Na što se troše trošarine?

ljubuski.info

Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, potvrdio je za N1 da se u FBiH gradi 50 kilometara autoputa. Terzić je kazao kako se moglo i moralo bolje u ovom segmentu, ali i to da je 50 kilometara gradnje dobar rezultat u ambijentu u kojem "nitko ni s kim neće ništa".

Gradi se skoro 50 kilometara. Imamo tri gradilišta na jugu, od 18 kilometara, imamo gradilišta u središnjem dijelu, tunel Ivan i Tarčin - Ivan i na sjeveru od Zeničke zaobilaznice, tunel Zenica, Vranduk tunel i dodjeljujemo ugovor za Nemila - Vranduk. Dodijeljen je ugovor za tunel Poprikuše. Sveukupno od 50 kilometara, pojasnio je.

Tvrdi da, kada je došao na ovu poziciju, uspjeh je bio početi raditi bilo što.
Nije bilo ugovora. Kritičari one koji rade mogu kritizirati. One koje ne rade - ne mogu kritizirati. Mi smo imali poziciju da bez Zakona o akcizi, kojeg su vlasti BiH usvojile kroz stand by arnažman, i osam godina čekanja na izmjene i dopune prostornog plana, sa specijalnim obilježjima za Koridor 5C. Na 11 mjesta se mijenjao. Bez toga nismo mogli započeti aktivnosti, izjavio je Terzić.

Radi se punom parom

U međuvremenu, od 2018. godine, aktiviralo se 10 gradilišta i "radi se punom parom" - rekao je.
Krećemo s tenderom za 21 kilometar od Medakova do Ozimica, koje financira EBRD. Pričali smo i kritizirati da su male dionce problematične, sada imamo ovu, izjavio je dodavši:
Neki do pola punu čašu vide do pola praznu - nije naše da komentiramo.

Terzić je izjavio kako Autoceste FBiH ovise od šest ministarstava, te da bez njihove podrške se ne može ništa uraditi.
Autoceste zavise od šest ministarstava. Državnog ministarstva financija, Federalnog, federalnog ministarstva prometa, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva pravosuđa i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Osim ovoga, Terzić je rekao da problem predstavlja i politička situacija.
Hoće li neko da podrži ili ne, utječe šest ministarstava, a pet ministarstava je u tehničkom mandatu, nemaju odgovornost za ono što se događa.

Također, pri gradnji se moraju poštovati europski standardi, a dodatni problem predstavljaju i neodgovarajući projekti. Terzić je pojasnio da kvaliteta projekta određuje i kojom će se brzinom raditi.

Objasnio je i za što se troši novac od trošarina, od putarina.
Mi imamo u FBiH, u državi, imamo ogromna sredstva koja se uzimaju preko akciza i putarina. Ono što mi imamo je 20 feninga od 2018. Do tad smo imali 10 feninga. Ta sredstva se isključivo troše za izgradnju Koridora 5C. Troše se za eksproprijaciju, za projektiranje i izgradnju.

Moglo je bolje

Na osnovu priliva od putarina, dobijemo kredite, financijske institucije sigurne da ćemo vraćati. Nijedna marka se ne koristi ni za šta drugo osim za izgradnju koridora, pojasnio je Terzić.

JP Autoceste FBiH su od ožujka 2018. godine dobili 490 milijuna, od čega su uglavnom vraćali stare kredite, plaćali kamate i uložili 80 milijuna u eksproprijaciju.

A je li moglo bolje, da li je FBiH trebala imati više autoputa?
Naravno da je moglo bolje. U ambijentu u kojem nitko neće ni sa kim ništa - ogromna je stvar da smo uspjeli pokrenuti 50 kilometara gradnje. A naravno da može bolje, zaključio je Terzić.

Glas naroda

trosarine su da se trose a kad ljudi ne znaju ne zna u sta se trosi njihov novac onda se to zove pljackarina ili plijen

na janjetinu i ljubavnice i more koji passat novi

Na što se troše trošarine?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari