Kakva bi mogla biti nova školska godina?

ljubuski.info

Iza učenika i nastavnika u Bosni i Hercegovini je teška školska godina. Ostat će upamćena kao ona koja je u potpunosti protekla u pandemiji i u skladu s epidemiološkim mjerama federalnog i županjskih kriznih stožera. Šta možemo očekivati u narednoj, nitko sa sigurnošću ne može reći.

Novi način izvođenja nastave bio je izazov za Alminu Suljić. Manje je komunicirala sa vršnjacima. Bilo je to uglavnom u online formi. Poštovanje epidemioloških mjera bilo je obavezno i sve je to utjecalo, kaže na nju i na njene školske prijatelje.
Dosta je bilo teže ove školske godine godine jer nismo imali normalnu nastavu. Na primjer, neki profesori nisu prenosili lekcije, pa su lošije ocjene bile u odnosu na prošlu godinu, rekla je Suljić.

Uvjeti odvijanja nastave smanjili su druženje među učenicima. A upravo interakcija je ključna za učenike, smatraju psiholozi.
Ovo je jedan novitet, kako za učenike, tako za roditelje i kompletno nastavno osoblje. Ono je produciralo različite psihološke posljedice, prije svega odrazilo se na manjak socijalizacijskih aspekata, kazala je Una Halilagić, psiholog.

 

Pandemija koronavirusa donijela je velike promjene u obrazovanju. Osim online formata, djeca su nastavu slušala i gledala uz televizijski program. Otvorilo je to brojan pitanja, i za djecu i za roditelje.

Školska godina nije izgubljena. Učenici su 'hendikepirani' jer su jednu sedmicu su išli u školu, jednu nisu, ali najveći hendikep za njih je što nisu imali praktičnu nastavu u Domu zdravlja i Kantonalnoj bolnici, istaklnua je Aida Alijagić, direktorica Medicinske škole Bihać.

Učenici završnih razreda, ove godine, po svemu sudeći, neće imati ni matursku večer.
Mi nismo dobili dozvolu od Ministarstva da održimo maturu. Kod nas ima veliki broj maturanata, preko dvije stotine, tako da bi teško bilo organizirati zabavu, dodala je Alijagić.

Normalizacija nastavnog procesa će ovisiti i o stupnju cijepljenja.
Ako bude cijepljenje išlo kako treba moći ćemo od septembra da krenemo s normalnom nastavom od 45 minuta, istaknuo je Ljuban Bajić, Aktiv direktora srednjih škola regije Banjaluka.

Stav prosvjetnih radnika je da su, unatoč lošim okolnostima, obavili dobar posao, iako su, kažu, očekivali mnogo više podrške od nadležnih institucija. I nastavnici i učenici se nadaju da će naredna školska godina biti bolja.

BHRT

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari