FBiH ulaže 10 milijuna maraka u modernizaciju poljoprivrede

ljubuski.info

Modernizacija, odnosno nabava poljoprivrednih strojeva nove generacije, uvođenje novih tehnologija koje bi trebale voditi produktivnijoj i učinkovitijoj proizvodnji, kao i gradnja te opremanje novih objekata za konkurentniju preradu vizija je domaće poljoprivrede kojoj je prijeko potreban financijski input kako bi uhvatila korak s visokim standardima EU-a.

Ove godine u Federaciji BiH dobre su vijesti što je osigurano 10 milijuna maraka za potporu investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a namjena sredstava kreće se od ulaganja u strojeve do investicija u nove objekte. Odluku o osiguranju ovoga iznosa pozdravljaju iz Seljačkog saveza Federacije BiH te ističu kako su novčane potpore za ulaganja najvažniji oblik ulaganja za domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Kategorije ulaganja

Uvidom u program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju vidljivo je kako će se ovih 10 milijuna KM raspodijeliti na nekoliko iznimno značajnih investicijskih kategorija.

Pravo na potporu imat će klijenti koji su izvršili kupnju poljoprivrednih strojeva i priključnih uređaja, klijenti koji su izvršili kupnju opreme za biljnu ili stočarsku proizvodnju, kao i oni koji su izvršili kupnju visoko kvalitetnih rasplodnih grla stoke od pravnih osoba s prostora BiH ili iz uvoza. Istodobno, pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili izgradnju ili proširenje građevinskih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda za koje posjeduju građevinsku dozvolu, odnosno njihovo opremanje.

Ova mjera obuhvaća izgradnju i opremanje staklenika ili plastenika za koje nije potrebna građevinska dozvola. Pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili legalizaciju postojećih stajskih i drugih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje te su pribavili građevinsku dozvolu. U sklopu mjere bila bi podržana i dogradnja postojećih ili izgradnja pomoćnih objekata za odlaganje biološkog otpada i uklanjanje zagađenja koje nastaje kao posljedica proizvodnoga procesa, u skladu s građevinskom dozvolom.

Ova mjera obuhvaća i troškove izgradnje postrojenja za pretvaranje biološkog otpada u obnovljive izvore energije i proizvodnju energije iz drugih obnovljivih izvora za potrebe poljoprivrednih gospodarstava.

Financiranje troškova

U svim ovim primjerima bit će financirano do 30% vrijednosti prihvatljivih troškova ulaganja. Istodobno, istovrsni projekti predmet su financiranja posredstvom kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH, u čemu Federalno ministarstvo poljoprivrede sudjeluje svojim grantom od 2,000.000 KM, iz čega će biti financirano do 25% vrijednosti prihvatljivih troškova ulaganja.

Navedimo i kako se nerealizirani projekti klijenata iz program potpora za 2012. godinu nastavljaju obrađivati te je za ove namjene planirano izdvojiti najmanje 2,000.000 KM. Ulaganje u modernizaciju materijalno-tehničkih sredstava ključni je segment jačanja konkurentnosti bosanskohercegovačkog sela, pred kojim stoji niz izazova na globaliziranom tržištu.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari