Iako dobivaju milijune, najveće stranke su i najveći dužnici

ljubuski.info

Iako su prošle godine iz proračuna svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini primile oko 15,5 milijuna KM, političke stranke u našoj zemlji dobavljačima, komunalnim poduzećima, medijima, marketinškim agencijama, ali i svojim zaposlenima po osnovu poreza, doprinosa i plaća duguju milijune maraka. Najveći dužnici su najveće stranke.

Političke stranke su u prošloj godini ostvarile ukupan prihod od 21,5 milijuna KM, dok su njihova dugovanja zaključno s 31.12. nešto preko 9 milijuna maraka. Najviše prihoda imale su najveće stranke. Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Socijaledmokratska partija BiH, Hrvatska demokratska zajednica BiH, Srpska demokratska stranka, Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta.

Kada je riječ o dugovima stanje je nešto drugačije. I ovdje prednjači Stranka demokratske akcije, ali je na drugom mjestu SDP. Slijede ih SDS, DF i HDZ 1990. Stranačke kase uglavnom pune porezni obveznici. Po mišljenju političkih analitičara izvještaji koje stranke dostavljaju SIP-u nemaju puno veze sa stvarnim stanjem.
Financiranje političkih stranka u BiH je obavijeno velom tajne. Postoji jedna ogromna siva zona koje mi nismo ni svjesni do koje teško možemo prodrijeti gdje se ogromna financijska sredstva pogotovo iz javnih poduzeća i javnih ustanova slivaju u kasu političkih pastranakartija, govori Tanja Topić, politička analitičarka.

Stranke na vlasti su posebno odgovorne, jer one imaju izvore prihoda i podsjetit ću još jednom ti kanali su uglavnom iz sivih tokova, ali unatoč tome one ne izvršavaju svoje obveze čak ni prema svojim zaposlenima, a kamoli prema proračunu države, objašnjava Željko Raljić, politički analitičar.

I građani uglavnom smatraju kako je poslovanje stranaka netransparentno i samo još jedan primjer bahatosti domaćih političara i onih na vlasti i oporbe.

TI BIH već godinama ukazuje na nedostatke Zakona o financiranju političkih stranaka koji omogućava strankama zaobilaziti prijavljivanje svih prihoda i rashoda.
Transparency organizira jednu konferenciju gdje ćemo pokušati i s donositeljima odluka na državnoj razini da damo neke svoje prijedloge kako da se bolje regulira oblast financiranja političkih stranaka, jer on je po našoj ocjeni jedan od glavnih izvora korupcije u ovoj zemlji, kaže Srđan Traljić, Transparency international BiH.

Financijska izvješća za prošlu godinu Središnjem izbornom povjerenstvu podnijela je 131 politička stranka, 52 stranke ni to nisu uradile, prenosi BHRT.

 
BHRT

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari