Sindikati zdravstva prekidaju višemjesečni generalni štrajk

ljubuski.info

Nakon što je Vlada HNŽ-a, na telefonskoj sjednici od 30. travnja prihvatila je konačnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade te istu dostavila reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar, doznaje se da će sindikati istu prihvatiti te će se tako i uskoro okončati generalni štrajk koji zaposlenih u zdravstvu koji traje od prosinca. Kada je u pitanju zdravstvo u HNŽ-u, za podsjetiti je da je cjelokupnom medicinskom osoblju u COVID bolnici-odjelima tijekom trajanja pandemije menadžment SKB-a povećao plaće za 30%.

Naime, kako se neslužbeno doznaje, sjednica Skupštine sindikata zdravstva trebala bi se održati u ovom tjednu. Sindikati su zadovoljni ponudom te će prihvatiti korigiranu ponudu Vlade prema njihovim zahtjevima što će ujedno značiti i potpisivanje novog kolektivnog ugovora i veća primanja uposlenih u zdravstvu.

Ovime bi se, bez pobjednika i poraženih, okončao višemjesečni generalni štrajk sindikata zaposlenih u zdravstvu, pokrenut u jeku pandemije, a konačno i završen samo zahvaljujući dijalogu čelnih ljudi Vlade HNŽ-a i sindikata.

Podsjetimo, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar, medicinske sestre, tehničari, laboranti, vozači, servirke, čistačice, od 10. prosinca 2020. godine nalazi se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva te su se odlučili na pokretanje generalnog štrajka u sred pandemije, što je bio i dodatna otežavajuća okolnost prema pacijentima jer se održavao samo tzv. hladni pogon.

Pacijenti čekaju operativne programe

Zbog dugotrajnog štrajka, još veći pritisak tijekom pandemijskih ograničenja bio je posebno na pacijentima, zdravstvenim osiguranicima, koji nisu imali potrebnu medicinsku uslugu koju su plaćali od svojih primanja.

No, već sada se čuju mnoga upozorenja da će, i zbog mjera koje su medicinske ustanove poduzele u cilju borbe protiv korona virusa, kao i zbog generalnog štrajka zaposlenih u zdravstvu, nakon popuštanja korona-mjera i liječnici i pacijenti biti pred velikim izazovima. Umjesto prevencije sve više će biti potrebno saniranje narušenog zdravstvenog stanja i uznapredovanih oboljenja kod mnogih pacijenata nakon što ponovno krenu operativni programi.

Dnevni list

Glas naroda

Nije okončan štrank bez pobjednika i poraženih.
Bolesnici su poraženi a mnogi su i otišli.

Sindikati zdravstva prekidaju višemjesečni generalni štrajk
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari