Blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca

ljubuski.info

U povodu blagdana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca koji se obilježava 4. svibnja svim vatrogascima Uprava civilne zaštite ZHŽ čestita njihov dan.

U povodu blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca svim pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Županije Zapadnohercegovačke čestitamo njihov dan i upućujemo iskrene čestitke. Vaša hrabrost i požrtvovnost u obavljanju ove nadasve humane profesije ulijeva sigurnost svima nama stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke jer znamo da ćete nam pomoći u svim situacijama pritom riskirajući vlastito zdravlje i živote kako bi nas zaštitili. Također upućujemo čestitku svim vatrogascima i izvan naše Županije, a posebice onima s kojima surađujemo i koji nam pružaju pomoć u opremi, obuci i gašenju požara većih razmjera kada nam je pomoć najpotrebnija, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ZHŽ.

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija 250. - 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austriji. Zaštitnik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije. Svjesno se žrtvuje priznajući da je kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti. Nakon brutalnog mučenja, osuđen je na spaljivanje na lomači. Prema predaji, stojeći na lomači, Florijan potiče rimske vojnike da zapale vatru govoreći im: "Ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo!" Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, njegov krvnik naređuje da a 4. svibnja 304. godine bace u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata.

UCZ ZHŽ

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari