Najveću dobit ostvarile brzorastuće tvrtke iz Gruda

ljubuski.info

Najveći broj brzorastućih gospodarskih društava s područja Zapadnohercegovačke županije dolazi iz Širokog Brijega (26), dok su najveću dobit ostvarile brzorastuće tvrtke koje su poslovale u Grudama (51,4 milijuna KM), pokazuju podaci bonitetne agencije LRC.

Prvo mjesto za Grude po dobiti koje ostvaruju brzorastuće tvrtke u ZHŽ u najvećoj mjeri je doprinijelo poslovanje tvrtke Putovi d.o.o. Grude koja je u ovoj općini u 2019. godini bila lider s rastom od 46 posto po CAGR-u (složena godišnja stopa rasta).

Ova tvrtka je registrirana za izgradnju i održavanje cesta, a u svojoj ponudi još ima i proizvodnju i ugradnju asfalta, rekonstrukciju cesta, sve vrste građevinskih radova među kojima je izgradnja mostova, sportskih terena, vodovodnih i kanalizacijskih mreža i slično.

U Grudama je tijekom 2019. godine poslovalo 25 brzorastućih tvrtka u kojima je radilo 1.966 radnika. Ove tvrtke su ostvarile prihod od 635,6 milijuna KM i izvoz od 93,9 milijuna KM.

Najveći broj brzorastućih poduzeća na području ZHŽ je poslovao u Širokom Brijegu (34 tvrtke), u kojima je zaposleno 2.118 radnika koji su svojim tvrtkama donijeli prihod od 540,6 milijuna KM, dobit od 47,6 milijuna KM i izvoz od 89,6 milijuna KM. Najbrže rastuća tvrtka u ovom gradu je AutoKoncept d.o.o. koja je po CAGR-u rasla 359 posto. Ovo poduzeće se bavi prodajom svih vrsta novih i rabljenih motornih vozila.

Tijekom 2019. godine u Posušju je poslovalo 26 brzorastućih poduzeća koje su zapošljavale 1.326 radnika. Ove tvrtke su ostvarile prihod od 429,5 milijuna KM, dobit od 19,1 milijun KM i izvoz 108,4 milijuna KM. Najbrže rastuća tvrtka u Posušju je Sancta Domenica. Ova tvrtka koja je ovlašteni uvoznik proizvoda velikih svjetskih brendova Sony, Panasonic, Samsung i LG je u 2019. po CAGR-u je rasla stopom od 83 posto. Tvrtka ima i svoju web trgovinu i multibrand poslovnice, a ovlašteni je uvoznik PlayStation asortimana za BiH i Hrvatsku.

U Ljubuškom posluju 24 brzorastuće tvrtke koje su tijekom 2019. godine zapošljavale 866 radnika. Ove tvrtke su imale prihod od 300,5 milijuna KM, dobit od 16,7 milijuna KM i izvoz od 14,4 milijuna KM. Najbrže rastuća tvrtka u Ljubuškom je Elvis Auto koja je po CAGR-u rasla 47 posto. Elvis Auto je tvrtka koja je osnovana 1994. godine i ovlašteni je serviser kamiona i autobusa marke MAN. Tvrtka posjeduje vlastiti servisni centar na 8.200 kvadrata.

Iako je riječ o maloj županiji sa samo dva grada (Široki Brijeg i Ljubuški) i dvije općine - Grude i Posušje u kojem živi svega 94.000 stanovnika, brzorastuće tvrtke koje posluju u ZHŽ su u 2019. godini zajedno ostvarile zavidan učinak. Tako je 109 brzorastućih poduzeća iz ove četiri općine/grada imalo ukupan prihod od 1,9 milijardi KM, dobit od 134,8 milijuna KM i izvoz od 306,5 milijuna KM. U ovim tvrtkama je bilo zaposleno 6.276 radnika.

Iako je značajno manja županija od, npr. Zeničko-dobojskog kantona, brzorastuće tvrtke u ZHŽ su imale veći prihod od poduzeća u ZDŽ za oko 500 milijuna KM, dobit za oko 40 milijuna KM, kao i izvoz za nekih 90-ak milijuna KM.

Najdominantnije djelatnosti u kojima djeluju brzorastuće tvrtke u ZHŽ su trgovina na veliko gdje je ukupno poslovalo 12 poduzeća. Odmah iza njih je cestovni prijevoz robe sa sedam tvrtka, pa trgovina na malo u nespecijaliziranim trgovinama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima s pet poduzeća i trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, trgovina automobilima i motornim vozilima lake kategorije i trgovina na veliko dijelovima i priborom za motorna vozila s po četiri poduzeća.

Osnovno svojstvo brzorastućih poduzeća je da iz godine u godinu postižu vrhunske rezultate na svim poljima svog poslovanja. Brzorastuće tvrtke posjeduju kvalitetan tim i snažnu organizacijsku kulturu među svojim zaposlenicima, kvalitetne i pouzdane informacijske i komunikacijske alate i zaštićeno intelektualno vlasništvo.

Prema posljednjim podacima bonitetne agencije LRC, u 2019. godini u Bosni i Hercegovini je poslovalo 1.268 brzorastućih tvrtka sa 69.673 radnika koje su imale prihod od 10,5 milijardi KM i dobit od 983,7 milijuna KM uz izvoz koji je iznosio 1,5 milijardi KM.

manager.ba

Glas naroda

To su firme koje rade s državom u kojoj smo kao mi Hrvati ugroženi

To su tvrtke koje na natječaju ispunjavaju najbolje uslove.Mi Hrvati nismo ugroženi od države već od islamista u Federaciji koji hoće sve prisvojiti ,naravno na naš račun.Ili tebi možda ne smeta da ti drugi biraju ptvog predstavnika.Inače zapamti,naša država je cijela ali iz dva dijela i svaki ima svoj novčanik.

Musliman ti je taj kume.

*** uhljebski,islamisti ne asfaltiraju po Hercegovini a i da jesu imali bi bar bolje ceste

Ne ispunjavaš ti USLOVE da budeš Hrvat.

Uvjetno rečeno u pravu si

"bagra" je najuspjesnija u prodaji stranih proizvoda i usluga .... najuspjesniji u zatiranju i unistenju sveghrvatskog su upravo ovi gore satiricnog naziva "najuspjesniji"... bagra jedna opljackala i iznila - a ova druga bagra uvozi i sustavno zatire ... to je moral koji je duhovno inputiran i HDZovski educiran ... u ime domoljublja naravno ...

Ceste su nam savršene za kamenac u bubregu ,rupa na rupi

Uzmi frezu u ruke i motiku pa nece biti kamenaca

točno treba uzet motiku u ruke i udri po glavama one koji ovakim firmama daju posao

To su oni što prid izbore krpe rupe.

dabogda im u glavi onake rupe bile

Ili u gospođama

Nigdje na svijetu Hrvati bolje ne žive od adzovaca u BiH

Firme se zove L,opovi Grude,troše naše pare ko šuder a asfalt ne znaju zamišat.Najl.opovskija firma u BiH,zato imamo i najgore ceste od crnog mora do atlanskog okeana

Razlika među poduzetnicima je jasna pošteni su krenuli s ledine i ne rade s državom nepošteni su hostapleri varalice igrači stranaka muzu državu i dijele tal

Kolo vode kriminalci

Mali zeleni jopet igraju linđu na novom kružnom

7. Božia zapovijed
Ne kradi!
Vlast ne podnosi konkurenciju.

Di je klempin Panasonic

Di će bit Panasonic propao ko zeton

Najveću dobit ostvarile brzorastuće tvrtke iz Gruda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari