Zašto u BiH rastu cijene lijekova?

ljubuski.info

Život u Bosni i Hercegovini dodatno je otežan povećanjem cijena osnovnih namirnica, ali i poskupljenjem lijekova. Pandemija je uvjetovala veću potražnju, posebno dodataka prehrani i vitamina. Farmaceuti pravdaju povećanje cijena većim nabavnim cijenama. Najveći udar trpe umirovljenici koji su prinuđeni lijekove kupovati bez obzira na cijenu.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine radi izračun maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova u Bosni i Hercegovini temeljem Pravilnika o načinu kontrole cijena. Visinu maloprodajne marže određuju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja. Kontrolu cijena lijekova vrši farmaceutski inspektor Agencije i za sada nisu nađene neusklađenosti. Zašto su lijekovi jeftiniji u nekim zemljama okruženja?

 

Na razliku u cijeni lijeka koju plaćamo svi mi, kao pacijenti i građani, utiču: niža maloprodajna marža (u Srbiji 12 posto u odnosu na BiH 20 do 25 posto) i niža stopa PDV-a (u Srbiji 10 posto u odnosu na BiH 17 posto).

Fondovi zdravstvenih osiguranja na osnovu svojih načela poslovanja mogu ugovarati i priznavati i niže cijene od onih koji se odrede po pravilniku.

Kao primjer razlike u cijeni, uzeli smo lijek Plavix, koji se koristi kod kardiovaskularnih bolesti. Ovaj lijek u Srbiji košta oko 10 maraka, dok je cijena istog u BiH oko 25 maraka. Cijena zavisi i od dogovora proizvođača i države, kaže Zdravka Gvožđar, farmaceut i direktor ljekarne u Sarajevu.

Entitetska ministarstva zdravstva svake godine usvajaju liste lijekova, na kojima je propisana cijena. Dolazilo je do poremećaja cijena lijekova koji se izdaju bez recepta, nakon dolaska pandemije. Također, jedan od razloga visokih cijena je i nedostatak zaliha kod domaćih ljekarni, dodaje Gvožđar.
Što se dešava kod proizvođača, to mi zaista ne znamo. Mi reagiramo na cijenu koju dobijemo, dodamo maržu i PDV. Mislim da je adresa taj PDV. Nijedna od zemalja okruženja nema PDV na lijekove veći od 10 posto.

Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije BiH:
Apsolutno se ne može raditi o slobodnoj procjeni. Imamo vrlo strogu kontrolu u apotekarskom sektoru jer zbog 0,01 pfeninga inspekcijske službe određuju rigorozne kazne.

Tvornice koje rade za srbijansko tržište imaju na području bivše Jugoslavije eminentne kuće, oni kontroliraju cijene svojom proizvodnjom.

Za razliku od Srbije, koja, preuzimanjem licenci, proizvodi većinu lijekova koji zadovoljavaju potrebe tržišta, Bosna i Hercegovina zadovoljava tek 25 posto od potrebne proizvodnje lijekova. To je prilika da sve one kuće koje izvoze svoje lijekove u BiH mogu utjecati na više cijene lijekova na našem tržištu.

BHRT

Glas naroda

Rastu zato jer se država brine za zdravlje svih svojih građana,da budemo zdravi i da se testiramo i cepimo protiv virus terorista... kaže Rambo A.,
A vi gospodine BHRT zašto ne vidite pored zdravih očiju šta se tu u biti dešava?

Slogan : se radi drugih!
Vidi molim te.

Cijene ljekova u Bosni i Hercegovini rastu iz samo jednog razloga zato što bolestan Narod nema snage da se digne.

Ja mislin da cijene rastu da ima para za plata državni jasla.

Zašto u BiH rastu cijene lijekova?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari