Politika zapošljava u javnim poduzećima

ljubuski.info

Na razini Federacije BiH postoji 48 javnih poduzeća koja zapošljavaju najmanje 22.000 radnika, te koja imaju 4,2 milijarde KM poslovnih prihoda godišnje i 5,2 milijarde KM duga, rezultati su istraživanja Centra civilnih inicijativa (CCI) kojim je obuhvaćeno poslovanje javnih poduzeća u nadležnosti Federacije BiH u razdoblju od 2010. do 2019. godine.

Kada je riječ o javnim poduzećima na razini Federacije BiH, najveća ukupna dugovanja imaju Elektroprivreda BiH sa zavisnim društvima skoro 1, 2 milijarde KM, Autoceste FBiH 1 milijardu KM, Željeznice FBiH 771 milijun KM, Ceste FBiH 475 milijuna KM) te Elektroprivreda HZ HB 439 milijuna KM, priopćio je CCI.

U isto vrijeme, najviše uposlenih imaju Elektroprivreda BiH sa zavisnim društvima 11.127 zaposlenih, BH Telecom 3.242 zaposlenih, Željeznice FBiH 3.102 zaposlena, RMU Banovići 2.910 zaposlenih te BH Pošta 2.314 zaposlenih.

Snažan utjecaj politike na zapošljavanje rukovodećih kadrova u javnim poduzećima rezultira time da javna poduzeća najčešće djeluju u interesu stranke, umjesto u interesu društva, navodi se dalje u priopćenju.

U razdoblju od 2010. do 2020. godine u 14 javnih poduzeća za koja su CCI prikupio podatke, dužnost direktora i direktorica je obnašalo 46 osoba, a za 78 posto njih je utvrđena stranačka povezanost.

Posebno zabrinjava podatak da je većina ovih direktora, odnosno direktorica imenovano u razdoblju kada je stranka ispred koje su imenovani bila dio vlasti u FBiH.

Zbog navedenog je utemeljena i radna skupina s predstavnicima zakonodavne vlasti na razini Federacije BiH s kojim je CCI u prethodnom razdoblju radio na izradi preporuka za oslobađanje javnih poduzeća od utjecaja politike koje su predstavili na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Mostaru.

Zastupnica DF-a u Zastupničkom domu PFBiH Mara Đukić izjavila je kako su javna poduzeća svih ovih godina izborni plijen političkih stranaka i da su to mjesta gdje su one nekontrolirano zapošljavale svoje kadrove i time narušavala rad javnih poduzeća do granica stečaja.

Đukić smatra kako javna poduzeća treba žurno depolitizirati kako bi se poboljšao njihov rad i učinkovitost.
Da bismo utvrdili da li neko poduzeće radi u interesu građana i građanki, s obzirom na to da se radi o resursima građana, a ne pojedinaca ili političkih stranaka, potrebno je da nadležne institucije za rad javnih poduzeća obavljaju kontrolu nad njihovim radom, rekao je zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu PFBiH Elvir Karajbić.

Uime Doma naroda PFBiH zastupnica Naše stranke Mirela Trepanić-Grbešić istaknula je važnost toga da javna poduzeća građanima i građankama pružaju kvalitetne javne usluge.
Mi moramo dopustiti da se javna poduzeća razvijaju, a ne da propadaju, a propadaju zbog politika koje su umiješale svoje prste u njihov rad. Ukupna dugovanja premašuju dobit javnih poduzeća, a trebalo bi da posluju na način na koji bi građani i građanke bili ponosni zbog kvaliteta usluga koje pružaju, poručila je Trepanić-Grbešić, priopćeno je iz CCI-a.

Glas naroda

pošta naplaćuje nešto manje od 4 km provizije za zamjenu vozačke dozvole.

Privatizacija uz sprečavanje monopola je jedino rešenje,ako nije zakasnilo.Interesantno je da se poziva na neke naknadne kontrole,pa sve ove firme podnose izvješća parlamentu pa ne čuh da im se rad nešto kritizirao do sad.

Gdje ima ova lista poslova sa slika, ja u zivotu nidam vidio tako dugu?

Da mi je biti Ivić Brkić

Najbitnije da je Draganče Čovic ubacilo sina od sestre u elektroprivredu.Pljuc

Bio dečko na zavodu i pozvan za rad u EP tzv HB

ma nije istina

Što ga nebi ubacio, nebi valjalo da nije.. To je normalno

Pa neće valjda u Konzum ili Namex kao magaciner dečko je završio školu ima diplomu

Pa skoro svi sto rade po drzavnim firmama su dobili posao preko veze.Il preko politike..prijatelja..pratatra..itd..itd.Sramota da skolovani ljudi moraju raditi po benzinskim pumpama a nesposobnjakovici u opcini i ostalim firmama.I sto je najgore niko im nista.Di god dodete il sjede il su na kavi i pijaci.I kad odu u mirovinu nekog svog dovedu na svoje mjesto.Tuga i jad.

Politika zapošljava u javnim poduzećima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari