Kod 78 posto direktora javnih poduzeća u FBiH utvrđena stranačka pripadnost

ljubuski.info

Istraživanje koje je proveo CCI pokazalo je da javna poduzeća u nadležnosti FBiH ne posluju transparentno, te da ne postoji odgovornost za rezultate poslovanja, kao ni kontrola nadležnih institucija nad njihovim radom.

Istraživanje je pokazalo da snažan utjecaj politike na zapošljavanje rukovodećih kadrova u javnim poduzećima FBiH, odnosno odabir direktora i članova nadzornih odbora, rezultira time da javna poduzeća djeluju u interesu političke stranke, a ne u interesu društva i građana. Od ukupno 48 javnih poduzeća koja su u nadležnosti Federacije BiH, CCI je obradio podatke za njih 14 i to za razdoblje od 2010. do 2020. godina.

U ovom razdoblju položaj direktora i direktorica JP obnašalo je 46 osoba za 14 JP za koje smo uspjeli prikupiti podatke. Za 78 posto njih utvrđena je stranačka pripadnost što jasno pokazuje da stranačka pripadnost na rad JP postoji. Posebno je zabrinjavajuće da je većina ovih osoba imenovana u razdoblju kada je stranka ispred koje su imenovani činila vlast u FBiH, navodi Emina Ćatić, projektna koordinatorica CCI-ja.

S obzirom na navedene probleme, CCI je, u suradnji sa zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i izaslanicima u Domu naroda Federacije BiH, formirao radnu skupinu za depolitizaciju i poboljšanje učinkovitosti JP. Poručeno je kako je potrebno revidirati natječajne procedure pri zapošljavanju, te uraditi sistematizaciju radnih mjesta, ali i osigurati zakonsku odgovornost članova uprave.
Jasno nam je svima da smo kroz sve ove godine u sva javna poduzeća, žargonski rečeno, trpali stranački podobne i bespotrebno zapošljavali kadrove, tako da imamo prekomjerno zaposlenih ljudi u svim javnim poduzećima, ističe DF-ova zastupnica u Parlamentu FBiH Mara Đukić.

SDP-ov zastupnik Elvir Karajbić tvrdi kako treba uvesti kazne za rad menadžmenta ukoliko oni konstantno prave gubitke:
To se može napraviti na način da se izmijeni zakon u Federalnom parlamentu. Ukoliko negativno posluju određena poduzeća ili ukoliko im padne izvještaj u Parlamentu, da automatizmom pada i menadžment.

Karajbić naglašava kako Parlament već 4 godine ne raspravlja o revizorskim izvještajima ureda Federacije BiH u kojima je niz negativnih mišljenja. 48 javnih poduzeća koja su u nadležnosti Federacije BiH broji najmanje 22.000 zaposlenika od kojih je najveći broj uposlen u JP Elektroprivreda BiH. Upravo je ovo poduzeće vodeće i po ukupnim dugovanjima.

CCI

Glas naroda

Nađite mi jednog da nije u jednoj od tri nacionalne stranke na vlasti,ja ću u tom poduzeću do kraja života besplatno raditi

Ja ću se objesiti

Direktori Elektroprivrede HZ HB i Eroneta nisu stranački ljudi.

nema čistačice brez crvene knjižice kamoli direktura...

Provjerite vi to bolje ja mislin 100 posto.

99,9%

samo stranačka pripadnost je bitna

Sve ih u Zenicu

Ma nije moguce.ne mogu vjerovat.ma nemoguce sto posto.ma nije moguce

Kod 78 posto direktora javnih poduzeća u FBiH utvrđena stranačka pripadnost
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari