U Hrvatsku mogu ući i građani koji su primili kinesko cjepivo

ljubuski.info

Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske objavilo uvjete za državljane trećih zemalja kojima pripada i BiH koje moraju ispunjavati kako bi ušli u ovu državu, pitanje prelaska granica izazvalo je određene nedoumice kod bh. građana.

Na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske navedeno je kako državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u ovu državu moraju posjedovati jednu od tri potvrde koja im omogućava ulazak u ovu državu. Navedene opcije za ulazak u zemlju na snazi su do 15. lipnja kada će MUP Hrvatske i Krizni stožer razmatrati možebitne promjene.

Državljani Bosne i Hercegovine za ulazak u Hrvatsku moraju predočiti negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije.

Druga mogućnost za ulazak u Hrvatsku je cijepljenje.

Na stranici MUP-a Republike Hrvatske naznačeno je kako državljani BiH granicu mogu preći i ako posjeduju potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cjepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).
Ulazak je moguć i uz potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya (Sputnik V), s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka ovog cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca.

Međutim, određeni broj građana Bosne i Hercegovine cjepljen je i kineskim cjepivom Sinopharm odnosno Sinovac. Ovo cjepivo još uvijek nije odobreno za korištenje u cijeloj Europskoj uniji.

Granična policija Republike Hrvatske je pojasnila praksu vezanu za prelazak granice građana koji su cjepljeni kineskim cjepivom.
Građani koji su cjepljeni kineskim cjepivima Sinovac ili Sinopharm mogu preći granicu ukoliko su primili obje doze cjepiva i ako je nakon revakcinacije prošlo 14 dana, pojašnjeno je iz Granične policije Hrvatske.

Iako kineska cjepiva nisu naznačena na stranici MUP-a RH kao cjepivo uz koje je moguće ući u Hrvatsku, ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na tiskovnoj konferenciji 31. ožujka naglasio kako će građani cjepljeni ruskim i kineskim cjepivima biti tretirani kao i građani koji su cjepljeni cjepivom koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).
Za nas je bitno da je cjepivo, i rusko i kinesko, osobe koje su se cijepile i tim cjepivima bit će tretirane na isti način kao i one osobe koje su dobile neko drugo cjepivo, rekao je Božinović.

Treća opcija za ulazak - potvrda o preboljenju koronavirusa

Pored antigenskih i PCR testova, te potvrde o cjepljenju za građane Bosne i Hercegovine, kao što je pojašnjeno i ranije, postoji i treća mogućnost za ulazak u Hrvatsku.

Državljani BiH u Hrvatsku mogu ući i s potvrdom o tome da su preboljeli koronavirus.

Građani moraju predočiti potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cjepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz. Prelazak je moguć i uz predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju, navodi se.

Na kraju, na stranici MUP-a Republike Hrvatske stoji kako građani imaju mogućnost obaviti testiranje i pri dolasku u zemlju.
Građani mogu obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obavezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset dana, stoji u pojašnjenju MUP-a Hrvatske.

Glas naroda

Pustit ce oni posle 15.6 sve nase sa Hr. putovnicom

Tako i treba, pridržavati se svih mjera koje nalaźe struka.

Pokorite se

Ne iđen tamo nikako i šlus.

Ima Crna Gora kad RH neće da pusti svoje državljane!

Idem na ljetovanje u Neum doli su naša Braća iz Bosne

Jesu tvoja braća, idi slobodno

Ja ću na Trebižat zajedno sa gradonačelnikom Vedrom pa kad uđemo u vodu da podignemo nivo vodomjera za 1m.

Gradonačelnik je nastanjen u pograničnom području, on će priko polja dok još nema onih zvučnih topova

Daj ti samo kuna i da si pozitivan nesmeta.

Drzavljani BiH ne mogu u Hrvatsku ako nemaju dokaz o uplacenom smjestaju
Danas probala na 2 prelaza bez obzira sto sam primila dvije doze cijepiva uredno vracena nazad

Sad se moraš cjepit svake god a u hr svejedno nemoreš. E jeste naivni ni od gripe dosad ovlike god nisu pronašli učinkovito cjepivo a od korone za po god jesu.

E nema više Jadrana za Srbijanca i Bosanca. Dalmatinac prima samo Njemca i Skandinavca.

Nismo im sigurni za sezonu, Njemci hoće da je sve po psu, pa tak da su i oko njega cijepljeni..

Pare pare samo pare

Mene je strah od ovih što su primili vakcinu da od njih dobijem bolest. Do sada zdrav i sada da namjerno pravim sebi problem, malo sutra.

Kako su stari ljudi govorili "nit u ribi ima mesa, nit u špercu čovika".

U Hrvatsku mogu ući i građani koji su primili kinesko cjepivo
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari