Egzistencijalna naknada uskoro i suprugama umrlih branitelja

ljubuski.info

Urađena je završna verzija izmjena Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, koja će biti poslana Savezu boraca FBiH i Udruzi dragovoljaca i veterana HVO-a kako bi se još jednom izjasnili, potvrdio je Mirza Terzo, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja.

Izmjene se odnose na uvođenje u prava nezaposlenih razvojačenih branitelja - povratnika u RS i branitelja koji žive u Distriktu Brčko, u smislu dobivanja egzistencijalne novčane naknade. Druga kategorija koja će dobiti egzistencijalnu naknadu s federalne razine su nezaposlene supruge umrlih branitelja starije od 57 godina, a koje nemaju nikakvih primanja. One će imati pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu po uvjetima koje ispunjavaju njihovi muževi.

Pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu imaju supružnici umrlih branitelja koji ovo pravo nisu ostvarili ili su ga ostvarili pa su umrli, a u vrijeme donošenja navedenoga zakona imali su po federalnom zakonu 57 godina.
Uglavnom, napravili smo konstrukciju izmjena Zakona o razvojačenim braniteljima. Završnu verziju poslat ćemo predstavnicima branitelja da se njihova radna tijela izjasne o tome. U zakon ulaze nezaposlene supruge umrlih branitelja, nezaposleni razvojačeni branitelji koji žive na području RS-a i Distrikta Brčko. Prema dosadašnjim informacijama, takvih branitelja - povratnika u RS nema više od 2000, a u Distriktu Brčko ih je oko 700 - rekao je Terzo.

Podsjeća kako izmjene Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji mogu ići u Parlament jedino u paketu s izmjenama Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja i Zakona o osnovnim pravima branitelja, a na kojima se također radi. Terzo nije mogao precizirati kada bi se izmjene ovih zakona mogle naći pred Vladom FBiH.

Odraz i na županije

Nezaposleni branitelji koji žive u RS-u, Distriktu Brčko, bez obzira na godine, primali bi mjesečno egzistencijalnu naknadu s federalne razine koja iznosi 5 KM po mjesecu provedenom u ratu. Nezaposlene supruge primale bi egzistencijalnu naknadu na osnovi uvjeta koje ispunjavaju njihovi preminuli muževi. Ovaj zakon odraziti će se i na županije s obzirom na to da branitelji mlađi od 57 godina, odnosno oni koji imaju 55 ili 56 godina, ovo pravo ostvaruju na razini županija pa će biti nužno uraditi izmjene i na ovim razinama vlasti.

Egzistencijalnu naknadu sa županijske razine primaju nezaposleni razvojačeni branitelji mlađi od 57 godina i ta naknada razlikuje se od županije do županije te se kreće od 3 do 5 KM po mjesecu provedenom u vojsci. Trenutačno egzistencijalnu novčanu naknadu u FBiH prima 30.000 nezaposlenih branitelja.

Podsjetimo, egzistencijalnu novčanu mjesečnu naknadu mogu u FBiH ostvariti branitelji koji dokažu kako su bili pripadnici oružanih snaga FBiH najmanje 12 mjeseci, ako imaju 57 godina života, ako su prije podnošenja zahtjeva za egzistencijalnu novčanu naknadu bili na Zavodu za zapošljavanje 12 mjeseci, imaju prebivalište u BiH, ako im ukupna novčana mjesečna primanja ne prelaze 50% minimalne mirovine BiH, odnosno 174,05 KM.

Glas naroda

30 tisuća socijalno ugroženih samo branitelja?Ljudi moji pa to je žalosno.

Boračke penzije po uzoru na partizanske će i uništiti ovu zemlju

danas kod ovije boraca takozvanije nema boraca koji prave tvornice koji prave skole skole koje su pravili borci iz drugog svijeskog rata i punili ih decom danas se zatvaraju i ruse sve se urusava zbog srpskohrvaskog fasizma u b i h sami sebe cemo pojes i nestati

Pa kako razvojačeni branitelji da žive od 174 KM da 57 i više godina, žalosno šta im radite.

A šta misliš da nešto rade

Uradi ti bolje !

Ovo je super , svaka im čast ! Mi borci ispod 57 u kantonu primamo od septembra pare. - 5 po mjesecu u ratu, Ja 210 km mjesečno (42 mj. vojske ) . Koliko vi primate ?

Egzistencijalna naknada uskoro i suprugama umrlih branitelja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari