Kako stranke pribavljaju novac?

ljubuski.info

Političke stranke u Bosni i Hercegovini su u 2020. godini primile iz proračuna svih razina vlasti u BiH oko 15,5 milijuna KM, pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH.

To je nešto manje nego prethodnih godina, kada se strankama isplaćivalo preko 18 milijuna KM, a razlog je taj što je FBiH u proračunu planirala upola manje novca nego ranijih godina. Sa županijske razine izdvojeno je 1,1 milijun KM manje dok je RS planirala veće izdvajanje za političke stranke u odnosu na prethodnu godine, ali cijeli iznos još nije isplaćen, navodi Transparency International BiH (TIBiH) u saopćenju za javnost.

Stranke i donacije

Kako se navodi, stranke u svojim izvješćima uglavnom prikazuju prihode iz proračuna i oni su u 2020. godini iznosili čak 72 posto ukupnih prihoda koji iznose 21,5 milijuna KM.

S druge strane, stranke tvrde kako imaju vrlo malo donacija privatnih poduzeća i te donacije su za čak 50 posto manje nego 2016. godine, kada su iznosile oko 700.000 KM.
Kako je prethodnih godina veliki dio tih priloga dolazio iz zabranjenih izvora, odnosno tvrtki koje su imale sklopljene ugovore s tijelima izvršne vlasti, veliki broj stranaka prestao je uopće prijavljivati donacije. Tako recimo SNSD-e već četiri godine u svojim izvješćima nije prikazao ni jednu marku donacija privatnih poduzeća, navodi se.

Iz TIBiH podsjećaju kako su na kraju prošle godine stranke prikazale oko 357.000 KM priloga pravnih osoba, a veliki dio njih je zabranjen Zakonom o financiranju političkih stranaka, jer su firme koje su donirale političke stranke imale sklopljene ugovore s tijelima izvršne vlasti.

Tri prijave

TIBiH je još ranije, nakon objavljivanja postizbornih izvješća stranaka, podnio prijave SIP-u protiv 10 političkih stranaka zbog primanja 17 zabranjenih priloga, a sada su proslijeđene još tri prijave, dvije protiv SDA i jedna protiv HDZ-a BiH.
Firma Vlašić Gradnja iz Travnika koja je donirala SDA imala je više zaključenih ugovora tijekom prošle godine s općinama Travnik i Novi Travnik dok je firma BH Bušenje iz Tuzle koja je, također, donirala SDA imala zaključene ugovore s Općinom Gračanica. Među donatorima HDZ-a sporna je donacija firme Arh concept d.o.o. koja je poslovala s Gradskom upravom Grada Mostara, Općinom Čitluk i više javnih ustanova, navodi se.

U kontekstu koštanja izborne kampanje iz TIBiH navode kako su u godišnjim izvješćima, 15 najvećih stranaka u BiH, prikazale pet 5 milijuna troškova izborne kampanje.

Ovaj iznos daleko je manji od realnog, jer je TIBiH kroz monitoring utvrdio kako su ove stranke potrošile najmanje 6,7 milijuna na samo dva oblika oglašavanja (billboarde i oglašavanje u medijima) i predizborne skupove.

Dugovanja

Monitoringom koji je radio TIBiH, kako navode, nisu pokriveni troškovi online oglašavanja za koje ne postoje relevantni izvori podataka, tako da je jasno da je svota potrošena u izbornoj kampanji daleko veća od one koju su stranke navele u svojim godišnjim izvješćima.

Kada se radi o dugovanjima, prošle godine političke stranke su iskazale obaveze u iznosu od 9,1 milijun KM, a ovaj iznos je veći nego ranijih godina, jer brojne stranke prema pojedinim poduzećima već duže razdoblje iskazuju obaveze koje ne izmiruju.

Dugovanja se nakon određenog razdoblja otpisuju i ovo predstavlja jedan od načina na koji se stranke financiraju od strane privatnih poduzeća zaobilazeći zakonske zabrane, ističu iz TIBiH.

Istovremeno, preciziraju kako Socijalistička partija tako od 2014. godine kroz izvješća prikazuje dug prema tvrtci 6. novembar iz Zvornika od oko 80.000 KM, a firma je u vlasništvu obitelji njihovog zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Jakova Galića, koji se u ranijim medijskim izvješćima spominjao i kao direktor ovog poduzeća.

Radi se o poduzeću koje posluje s državom godinama i koje po zakonu ne može donirati političku stranku.

Prijevare i pranje

Po istoj matrici Nezavisni blok od 2018. godine duguje 50.000 tvrtci Divel d.o.o. iz Sarajeva na ime pozajmice, a u izvješću se navodi da je dug trebao biti vraćen 2019. godine. Firma se bavi projektiranjem i cestogradnjom, a ranije je poslovala s općinama Ilidža i Centar Sarajevo, a dobivala je i milijunske ugovore od Cesta FBiH i Autocesta FBiH, pojašnjava se.

TIBiH zanimljivim smatra da se veći dio obveza DNS-a odnosi na dugovanja tvrtki Porsche finance group, koja se prvi put pojavljuju u ovogodišnjem izvješću s potraživanjem od oko 92.200 KM.

Također, navodi kako Demokratska fronta duguje tvrtki Ascanius Media d.o.o. oko 579.000 KM, a dug je nastao 1.1.2018. godine i u odnosu na prošlu godinu manji je za oko 115.000.

Iz TIBiH navode kako je SDA jedan od najvećih dužnika s dugom od 1,6 milijuna koji se najvećim dijelom odnose na plaće, poreze i doprinose, ali i dugove javnim poduzećima.

Podsjećaju kako SDP BiH i dalje iskazuje obveze prema tvrtki iz Zagreba Analytics Expert d.o.o. od oko 230.000 KM, koja je ranije bila obuhvaćena istragom USKOK-a, jer se dovodi u vezu s financijskim prijevarama i pranjem novca.
Oni su ta potraživanja otkupili od tvrtke Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega, a nakon prijave TIBiH, Služba za reviziju SIP-a BiH identificirala je da se radi o spornim potraživanjima jer se ova firma bavi iznajmljivanjem dizalica, navodi se.

TIBiH upozorava kako već godinama ukazuje na nedostatke Zakona o financiranju političkih stranaka koji omogućava strankama da zaobilaze prijavljivanje svih prihoda i rashoda, što su pokazala i godišnja financijska izvješća.

Glas naroda

Ima milion načina samo neka je njihov ministar financija a sudovi ne rade

Kad se budu financirali od članarine neće biti tri stranke

Našem adzeju dovoljni su Džajići

Ili adz ili Njemačka

Sve je po zakonu a zakon se mora poštovati u svakoj demokratsko uredjenoj državi Bosna i Hercegovina je demokratska država zašto ne.

to je firma čim ih država financira treba to sve ukinuti da oni svojim radom steknu financije pa ako daju neka daju i nama što nismo stranački opredjeljeni ovi sebi zakone kroje kako njima paše a ne nama gradjanima

Kako stranke pribavljaju novac?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari