Poražavajući rezultati testiranja učenika, nužna reforma obrazovanja

ljubuski.info

Još se ne zna hoće li ove godine učenici iz Bosne i Hercegovine sudjelovati u PISA programu. Međunarodna procjena znanja i vještina, koja je trebala biti održana ove, zbog pandemije je pomjerena za iduću godinu.

O sudjelovanju učenika iz Bosne i Hercegovine na sljedećoj sjednici trebalo bi raspravljati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Podaci prvog testiranja iz 2018. godine bili su poražavajući.

Bosna i Hercegovina je prvi put sudjelovala u PISA programu 2018. godine kada je testirano gotovo 6.500 učenika iz 213 škola iz države. Testovi iz jezika, matematike i prirodnih znanosti trebali su provjeriti u kojoj mjeri bh. učenici mogu primijeniti svoje znanje u realnom životu. Rezultat je bio ispod prosjeka. Bosna i Hercegovina je osvojila 62 mjesto među 79 država u kojima je izvršeno testiranje, a pokazalo se da je svaki drugi učenik funkcionalno nepismen. Ovo je trebao biti signal domaćim vlastima da konačno provedu reformu obrazovnog sustava koja će poboljšati kvalitetu obrazovanja, ali bh. političkoj oligarhiji očito ne trebaju generacije koje slobodno misle.

Znači, ne trebamo ih naučiti kako da misle nego što da misle. To je suština. Jer što više imamo masu kojom možemo manipulirati, koja ne razmišlja svojom glavom, koja ne gleda opće društvene interese, nego samo svoj interes, onda je tim vladajućim oligarhijama lakše da vladaju i da opstanu na vlasti, kaže Smiljana Vovna, sociologinja i profesorica u Gimnaziji Meša Selimović u Tuzli.

Korjenitu reformu obrazovanja, iako su je najavljivale kao prioritetne političke zadatke u svojim kampanjama, izbjegavale su uraditi sve poslijeratne garniture koje su osvajale vlast u Bosni i Hercegovini na svim razinama. A za budućnost bh. društva vodile su se ciljevima opstanka na vlasti. Jedan dio akademske zajednice smatra da će politika morati mijenjati odnos prema obrazovanju.

Ovaj proces neminovno mora doživjeti reformu, zašto, zato što EU, NATO standardi, odnosno naše učlanjenje prema NATO-u, zahtijeva jednu drugu paradigmu razumijevanja društvene stvarnosti, a obrazovanje je pokretač toga, kaže Midhat Čaušević, sociolog, s Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Neminovnost reforme obrazovanja nužnost je i s ekonomskog aspekta jer državu Bosnu i Hercegovinu preskupo košta školovanje generacija čije diplome nisu vrednovane na tržištu rada.
Sva istraživanja, MMF-a, Svjetske banke, pokazuju da su naši radnici niskoproduktivni, dakle, u Bosni i Hercegovini. Naravno, kada idu vani ta produktivnost raste shodno boljem sustavu. Ali naš sustav obrazovanja nije prilagođen spram standarda 21-og stoljeća, jednostavno student, učenik nije u fokusu obrazovnih politika već je to ili politička igra ili zapošljavanje i slično, dakle neke druge stvari, kaže Admir Čavalić s Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Predsjedništvo BiH bi sljedećeg tjedna trebalo donijeti odluku hoće li sljedeće godine u Bosni i Hercegovini biti provedeno drugo PISA testiranje učenika. I ako ovo testiranje bude provedeno, izvjesno je, slažu se brojni u akademskoj zajednici, rezultati će biti i gori nego prije tri godine zbog, između ostalog, i online sustava pohađanja nastave u vrijeme pandemije.

Glas naroda

Jesuli testirani đaci što imaju Ševinu i Međugorsku diplomu bice i gore tražili ste gledajte

Poštovani Mijo,
ironično, forma Vašeg komentara zorno pokazuje koliko ste u pravu. Obožavam ovakve praktične primjere kada se raspravlja o tematici potrebe obrazovanja. Svaka čast !

A i ti isto, klasični si primjer ispraznog visokoobrazovanog lika, koji ne misli svojom glavom nego piše poštapalicu "poštovani". "Poštuje" čovjeka, niti zna tko je, niti ga je ikad vidio... Malo sutra ga ti poštuješ, zato prestani upotrebljavat tu poštapalicu koja je odavno izgubila značenje.

Svaki dan je gore i gore,narod će puknut ko balon pun vode pa ga vi onda krpite.

Možese ima se a gdje se mogu sa tim diplomama dobit posao samo u BiH zato i jesmo di smo nigdje

Problem obrezovanja kod nas nije politika,bar ne u potpunosti,već nedostatak prakse.Bez praktične nastave sva teorija je samo patnja.

Ne triba ovim školama praksa nisu diplomu platili da rade, oni su samo djelatnici na plaći u javnim službama a trećina uposleni radi i za njih i za sebe, nažalost skupa će propast.

Mijo baš si zelen i nepismen,jer kako ih nazivas sevinovci i medugorci nemaju u svom programu osnovnu školu,i vidi se da te bog nije stvorio ni za šta drugog nego za motike.

A ti si kao pismen? Da jesi, znak bi da u pisanju iza zareza ide razmak. Pravo vam je vrijeme da prestanetw omaložavat ljude koji žive od rada ruku svojih i od motike! Više vrijedi jedan čovjek sa osnovnom školom koji pošteno radi, nego uhljeb sa fakultetom koji usred radnog dana ispija kave!

Ševinovci i bijakovići fakultetaši na aparatima

Nema nam spasa bez revolucije a tko ce je povesti nitko

A gledajte, i visokoškolsko obrazovanje je prešlo na bolognjski i je li se išta promijenilo, je li se povećaja kvaliteta studiranja? Nimalo? Možemo čak i reć da se pogoršala! Jer tipa jedan kolegij koji se prije slušao dva semestra, a samim time i bolje naučilo su strpali u jedan.
Što se tiče osnovno i srednjoškolskog, ne znam šta bi se trebalo dogodit da se poboljša, prije svega izbacit linearno učenje, lekcije po lekcije, smanjit suhoparno gradivo od kojeg nema nikakve koristi, vise poticati djecu koja su nadarena za razne umjetnosti, gradivo prikazivat kroz praktične primjere...opominjat profesore koji daju dobre ocjene za štrebanje i sl.

Objaviti rat bilo kome samo da nas poklope,od ovih naših ne mogu bit gori

Poražavajući rezultati testiranja učenika, nužna reforma obrazovanja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari