Na račune stranaka 'leglo' stotine milijuna maraka

ljubuski.info

U proteklih 17 godina, odnosno od 2004. do prošle, iz proračuna svih razina vlasti političkim subjektima je isplaćeno 316,29 milijuna KM, potvrđeno je iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH.

Podsjetimo, Zakonom o financiranju političkih stranaka propisano je da se one mogu financirati iz proračuna BiH, potom iz entitetskih i županijskih blagajni i proračuna Brčko distrikta, te proračuna drugih jedinica lokalne uprave i samouprave.

Čeka se na HNŽ

Na zahtjev SIP BiH, podatke o uplatama strankama iz proračuna, kada je riječ o prošloj godini, nisu dostavila Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) u FBiH i općina Trnovo u Republici Srpskoj.

Bez HNŽ i Trnova, a prema podacima koje je prikupio SIP, za financiranje političkih subjekata u 2020. godini planirano je 16.672.376 KM.
Od planiranog iznosa isplaćeno je 92,92 posto, odnosno političkim subjektima isplaćeno je 15.492.646 KM, naveli su iz SIP BiH.

Ili, konkretnije, iz proračuna općina i gradova u BiH, tijekom prošle godine, političkim strankama isplaćeno je blizu šest milijuna maraka, dok je iz blagajne Brčko distrikta u ove svrhe otišlo 260.000 KM.

Odriješili su prošle godine svoje kese i županije u FBiH te političkim subjektima dali 2.863.968 KM, dok su se iz proračuna FBiH odlile 1.770.702 KM. Iz proračuna Srpske je političkim subjektima dato 3.597.916 KM, a iz proračuna BiH 580.218 maraka. Dodatnih 361.940 KM pretočeno je iz proračuna BiH za rad klubova.

Od 2004. do 2008. godine proračunaska izdvajanja za financiranje stranaka su rasla. Potom su uslijedile oscilacije u iznosima. U prošloj godini izdvajanja političkim subjektima bila su manja za 18 posto u odnosu na 2019. godinu.

Prema raspoloživim podacima, koje je prikupio SIP BiH, više od 30 općina i gradova tijekom 2020. za financiranje političkih stranaka nije dalo nijednu marku.

Na tom popisu su Banovići, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bužim, Foča (FBiH), Kladanj, Lukavac, Pale (FBiH), Kalesija, Čelić, Olovo, Donji Vakuf, Drvar, Glamoč, Sapna, Kozarska Dubica, Bileća, Sokolac te Donji Žabar.

Bolje uložiti drugdje

Iz svojih proračuna za financiranje političkih stranaka u 2020. godini novac nisu izdvajali ni Istočni Mostar, Istočni Stari grad, Kalinovik, Kostajnica, Krupa na Uni, Novo Goražde, Jezero, Kupres (RS) i Vukosavlje, Srebrenik, Zenica, Visoko te Mostar.

Huso Sušić, načelnik općine Donji Vakuf, kaže kako je bolje uložiti bilo gdje sredstva nego ih dati političkim strankama.
Kod nas u proračunu nema para za njih i neće ih biti dok sam ja ovdje! Neka dignu kredite i neka se bave politikom. Sredstva, umjesto za financiranje stranaka, dajemo studentima, tako da umjesto 80 stipendija dajemo 120-130, naveo je Sušić.

Prema podacima SIP BiH, u red lokalnih zajednica koje prošle godine nisu izdvajale novac za financiranje političkih stranaka spada i Kalinovik, s tim što općinski načelnik Radomir Sladoje kaže da će ta praksa biti promijenjena.
Ja ću ta sredstva odvojiti i davati. Čak je i prije bilo odvajano, ali nije plaćano, rekao je Sladoje i potvrdio da će od 2021. godine stranke dobijati ono što im sljeduje iz općtinskog proračuna.

Analitičari ističu kako nema dileme o tome da se vrtoglave svote novca koje idu na račune političkih stranaka mogu racionalnije potrošiti.
To je jedan zatvoreni krug, unutar kojeg se može samo nastaviti krčmljenje proračuna. Ta sredstva su se apsolutno mogla utrošiti na korisniji način, ali to što je nama puno korisnije, nije njima, ocjenjuje Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

NN

Glas naroda

Vidi ti to a ja mislija oni se financiraju od članarine.

to je iz proračuna i što se zna a nije ni 5% koliko ispod stola hapaju

Političar nije biti lako oni su najodgovornije osobe u jednoj društvenoj zajednici i zato zavrijedjuju svaku marku.

Na račune stranaka 'leglo' stotine milijuna maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari