Duhanska industrija u BiH potpuno uništena

ljubuski.info

Problem crnog tržišta cigareta i duhanskih proizvoda, najave izmjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i izuzetno visoke trošarine na duhanske proizvode mogle bi dovesti do novih gubitaka radnih mjesta i ekonomskih poremećaja. Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH i ekonomista Faruk Hadžić su govorili su o problemu koji nanosi štetu državi, građanima i proizvođačima, a pogoduje krijumčarima čiji nezakoniti "biznis" neometano cvjeta.

Izgubljena milijarda

Koliko je BiH u proteklom razdoblju bila u gubitku i procvatu crnog tržišta duhana?

Uprava za neizravno oporezivanje je objavila, i detaljno su tematizirali duhansko područje i vrlo interesantno tu stoji da su efekti trošarinske politike na duhan iscrpljeni 2016. godine. Od tada ima blagi rast, gotovo zanemariv. Osim 2019. godine kada je došlo do rasta u prikupljenim porezima, iz jednog razloga zbog rasta konzumacije kupovine od nerezidenata, konkretno od bh. dijaspore i to je bio jedan od razloga. Procjene govore da je to preko milijardu KM izgubljenih nenaplaćenih trošarina zbog rasta crnog držišta, pojasnio je Hadžić.

Još jedan zanmljiv podatak je iznio, a tiče se broja uvezenih papirića za izradu cigareta.
U 2020. godini jedna ta vrsta u rolnama je duplo veća, uvoz takvih papirića, nego što je to bilo 2013. godine, kada smo imali rekordan broj domaće proizvodnje duhana. Danas domaća proizvodnja duhana čini 14 i po posto, upravo te 2013. godine, naveo je Hadžić.

Kazao je da BiH nema domaće proizvodnje, ali ima snažan rast upravo toga zbog rasta crnog tržišta, jer fizičke osobe uvoze taj papirić i motaju i rade nezakonitu proizvodnju cigareta.

Broj prodatih trošarinnih markica rapidno pada, trošarine su rasle iz godine u godinu, ali ne i prihodi od tih trošarina.

Kovačević je istaknuo kako podaci govore da 2009. godine, kada je BiH počela usklađivanje oporezivanje trošarinom duhana i duhanskih prerađevina s legistativom EU, Uprava je izdala 535 miliona komada trošarinskih markica.
Ako taj podatak uporedimo sa podatkom iz 2020. godine, kada smo izdali 185 milijuna komada trošarinnih markica, jasno je da je došlo do značajnog pada legalnog tržišta. Ne možemo reći da je u toj mjeri došlo do smanjenja odnosno prestanka pušenja, na žalost veliki dio preselio se upravo na crno tržište, kazao je Kovačević.

Uvoz cigareta

Kako danas funkcioniraju uzgajivači i proizvođači duhana?

Mislim da je domaća industrija u BiH potpuno uništena. Dijelom i zbog privatizacije koja se desila prije nekoliko godina. Mi danas nemamo ni jednu domaću fabriku duhana, na način kako je to funkcionisalo. Danas ovisimo većinski od uvoza cigareta iz inostranstva, naveo je Hadžić.

Naglasio je da je pušenje vrlo štetno, te da ga treba oporezovati.
I to je apsolutno činjenica i to niko normalan ne može reći da nije tako. Ali visokim trošarinama smo se doveli do toga da smo uništili domaće tržište, i doveli smo do snažnog rasta crnog tržišta u BiH. I doveli smo do toga da nam prihodi od trošarine padaju. Svako daljnje povećanje trošarina dovest će do apsolutnog pada u prikupljenim trošarinama. Trebamo se sad vratiti na taj dio politike i smanjiti trošarine i znati šta je cilj trošarinske politike naše države - je li cilj da ljudi manje konzumiraju, ako jeste onda postoje načini da se to drugačije uradi, da se dio namjenski usmjerava u zdravstveni sektor, jer mi i sa padom prikupimo dosta, ali zdravstveni sektor ne dobije ništa, rekao je Hadžić.

N1

Glas naroda

Sve će se ono imat i radit samo kad cijena proizvoda bude isplativa.Sve ostalo je šuplja priča.

Šefovi iz UNO uzimaju milione na PDV u

Duhanska industrija u BiH potpuno uništena
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari