sve je bilo arhivirano i dobro vođena dokumentacija za ono ratno vrijeme,ali mislim da je puno toga bačeno što zbog nedostatka prostora,što zbog drugih razloga

Jedina istina je da je Kraljević politički iskoristio sve napore HV i HVO i htio nas pridat Aliji koji je svu ovu četničiju pustio priko Stoca i Dubrava a danas mu nasljednici sa tih područja,koji nemaju bitke za proslavit,slave nekakvu armiju bh.

Nešto nevidim Hrvatskog viteza i legendarnog branitelja Nešu Koromana.Valjda iša mokrit kad slika nastala haha

Veze nemas s mozgom kad kazes da je Alija nesto pusta i imao kontrolu u istocnoj Hercegovini a kad spominjes BLAZA KRALJEVICA trebao bi se ustati a ne nebuloze pisati Pruzi argumente frajeru i sagledaj kompletnu situaciju pa ces razumjeti AKO MOGNES

Ima presuda za UZP a svi mi koji smo bili dio tog velikosrpskog projekta možemo biti ponosni na akciju Lipanjske zore sve poslije je katastrofa jedne promašene politike

Pravi branitelji zaboravljeni - "neki novi klinci" drže govore
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari