Cilj je promocija pčelarstva u Federaciji i jačanje saveza

Na nedavnoj skupštini Saveza pčelara Federacije Slaven Kordić izabran je za predsjednika, a za dopredsjednika saveza imenovan je Nevenko Šarac iz Ljubuškog, a u Upravni odbor, pored predsjednika i dopredsjednika izabrani su Zdravko Konjevod iz Neuma, Tomislav Boras iz Ljubuškog i Marinko Soče iz Čapljine.

U Nadzorni odbor izabrani su Tiho Dugandžić - Čapljina, Ivica Herceg - Ljubuški i Mato Krmek - Neum. Predsjednik skupštine je Mato Jogunica iz Neuma, a rizničar Robert Bilić iz Ljubuškog.

Čapljinac Slaven Kordić izabran je za predsjednika Saveza pčelara Federacije BiH i tu će dužnost obnašati u sljedeće dvije godine. Kordić ističe da je savez u prethodne dvije godine načinio niz pozitivnih iskoraka koji pčelarstvu i pčelarima osiguravaju povoljniji status. Međutim, smatra da su pred njima još brojne zadaće.

Promocija pčelarstva

Kao najznačajnija aktivnost na kojoj bi se u idućem razdoblju trebalo raditi, navodi Kordić, jest promicanje značaja pčelarstva. ''Pčelarstvo se zbog velikog značaja, ne samo za proizvodnju meda, propolisa i drugih proizvoda, nego i zbog velike uloge u prirodnom oprašivanju biljnih kultura, osobito voćaka, potiče u cijelom svijetu'', kaže on dodajući da se kod nas to još uvijek nedovoljno radi. Navodi da se tek nedavno počelo s poticajima pčelarima. Kaže da su državni poticaji u prošloj godini stigli u pravo vrijeme jer je 2007. bila osobito teška zbog suše i brojnih požara te je ishrana pčela time bila znatno smanjena. ''Većina pčelara je pozdravila odluku da se poticaji dodjeljuju po košnici", kaže Kordić.

Novi članovi Saveza pčelara

Osim promocije, novi predsjednik Saveza pčelara kaže da će raditi na proširenju saveza. U protekle dvije godine savez je okupio 250 pčelara na području općina Čapljina, Neum i Ljubuški. Oni imaju oko 11.000 pčelinjih zajednica i proizvedu godišnje respektabilnih 300 tona najkvalitetnijeg hercegovačkog meda. ''Bio sam prisutan na skupštinama svih udruženja koja čine savez i mogu reći da su vrlo kvalitetno pripremljene, što govori o dobrom radu udruga pčelara'', smatra on. Kaže da su ga pozvali iz udruge Broćanska kadulja iz Čitluka, koja će uskoro postati članica saveza, a u tijeku su razgovori s još nekoliko udruga pčelara koje najavljuju pridruženje savezu. Kaže da su u dosadašnjem radu dobili značajnu potporu Federalnog ministarstva poljoprivrede, USAID-ova projekta LAMP, Veterinarskog zavoda u Mostaru, kao i općina Ljubuški, Čapljina, Neum i Čitluk.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari