Jugoistočna Europa - leglo antivaksera

ljubuski.info

Švicarski nadregionalni dnevnik Neue Zürcher Zeitung pod povećalo je uzeo regiju s najvećim brojem građana koji ne žele čuti za cijepljenje: jugoistočnu Europu. I pronalazi povijesne poveznice.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) na početku analize iz pera dopisnika za jugoistočnu Europu Volkera Pabsta, ukazuje na to kako je još donedavno Srbija slovila kao zemlja s najvećom stopom cijepljenih protiv koronavirusa u Europi (pored Velike Britanije).

No u međuvremenu, kako se navodi, kampanja zapinje. Razlog: nepovjerenje građana prema cijepljenju. To je i jedna od pozadina otvaranja srbijanskog programa cijepljenja i za susjede. "Činjenica da je Srbija u ožujku svoj program cijepljenja otvorila i za strance je, osim s PR efektom, povezana i s viškom cjepiva. U tom trenutku se naime svega jedna četvrtina odraslih građana Srbije prijavila za cijepljenje", navodi NZZ u svom broju od ponedjeljka.

25 eura za cijepljenje

Ukazuje se i na to da je kampanja do te mjere došla u poteškoća da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sada sve one koji se odluče cijepiti nagrađuje s po 3.000 dinara (oko 25€) što je "oko desetina minimalca". NZZ navodi kako ni u susjedstvu nije bolje i govori o tome kako u Republici Srpskoj u BiH vlasti u međuvremenu osobno telefonski nazivaju one koji se još nisu cijepili.

No ni to ne polučuje uspjehe.
Jedna liječnica iz Banja Luke svjedoči o tome kako se od pet nazvanih građana samo jedan odazove pozivu na cijepljenje. Slično je i na Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. Dnevnik se poziva na jedno reprezentativno ispitivanje agencije Gallup koje pokazuje da, s izuzetkom nekih država nastalih raspadom Sovjetskog Saveza,niti u jednom dijelu svijeta ne vlada takva skepsa prema cijepljenju protiv koronavirusa kao što je to slučaj s istočnom i jugoistočnom Europom.

U Bosni i Hercegovini i Mađarskoj bi samo tri od deset ispitanih primilo cjepivo. Na Kosovu 32, u Bugarskoj 33 posto. I u Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Rumunjskoj i Češkoj se tek manje od 40 posto spremno cijepiti.

Ispitivanje je obavljeno 2020. kada se još jako malo znalo o cjepivima. No, 0d tada je povjerenje poraslo u mnogim dijelovima svijeta, ali ne i na jugoistoku Europe.

Skepsa povezana s iskustvom iz socijalizma

Autor ovu skepsu prema državnim kampanjama, poput ove s cjepivom, povezuje s nepovjerenjem prema državi koje potječe iz razdoblja socijalizma, a to posebice vrijedi za marginalizirane grupe stanovništva poput Roma.

No još veća uloga u stvaranju nepovjerenja se pripisuje posebnoj spremnosti stanovnika ovog dijela Europe na prihvaćanje raznih teorija zavjere koje se povezuju s cijepljenjem.

Think-tank The Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) izvješćuje kako se u SAD-u i zapadnoj Europi spremnost za prihvaćanje teorija zavjera oko cjepiva bilježi kod "najviše 25 posto stanovništva". Istodobno je ta vrijednost u zemljama Jugoistočne Europe djelomice i dvostruko veća."Više od 60 posto ispitanih vjeruje u to da je farmaceutska industrija doprinijela širenju virusa, a gotovo polovica vjeruje u umiješanost Billa Gatesa ili američke vojne industrije."

Ta geopolitička polarizacija je vidljiva i u činjenici da većina stanovnika Republike Srpske prednost daje ruskom cjepivu Sputnjik V, ali i na Kosovu gdje vlada iz političkih razloga kategorički odbija cjepiva iz Rusije i Kine. Jer: Moskva i Peking do danas nisu priznali bivšu srpsku pokrajinu.

Medijske kampanje koje bi pridonijele sprječavanju širenja teorija zavjere su otežane.

Medija koji bi se suprotstavili društvenim mrežama preko kojih se uglavnom šire lažne informacije, gotovo da i nema... U autoritarnim državama poput Srbije i Albanije, ali i članice EU-a Bugarske, prevladavaju senzacionalistički, vladi dodvorni, masovni mediji koji često sami doprinose širenju lažnih informacija.

Glas naroda

Leglo korupcije,uhljeba,parazita,policijskih bandita presretača pljačkaša i poluinteligentnih političara

Čuj to: leglo!? Kao da ih na zapadu nema, neg samo prikažu one koje su poslušni kunići
Ne treba bit nikakav teoreticar zavjere, vecina manipulacija s ljudima je poznata stvar. Pogledajte samo serijal francuskih dokumentaraca Mijenjamo svijet

Dobronamjernost tih svjetskih sila koje nam savjetuju cijepljenje smo mi dobro iskusli u ratu, kad su nas fino zasipali svojim smecem koje su nazvali humanitarnom pomoci. Zasto bi im sad vjerovali? Ovaj clanak i more slicnih imaju za cilj ispiranje mozga.

Skepsa povezana sa socijalizmom hahaha, veće mi je nepovjerenje u državu danas, u tkz. demokraciji jer sada umjesto kpj imamo tri takve stranke

Noćas jopet mali zeleni igraju linđu na novom kružnom, a i jutros su viđeni na babinovcu kako igraju sakrive.

Laži,laži,laži me to nam radite naj bolje!
Sad su udarne vjesti rat u Jeruzalemu i zločina pa masakra u Ruskoj školi i tako Covid u drugom planu pa onda gdje je Evropa a ona je na povjesnom smetlištu Evropski satrapa koji su je doveli na nedemokrski i diktatorski kolosjek ,granične kontrole,nacističke politike!

Zapadna evropa leglo satanista pedofila [ * neprimjereno * ]aca Sorosa i Gatesa

Zemlje jugoistočne europe imaju stanovništvo čija svijest još uvijek većinom nije otupljena raznim medijskim, medicinskim i farmacijskim manipulacijama jer imaju genetske predispozicije da znaju prepoznati prijevare i sa kakvim ciljem se puštaju u javnost.
Ne radi se o teorijama zavjere, nego o teorijama prakse!

Lijekova,Lijekova,Lijekova,k,aka te,a niste Tikiruše prišli,mali debeli masni i krezubi čovječe sa Balkana.kljukate se sumamedom,apaurinima i xanaxima a pričate nešto o Europi.nema podlijeg i ljubomornijeg naroda.

Vidim

Ozbiljni liječnici tvrde da se ne radi o cijepljenju, nego o genskoj terapiji koja djeluje na čovjekov imunološki sustav. U biti, sada je sustav izmijenjen i sposoban je pobijediti koronavirus. Međutim, ne znači da će tako uspješno moći pobijediti mutacije na jesen.
Prema tome mnogi cijepljeni mogli bi umrijeti od bilo koje mutacije jer im je uništen prirodni imunitet.

Ili su to neki ludi antivakseri ili nas očekuje veliki nered na jesen.
Oni koji su isplanirali gulage i konclogore, mogu i tako nešto smisliti.

Jugoistočna Europa - leglo antivaksera
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari