Olakšati ulazak turista u BiH

ljubuski.info

HDZ-ovi ministri ni na koji način ne zaustavljaju dolazak turista u BiH, rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Želim vjerovati da će ovo pitanje biti riješeno što prije na dobrobit gospodarstva i turizma u BiH, ističe Gudeljevićeva, koja je i visoki dužnosnik HDZ-a, i dodaje kako se, kao ministrica, zalagala za izmjenu odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca.

Koliko je do danas BiH dobila cjepiva iz COVAX sustava, koliko još treba da dobije?

U ovom trenutku BiH je putem COVAX mehanizma primila 191.220 doza cjepiva protiv kovid-19 zaraznog oboljenja. Od dodijeljenih doza cjepiva očekujemo još 40.800 doza "AstraZeneca" cjepiva, pet tjedana poslije zadnje isporuke koja je bila 14. svibnja.

O broju dodijeljenih doza, putem novih isporuka, očekujemo informaciju od GAVI-a sredinom šestog mjeseca. Dakle, Ministarstvo ne određuje niti dinamiku isporuke niti količinu doza. BiH je ukupno preko COVAX mehanizma uplatila 1.232.000 doza cjepiva.

Najavili ste da bi do kraja lipnja u BiH trebalo da stigne 162.000 "Pfizerovih" cjepiva. Hoće li one stići u jednoj pošiljci ili ćemo opet dobivati na kapaljku?

Do kraja šestog mjeseca putem EU4HEALTH mehanizma stići će 54.990 doza cjepiva "BioNTech/Pfizer" proizvođača, a o broju doza istog proivođača putem COVAX mehanizma, koji će nas dovesti do ukupnog broja koje ćemo primiti do kraja šestog mjeseca, obavijestit ćemo vas nakon što nam GAVI dostavi informacije o broju dodijeljenih doza za sljedeće razdoblje.

Što je s izravnim nabavkama koje idu preko entiteta? Iz Federacije BiH prošlog tjedna su najavili kako planiraju nabavku "Pfizerovih" cjepiva, ali koja će ići preko institucija BiH. Je li vas netko kontaktirao i postoji li takva mogućnost?

Pitanje o izravnim nabavama entiteta i Brčko distrikta treba da preusmjerite na te adrese, izuzev u slučaju nabave cjepiva "BioNTech/Pfizer" proizvođača, gdje je Ministarstvo na osnovu iskazanih potreba nadležnih zdravstvenih institucija (1.220.000 doza) kao i potpisanog Ugovora o povjerljivosti dobilo poziv za sastanak, koji će se održati ovih dana.

Za potrebe ovog sastanka formiran je pregovarački tim, u čijem radu će sudjelovati predstavnici nadležnih zdravstvenih institucija u BiH, a Ministarstvo civilnih poslova će koordinirati te aktivnosti. Pitanje izravnih nabava je veoma kompleksno i uključuje puni angažman svih razina koje su iskazale potrebu za nabavom cjepiva ovim putem.

Hoće li BiH ublažavati mjere za ulazak stranaca u BiH u tijeku sezone, kakvi su planovi i postoji li mogućnost za to, s obzirom na to da turistički radnici traže da im se u tom smislu olakša situacija?

Ministarstvo civilnih poslova BiH je prepoznalo potrebu pomoći gospodarstvenom sektoru, posebice kada govorimo o skoroj turističkoj sezoni. Upravo zbog toga je predloženo ažuriranje postojećih mjera ulaska stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Kako? Tako da im se omogući ulazak ukoliko posjeduju: negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv kovid-19 zaraznog oboljenja. Ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primanju jedne doze je validna ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska granice. Predložen je ulazak u BiH i ukoliko osoba posjeduje potvrdu kojom se potvrđuje da se putnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaest dana od dana prispijeća pozitivnog testa, a ne duže do 180. dana prvog pozitivnog testa.

Ažuriranim mjerama, koje u potpunosti prate standarde Europske unije, omogućilo bi se da turisti, ali i ostali strani državljani lakše ulaze u BiH. Ovom prijedlogu potporu nisu dali bošnjački ministri osim ministra sigurnosti.

Je li u ovom trenutku opasno ublažavati mjere za ulazak u BiH?

Proteklih godinu i pol dana su nas naučile da je još nezahvalno prognozirati kraj pandemije, tako da poseban akcenat sa nadležnim zdravstvenim institucijama stavljamo na traženje idealnog odnosa između potrebnog kvalitetnog epidemiološkog odgovora, a u isto vrijeme i na pomoć gospodarstvu i nadolazećoj turističkoj sezoni.

Jeste li zadovoljni onim što se u BiH uradilo u borbi s pandemijom i je li se moglo uraditi više?

Moramo biti svjesni administrativnog uređenja, bolje reći nadležnosti u oblasti zdravstva kojim je definirana koordinirajuća uloga Ministarstva. Sve aktivnosti Ministarstva i Vijeća ministara BiH o COVAX i EU4HEALTH mehanizma, gdje je primarno i prepoznata naša uloga, završene su na vrijeme. Govoreći o izravnim nabavama cjepiva, a znajući za činjenicu da u BiH ne postoji isključivo jedna adresa za nabavu cjepiva, smatram da su rezultati mogli i trebali biti bolji.

Kakav je Vaš stav o ukidanju viza građanima Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Saudijske Arabije?

Želim naglasiti da HDZ-ovi ministri ni na koji način ne zaustavljaju dolazak turista u BiH. Upravo sam se ja kao ministrica zalagala za izmjenu odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca. U mom prijedlogu se navodi i brzi antigenski test kao vrsta olakšice pri ulasku, a što su bošnjački ministri odbili. Smataram da je favoriziranje nekih turista u odnosu na druge, pa i državljane BiH koji žive u dijaspori, nedopustivo i skandalozno. Brzi test koji sam predložila, kao i potvrde o cijepljenju ili preboljeloj bolesti izazvanoj korona virusom bi olakšali i ubrzali ulazak turista u BiH. Ovdje ne možemo nikako govoriti o racionalnim, nego politikantskim razlozima odbijanja naših prijedloga. Stoga, smatram zlonamjernim obrtanje teza da su HDZ-ovi ministri onemogućili ulazak turista u BiH. Želim vjerovati da će ovo pitanje biti riješeno što prije na dobrobit gospodarstva i turizma u BiH.

NN

Glas naroda

Tko je sad ova, iskaču svaki dan neki novi "nadležni"

Nikakvi ulasci turista da nas još gore zaraze ovako imamo dosta smrtnih slučajeva mi možemo živjeti bez njih to samo huskaju oni kohi bi htjeli zgrnit lovu za 3 mj e neće ići ispravno donešena odluka vijeća ministara jer nisu oni baš ovce oni su ministri

Ova lakobi i njezin mužić su cijeli rat proveli u inozemstvu. Fotelju je dobila zato što je muž, dezerter, glavna Čovićeva perjanica u vladi Brčko Distrikta i jedan od suvlasnika luke Brčko. Hvala ti Dobročinitelju...

Lose zdrastvo , velika smrtnost a vakcina nema.
Katanac na granice. Nista turizam.
Ko vam je kriv sto ste unistili Titine industrijske pogone pa bi sada samo Kravica Kocusa, Stari most Medjugorje.
Zgrcati pare. E nece da bude.
Zagrni rukave pajdo.

Olakšati ulazak turista u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari