Prilika za nove generacije ljubuških vinara

ljubuski.info

Ljubuški nastavlja seriju velikih gospodarskih projekata, a jedan od posljednjih je davanje vrijednog poljoprivrednog zemljišta, poznatijeg kao Plantaža, pod koncesiju ljubuškim vinarima, koji sada kreću u podizanje velikih nasada vinove loze.

Vinogradarstvo i vinarstvo u Ljubuškom vraća se na stare staze slave. Od vinarije HEPOK koja je slovila za najstariju u BiH, preko epizoda oko njezine privatizacije do prilike za nove generacije ljubuških vinara. Njih šest je potpisalo koncesijske ugovore za korištenje zemljišta površine 40 hektara. Pred vinogradarirama i vinarima je sada mnogo posla.
Najprije treba ga iščistiti od mehaničkih i bioloških ostataka, pripremiti za sadnju, naručiti sadnice i nadam se da ćemo već najkasnije na proljeće one druge godine da ćemo imati formirane vinograde, a onda kroz naš trud izvesti do rodnosti, poručuje predsjednik Udruge vinara Ljubuški Zdeno Milas.

Nositelj prava posjeda zemljišta Plantaža je ZHŽ. Potpisivanjem ugovora s Gradom Ljubuški ono je dodijeljeno poljoprivredncima, čime će zapadni ulaz u grad ponovno krasiti nasadi vinove loze.
Vinogradarstvo i vinarstvo su naprasto utkani u DNK Ljubuškog. A ovaj projekt će oplemeniti taj prostor, oformiti nova radna mjesta ali isto tako krajobrazno oplemeniti taj ulaz u Ljubuški kazao je ministar financija ZHŽ Toni Kraljević.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je naglasio kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za kraj koji ima dugu tradiciju vinogradarske proizvodnje:
Bilo je šest prijava, to su sve etablirani ljubuški vinari koji su dali najbolje ponude. Mi imamo Udrugu vinara koja je, uvjeren sam, najbolja u BiH i koja je koordinirala sa svojim članovima i svi koji su aplicirali dobili su od 4 do 6 hektara zemljišta, dodaje Markotić.

Grad Ljubuški i domaći vinari oživljavaju vinogradarstvo na Plantaži na najmanje trideset godina, koliko je razdoblje trajanja koncesije.

FTV

Glas naroda

Daj boze,al ovo mi lici na onu ne izuvaj se prije gaza

Prilika za nove generacije ljubuških vinara
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari