Pravila za ulazak u Hrvatsku

ljubuski.info

Hrvatska je početkom lipnja uvela covid potvrde koje će vrijediti na razini Europske unije i u srijedu 2. lipnja donijela novu odluku o ulasku u zemlju iz ostalih članica EU.

Odlukom je omogućen ulazak u Republiku Hrvatsku uz predočenje potvrde o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja, to je izmjena za razliku od ranijih 48 sati. Druga izmjena se tiče osoba koje su cijepljene cjepivom Pfizer, Moderna, ili Gamaleya, odnosno Sputnik, a oni u Republiku Hrvatsku mogu ući u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka prve doze, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca, pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U Hrvatsku je trenutno najlakše ući ako dolazite iz zemlje članice EU koja također ima spreman sustav za izdavanje covid potvrda.

Kako biste dodatno skratili čekanje na granici prije polaska na put možete se prijaviti putem platforme Enter Croatia koja je integrirana sa sustavom digitalnih potvrda.

Ključne mjere za ulazak u Hrvatsku

Nošenje maske obavezno je u zatvorenim javnim prostorima kao što su trgovine, javni prijevoz, bolnice, pošta. Na otvorenom nije potrebno nositi masku ako se može održavati razmak i ne zadržava se puno ljudi, u suprotnom preporučuje se i na otvorenom nositi masku.

Ako planirate doći u Hrvatsku na odmor onda Vam je važno znati da ugostiteljski objekti smiju raditi do 23 sata, u restoranima možete boraviti na zatvorenom prostoru i na terasama, dok kafići goste smiju posluživati isključivo na terasama.

Muzeje, galerije i izložbe možete posjećivati s maskom i držeći se distance, a broj posjetitelja je ograničen kvadraturom tako da na 100 kvadrata smije boraviti 15 osoba. Kontroliranje broja posjetitelja i puštanje u prostorije je odgovornost organizatora pa je moguće da ćete morati pričekati da određeni broj posjetitelja napusti prostorije prije nego vas puste unutra.

Dopuštene su i ostale kulturne i umjetničke manifestacije i izvedbe uz ograničen broj posjetitelja, a na ulazu u prostor potrebno je jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u prostoru. Organizatorima je preporučeno da vode evidenciju posjetitelja koju moraju čuvati 14 dana što znači da ćete možda morati dati svoje podatke, ime, prezime i broj telefona, piše Dnevnik.hr.

Ulazak u Hrvatsku iz država članica EU/EGP

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je uvjete za ulazak u Hrvatsku s obzirom na ograničenja koja su na snazi zbog pandemije koronavirusa.

Putnici u tranzitu moraju napustiti Hrvatsku u roku od 12 sati od ulaska, u suprotnom im se automatski određuje mjera samoizolacije.

Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti covid-19, ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Ako su prethodno navedene osobe do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju od njih neće zahtijevati dokazi o testiranju ili potvrde o cijepljenju protiv/preboljenju bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2, niti im se određuje mjera samoizolacije.

Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog:

  • negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz
  • potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson)
  • potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca
  • potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenju
  • ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Putnici koji predstavljaju jednu od prethodno navedenih iznimaka, dužni su prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku predočiti vjerodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga izuzeća.

Državljani država članica Europske unije (uključivši i hrvatske državljane), odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobe koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koji imaju nacionalne dugoročne vize, koji dolaze iz trećih zemalja, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju predočiti iste podatke kao i prethodno spomenuti putnici iz zemalja koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi.

Iste podatke moraju predočiti i pomorci ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, te osobe koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju, kao i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes.

Državljani trećih zemalja

Državljani trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz točke I. ove Odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja.
Iznimke

Iznimke koje se odnose na gore navedena nužna putovanja su: Zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe, pogranični radnici (kao i npr. sportaši kako je to navedeno u iznimkama za putnike unutar EU/EGP), osoblje u prometnom sektoru, diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnici u tranzitu, uz obvezu napuštanja Republike Hrvatske u roku od 12 sati od ulaska, osobe koje putuju radi školovanja, pomorci - ako namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje gore navedenih podataka.

Glas naroda

e - neću
Ima najlipša rijeka na svijetu Trebižat;
Ima i BiH more je da je malo ali je naše Neum;
Imamo i susjede naše Crnogorce.
Ima nas 5 parova i već smo zagovorila termin za ljetovanje u Crnoj Gori, em što su jeftiniji, em što im je ponuda raznolika i još k'tomem su ljubazniji.

Potpisujem

Ne znam gdje si ti vidio da je jeftinije? Cijene su iste, u mnogim slučajevima i skuplje od RH. Ljubaznosz nije kvaliteta ni jednih ni drugih, posebno kada vide da se jezično razumijemo.

Tako je ! cijene u Hr su nenormalne,a koliko su neljubazni i koliko se neprijatno osjećam u svakom kafiću,restoranu ,trgovini jos najbolje da budem opet [ * neprimjereno * ] koji ce sve to plaćati ,idem sa zenom i djecom pravac Crna Gora pa nek oni majki svojoj budu neljubaznii ku...vito se ponašaju .Bas da vidimo moze li se bez BiH ekipe sezona dole odrzati. Neće više Hercegovci plaćati boce po klubovima po 3 tisuce kuna,ne ne..

Mogli ste nas pustot kad je trebalo dat glas HDZ vladi... tad nisu vrijedile ove mjere... Niti ikakve. pa koliko nisko možete pasti više
Bit će gužva u Neumu

Davor Božinović kapitalistički pijun i spadalo koje pojma nema šta govori

Kako su na dan izbora na dugme ugasili koronu tako je mogu i sad ali oni uživaju da imaju moć i maltretiraju zdrav i pošten svit

Ljudi iz HR prave i svadbe u Hercegovini. Mnogi ne mogu vjerovati razliku stanja dole i ovamo,odnosno razliku u 20 km. Ovo ne da je zalosno sta rade jadnom narodu,ovo je za sve opci puč u cijelom svijetu.

U Londonu prosvjedi protiv ovako namrtnute kontrole, a ovi u Hr se još i hvale da su prvi u EU, ma bravo, postanitr kao Kina i pratite svaki korak stanovnika, a neposlupnike sankcionirajte "negativnim bodovima"

Moraćemo naplaćivati po svatu 10 km poreza na granici.Oni svakako dosta ušparaju.Koliko je u nas u markan tamo je u eurin.

Večera za npr.10 osoba je jeftinija na Čeveljuši,Bililu,Bozjaku,već da kupiš štruce 10 pašteta,10 gavrilović narezaka i 10 piva.kakva Hrvatska i bakrači pored Trebizata.

Zaboravih da gore navedeno kupiš u Konzumu Makarska.

montenegro je obećana zemlja za hrvate i turizam,hrvacko more je samo za estradnjake ,političare i tve reklamu,piši propalo i taj turizam je zadnja karika titove ekonomije koje nema više,skupo
nekvalitetno
nedostupno kolonijalnom politikom

Glavno da vi titu spominjetegdje god stignete, istini na vollju i htjeli vi to ili ne, on je u 20 posljeratnih godina izgradio vise nego sto ovi u "slobodnoj državi" ikad. A već su se prodali eu, jedino što imaju su novci iz eu fondova

Kad je tito bio mogao si ici gdje hoces i kad hoces..a sad nemozes ni do Vrgorca..a to je samo.nekoliko km ..ponizavajuce i nista vise.

ne može on izgradit koliko ovi mogu opljačkat

Apsurd je da ja državljanin RH sa prebivalištem u BiH ne mogu uć u svoju državu, mislim da je povreda ustavnih prava u putanju, a odmor mi je bolji kod nas odnos cijena usluga i kvaliteta hrane .

Vidi, vidi šperski partizana što se bune kad im spomenem Titu jarana. Draga braćo i sestre Hrvati Hercegovci imamo Trebižat, Neum i susjede Crnogorce pa izaberite sigurno što god odaberite nećete pogriješiti. Preko HR nalijepiti veliki froloscentni crveni X.

Živio drug TITO.

... sloboda narodu

Hahaha, možeš mu pravit društvo ma gdje bio

Pljuniiii i zapjevaj...

Meni kvo sve sliči na Igru bez granica..ubiti na igru bez granica s granicama...

Gospodi iz stozera bi postavila samo jedno pitanje
Jesu li svjesni kako i ovim mjerama guraju nepovratno ljude iz RH u svijet trbuhom za kruhom..

Zašto,draga gospođice?Pa i te druge zemlje,di bi tribali otić, imaju ako ne ovake onda još strože mjere.Jedino ako ne misle za Brazil ić?

Crna Gora je ukinula sve mjere od 25.5. - 15.9., Portugal i Malta isto. HR je svakako sa ovakvom politikom ništa drugo nego guzo...podupirač senilnoj babi, makaronu, kur..vi i bidonu jer im je obećano 22 miliona ili milijarde nečega ako odrade zadanu zadaću.

Nije mi jasno il im je netko oprao mozak na nekakvim seminarima koristeći metodr koje CIA zna već sto godina ili su stvarno tako glu. pavi, misleći da granica štiti od kolanja virusa...

Mislite u Sjevernu Koreju?

ma ljudi pustit te fore kako uć u RVACKU narod zanima kako IZAĆ iz RVACKE u jednom smjeru da se nešto zaradi jer ako nisi HDZ UHLJEB nemaš šanse nego ISELJENJE

Pravila za ulazak u Hrvatsku
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari