Hrvatska će zbog bjegunaca mijenjati sporazum s BiH

ljubuski.info

Ministar pravosuđa i uprave Rrpublike Hrvatske Ivan Malenica najavio je na dan privođenja Zorana Mamića u BiH, da će početkom lipnja održati sastanak s ministrom pravde BiH kako bi razgovarali o pokretanju postupka izmjene bilateralnog sporazuma kojim je regulirano izvršenje kaznenih sankcija.

Nakon što je bivši trener Dinama Zoran Mamić priveden u srijedu temeljem hrvatske tjeralice, Malenica je rekao kako slijedi uobičajena procedura utvrđivanja činjenica.

Zahtjevi za izručenje

Dodao je da je u nadležnosti hrvatskog ministarstva pripremanje dokumentacije za zahtjev za izručenje te da će nadležni sud u BiH sukladno tom zahtjevu reagirati, odnosno utvrditi jesu li se ispunili uvjeti za izručenje Zorana Mamića Hrvatskoj.
Na nadležnom sudu u BiH je da utvrdi sve činjenice temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, ali isto tako i temeljem bilateralnog sporazuma s BiH, rekao je Malenica novinarima.

Upitan očekuje li isti scenarij kao i za Zoranova brata Zdravka Mamića čije je izručenje ranije odbijeno, Malenica je rekao da mu je teško u ovom trenutku prejudicirati jer je na odluci nadležnog suda u BiH.

Malenica je odgovorio novinarima da je razgovarao s ministrom pravde u BiH i nada se da će se u kratkom roku susresti i razgovarati o započinjanju procedure izmjene sporazuma. Najavio je pritom da će sastanak biti održan početkom lipnja.

Problematika osuđenika s dvojnim državljanstvom

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izjavio je krajem travnja da je kazneni odjel najvišeg suda, vezano uz problematiku osiguranja prisutnosti okrivljenika tijekom kaznenog postupka, ukazao na moguća rješenja, ali da je na zakonodavcu da se odluči koji je najprihvatljiviji.

Smatraju, među ostalim, da je jedan od načina kojim bi se riješila problematika osuđenika s dvojnim državljanstvom izmjena ugovora s BiH.

Zoran Mamića koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama uhićen je u srijedu u Međugorju i potom predan Sudu BiH koji odlučuje ima li pretpostavki za izručenje i o tome donosi konačnu odluku.

Zoran Mamić ranije je potvrdio da ima i državljanstvo BiH te je zatražio da zatvorsku kaznu koja mu je određena u Hrvatskoj izdržava u BiH, što je hrvatski sud odbio.

Sud BiH je jučer, na temelju državljanstva BiH odbio zahtjev RH za izručenjem.

Vezano za slučaj Zdravka Mamića koji je također tražio da kaznu dosuđenu u Hrvatskoj odsluži u BiH, Malenica je rekao da je Ministarstvo zaprimilo očitovanje Županijskog suda u Osijeku kojom je sudac izvršenja utvrdio da nisu ispunjeni uvjeti iz zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći te da Ministarstvo temeljem toga postupa.

Glas naroda

Dobit ćete odgovor kao i za jelavića "optužnica je politički motivirana". Svakom svoji kriminalci!

Jelaviću i ekipi trebao je suditi Zagreb pa oni su opljačkali Hrvatsku preko HVO- a i Hercegovacke banke

Ma koga briga vise za njih...doslo i to vrijeme da su se o sebi zabavili..kakvi novci ...kakvo bogastvo..nema koristi nista...pametnom dosta

Hrvatska će zbog bjegunaca mijenjati sporazum s BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari