Turistički djelatnici iz Hercegovine na prosvjedu u Sarajevu

ljubuski.info

Turistički djelatnici iz Hercegovine su se okupili ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu sa zahtjevom da Vijeće ministara BiH olakša ulazak stranih turista u BiH.

Oni traže da Vijeće ministara BiH dopusti dolazak turista u BiH na osnovu četiri kriterija a to su negativan PCR test, potvrda o preboljenoj koroni, potvrda o cijepljenju ili negativan antigenski test.

Turistički djelatnici tako su iskazali svoje nezadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH nije podržalo inicijativu kojom se stranim državljanima dopušta ulazak u BiH uz posjedovanje antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili preboljelom Covidu-19 uz ocjenu da bi nedonošenje takve odluke moglo u potpunosti uništiti turističku sezonu.

Nadali su se da će se broj dolazaka turista iz Saudijske Arabije ove godine povećati za 30-40% bude li olakšan vizni režim, no ni ta incijativa nije prošla u Vijeću ministara BiH.

Šteta koju donosi odbijanje navedene odluke ne odnosi se samo na turizam, već i na cjelokupno gospodarstvo budući je turizam grana koja pokreće veliki broj ostalih gospodarskiih grana, posebno receptivni turizam, gdje svaki gost koji dođe zapošljava i male zanate, jednog prijevoznika, hotelijera, turističkog vodiča, kazali su okupljeni. Poruka turističkih radnika je jasna: žele da im se omogući da rade i da BiH uhvati zamah sa zemljama regije, da pokaže što se ima za ponuditi na pravi način i na pravom tržištu.

Hercegovina na koljenima

Cijela Hercegovina je na koljenima. Svima je jednako teško: i nama koji radimo u turizmu i onima koji žive od turizma, jer su suvenirnice u Mostaru zaključane više od godinu. Mi smo već godinu i pol dana faktički zatvoreni. Ne tražimo ničiju milostinju, već samo uvjete za rad, naveo je Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba iz Međugorja te dodao da se gubici mjere stotinama milijuna maraka.
Procjena je da se u Međugorju tijekom godine prikupi oko 200 - 300 milijuna maraka (100 - 150 milijuna eura) od noćenja, hotelijerstva i turističkog proizvoda. Kako smo mi godinu i pol zatvorenicil možete zamisliti koliki su to gubici, kazao je Ljubić.

Prosvjed su turistički djelatnici najavili 30. svibnja nakon što Vijeće ministara BiH nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana, što znači da osobe koje su cijepljene ili su prebolovale korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa. Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok će svi ostali stranci pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Osim toga, Vijeće ministara BiH nije usvojilo ni odluku da se strancima omogući ulazak s negativnim brzim antigenskim testom.

Ranije su turistički radnici iz Međugorja najavili i da će podnijeti tužbe ako Vijeće ministara BiH ne olakša uvjete ulaska u zemlju priznavanjem i antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili potvrde da je osoba preboljela COVID-19. Iz Udruženja hotelijera i turističkih radnika u Međugorju naveli su i da je ostalo manje od mjesec do obilježavanja 40. godišnjice Gospinih ukazanja i upozorili da bi zadržavanje strogih mjera za prijelaz preko granice značilo njihovu propast. Ujedno su istaknuli da to nije stvar samo Međugorja ni Hercegovine, već čitave države, jer je to pitanje opstanka svih ljudi koji se bave turizmom izravno i neizravno.

Za danas su izlazak na prosvjed najavili turistički radnici iz Sarajevske županije.

Dnevni list

Glas naroda

Kada su zaboravljeni branitelji prosvjedovali ovi se smijali,sad ovi idu na prosvjede u Sarajevo,

To je sudbina koja se ponavlja UZB HVO je zajedno prosvjedovalo sa Armijom Bih za svoja prava. Evo sad isto ugostitelji iz Hercegovine Medjugorja sa ugostiteljima sa Baščaršije zajedno viču ispred Parlamenta Bih pa nek neko kaže da se povjest neponavlja. Samo ovi ugostitelji su u prednosti u odnosu vojni potraživanja mogu za samoodbranu ponjet žlice i kutljače i tave za samodbranu od policije kad nagrne sa pendrecim paljača i pendrek su tu negdi blizu za opalit po glavi.

Sve je isto država je njihova SDA i HDZ svi ostali su u pm

A kad je Mesić govorio Hrvati iz BiH Sarajevo vam je glavni grad a ne Grude

Mesić je vazda bio i bit će 100 g ispred ovog vremena, covik samo istinu govorio jer su Hrvati ovog područja bili poznati po proizvodnji aviona, helikoptera i sličnih sitnica a danas nas prepoznaju samo po tar.g.zu zahvaljujući upravo Grudama...

Je 100% eno na marsovca sliči.94. je počeo tako govorit a prija je piva neke druge pisme.Inače on će ti govorit šta ti je god drago čut samo ako platiš.

Nigdje na svijetu Hrvati bolje ne žive od adzovaca u BiH oni ništa ne rade već kradu proračun kad je adzovac štrajkao nikad niti će

Svi će doć nared

Jopet avion leta vrag ga odnio

Ko je ovaj što stalno spominje avione, čini mi se da su ti u glavi avioni.

A ko je kriv. Logisticari iz Gruda privatizirali I rasprodali Titinu industriju I preduzeca po Hercegovini I sad se okrecemo turizmu. Shvatite da je turizam samo dobrodosla I popratna grana privrede.
Industrija I proizvodnja br. 1. Ali ko će se znojit.

dokle će mo trpit ove HDZ osvajače,age

do kraja života

Gusine ce sve potamanit po Hercegovini

Pošast, može li se i sa čim spriječiti

Kad ste drmali eure onda vas nije bilo nigdi, a sad se [ * neprimjereno * ] stisnuo. Da da.....

Turistički djelatnici iz Hercegovine na prosvjedu u Sarajevu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari