Novi Zakon o trošarinama dovesti će do novih poskupljenja

ljubuski.info

U pripremi je novi nacrt Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini. Izmjenama nacrta Zakona o trošarinama nastoje se zadovoljiti direktive Europske unije, prema kojoj će se trebati definirati novi akcizni proizvodi poput električne energije, krutih goriva, plina i lož ulja.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju kako Prednacrt Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini planira uvođenje novih trošarinskih proizvoda, poput električne energije, čime će izravno biti pogođeni poduzetnici.
Loša strana Prednacrta je što se uvođenje električne energije kao trošarinskog dobra, istina samo za privredu, većinu privrede, određeni dio privrednih subjekata ne, međutim, svejedno, ovo će biti izuzetan udar na gospodarstvo BiH u smislu daljnjeg povećanja cijena električne energije, objašnjava Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

To se neće odnositi na fizičke osobe, ali izravan udar na gospodarstvenike, kaže, Čavalić, neizravno će pogoditi i kućanstva, jer će se rast troškova proizvodnje odraziti na veću cijenu proizvoda i rast troškova života. Dodatni problem je, kažu poduzetnici, što nije poznato hoće li se prikupljena trošarinska sredstva novim zakonom namjenski usmjeravati.
Sve trošarine u BiH dosad su se pravile da bi se popunile proračunske rupe ili da bi se vraćali krediti koje je država uzimala. Obzirom da država planira ove i 2022. godine 3,5 milijarde maraka kredita, potrebni su novi izvori iz kojih će oni to vraćati", govori Ejub Kučuk, "Glas malih biznisa".

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNOBiH) kažu da će tek u rujnu sa stručnjacima iz Austrije i Hrvatske raditi na Nacrtu novog Zakona o trošarinama, kako bi on bio usklađen s kriterijima Europske unije.
Tek nakon izrade samog nacrta Zakona o trošarinama, isti će krenuti u proceduru usvajanja prvo preko Upravnog odbora Uprave za UNO, nakon toga Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH. U samom procesu usvajanja, politička struktura koja bude vladajuća će odrediti koji su to akcizni proizvodi i koje stope akciza će biti u novom zakonu o trošarinama, rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNOBiH.

Iz poduzetničkih udruga upozoravaju da ukoliko novi Zakon o trošarinama ne ponudi jasnu namjenu gdje će se ta sredstva utrošiti, onda mu je, kažu, jedini cilj uzeti što više novca od gospodarstvenika i iz džepova građana, kako bi se nastavio održavati preglomazan i neučinkovit državni aparat.

 
BHRT

Glas naroda

To je uhljebarina a ne trošarina

Ovo je za MMF kredite.Znači' da bi mogli isplatit mirovine moraju dizati ovakav tip kredita s tim da oni u toj i toj tranši narede da povećaju akzice na to i to.Žalosno..

Ma samo udri po narodu, dajte nam nove namete da napokon shvatimo da smo nista drugo nego kmetovi
Mozda imamo slobodu da svake 4, odnosno svake godine izadjemo na izbire i naše i Hrvatske, al smo kmetovi i ništa drugo

kmet je bolje zivijo izdvajo jednu trecinu a mi danas osamdeset posto daj boze da zivim ko kmet

Novi Zakon o trošarinama dovesti će do novih poskupljenja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari